Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Nytt eldorado

Det er det hurtigst voksende vinområdet i New Zealand. I Central Otago på øyas sydspiss har sauenes beitemarker måttet vike plassen for nyetablerte vinmarker de siste tjue årene. Klimaet er en utfordring, men vinen er vårt nye gull, sier stolte vindruebøn
Redaksjonen
20 April 2004 - 16:23

Visst er utviklingen blitt møtt med skepsis. "For kaldt og for stor risiko for frost" har vært de vanligste innvendingene. Central Otago er da også det vindistriktet i hele verden som er nærmest Sydpolen. Franskmannen Jean Desire Feraud var en av de første som oppdaget områdets potensial, og det allerede rundt 1860. Men gullgraverne foretrakk øl og dermed ble det meste liggende brakk til midten av 1900-tallet.

Først utpå 80-tallet tok vindruedyrkingen for alvor fart. Central Otago-vinene har raskt fått et godt renommé, til og med utenfor landets grenser, og bare de siste fem årene har arealet økt med 400 prosent.

I dag er det rundt 25 vingårder som har brutt nytt land rundt småbyene Alexandra, Cromwell-Brannockburn, Wanaka og Queenstown. Vinmarkene ligger i dalbunnene og i skråningene i et landskap hvor snødekte fjell strekker seg mot himmelen i vest, bratte åser i sør og øst, hvor smale fjellpass, kjølige elver og fjellvann lager et pittoresk landskap. Ganske fjernt fra hva som er vanlig i Europa.

Verdens sydligste vingård
Alle regioner i verden som lager god vin har sin karakter, men klimaet og det faktum at vinmarkene ligger relativt høyt over havet, er det som forener. Varme tørre sommere, kjølige høster og kalde vintrer. Central Otagos klima er unikt for New Zealand og har flere likhetspunkter med Bourgogne, Alsace, Mosel eller Oregon i USA.

Aller lengst mot sør ligger Black Ridge, kjent som verdens sydligste vingård. Hit kom Sue Edwards og Verdun Burgess i 1981 og de tilhører pionerene. De falt for den vakre naturen og så først og fremst mulighetene - ikke alle utfordringene som de bratte fjellene, kaninhullene og det tettvoksende teppet av timian. - Egentlig hadde jeg lyst til å dyrke urter. Men Verdun så mulighetene i å dyrke vindruer, og da ble det det, ler Sue i dag.

Pinot Noir favorittdrue
Rundt de egenhendig oppførte gårdsbygningene i naturstein, seks kilometer fra Alexandra men likevel avsides og isolert, klatrer Black Ridges druestokker i terrasserte lommer langs de bratte skråningene. Paret Edwards-Burgess satser på småskala-konseptet og bruker kun egne druer. I dag dekker vinmarkene til sammen sju-åtte hektar. Her får riesling og gewürztraminer modne sakte i sommervarmen i et av New Zealands tørreste strøk. Første årgang var 1988 og da bare med disse to druesortene. Men i det skrinne jordsmonnet i lommene som dannes mellom de mange fjellutspringene skapes mange mikroklimaer og de kjøligste parsellene trives også hele områdets favorittdrue pinot noir. Faktisk utgjør denne druen hele to tredeler av beplantet areal i Central Otago.

New Zealands største kjeller
Og det er pinot noir-vinene sine den vesentlig større produsenten Gibbston Valley er mest stolt av. Også Gibbston Valley plantet sine første hektar i 1981. Første årgang var 1987. Siden den gang har Gibbston Valley ekspandert stort og eier nå vinmarker i hele Cetral Otago. Dagens 45 hektar skal bli flere, rekordavlingen fra 2001, på 220 tonn, ligger også an til å vokse. Men det er selvsagt ikke kvantiteten som kommer i første rekke. Utbyttet holdes nede og alle druene plukkes for hånd som en del av firmaets kvalitetsfilosofi.

Det understreker Rosie Mackay som guider rundt i Gibbston Valleys vinmarker og deres kjeller som er landets største. Den er sprengt 50-60 meter inn i fjellet og her modnes vinen i sine eikefat under naturlige og jevne 14 grader.

- Temperaturen behøver vi ikke styre. Det eneste strømforbruket er til belysning, sier Mackay. Men fatene som importeres fra Frankrike er kostbare. Kroner 3500-6700 er en stor utgift så lenge de kun gjør nytten i tre år. Selv om det er et annenhåndsmarked for fat, er ikke bruktprisen høy nok til å kompensere for det.

Store temperaturforskjeller
Hit til Gibbston Valley som ligg kloss inntil ved Highway 6, kommer turister i hoptall. Bare noen kilometer unna ligger Kawarau Bridge, kjent for sin bungyjump (strikkhopp red. anm.). Fortsetter reisen vestover havner du i Queenstown, eventyrsportenes eldorado. Gibbston Valley utnytter den strategiske beliggenheten ved å lokke med vinsmaking kombinert med omvisning, et besøk på den populære restauranten for et større måltid eller bare en glass vin og en ostebit, som selvsagt lages på Gibbston Valleys eget ysteri.

- Men først og fremst er den gode vinen vi ønsker å vise frem, sier Mackay. - Vi er New Zealands ledende pinot noir-produsent. Det lette veldrenerte jordsmonnet er perfekt. Det tørre klimaet gjør at vi knapt behøver å bruke noen form for sprøytemidler. Risikoen for frost om våren og høsten er vårt største fiende, men samtidig er det temperaturforskjellene som forklarer vinens storhet. Og forskjellen kan være så stor som minus tolv om vinteren og tretti pluss om sommeren.

Utmerkelser og medaljer
Medaljene hyar formelig haglet over Central Otagos viner de siste årene. - Det største for oss så langt var da vinmakeren vår, Grant Taylor, mottok gull for verdens beste pinot noir under i London i 2001, forteller Mackay og tenker på Burgundy and Pinot Noir Trophy som de fikk for sin 2000 Reserve Pinot Noir under Wine Magazine International Wine Challenge.

Men også deres - og for så vidt andre vinprodusenters - hvite viner basert på sauvignon blanc, pinot gris, riesling og chardonnay oppnår heder verden rundt.
  - Så mye som 70 prosent av produksjonen eksporteres og det meste er solgt innen vinen er komet i flaske, avslutter Rosie Mackay.

Tekst: Nilla Johansson
Foto: Odd Harald Hansen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her