Bransje
Kaffebrennerne slår seg sammen

Kaffebrennerne slår seg sammen

Antallet norske kaffebrennerier blir stadig flere og interessen for håndverket øker. Med den nye foreningen Norsk Kaffebrennerlaug skal både fagmiljøet og håndverket styrkes.
Redaksjonen
30 September 2015 - 12:59

Det er i Norge nærmere 40 kaffebrennerier, og mellom 60 og 70 brennere er i dag anslagsvis utøvere av faget. Stadig nye mikrobrennerier etableres over hele landet, og interessen for kaffebrenning er økende.

Nyetablerte Norsk Kaffebrennerlaug skal derfor samle kaffebrennere i Norge for å ivareta interesser av faglig og sosial art, forteller foreningens nyvalgte leder Bjørnar Hafslund.

– Kaffe er et jordbruksprodukt, og kaffebrennerens oppgave er å få fram det beste i de grønne bønnene. Gjennom et laug kan vi diskutere fag, teknologi og metode og ikke minst være en ressurs for alle som har faglige spørsmål, sier Hafslund, til daglig kaffebrenner ved Kaffa.

Erfaring, kunnskap, nøyaktighet

Kaffebrenning er et fag som utøves i både industriell og mer manuell produksjon. Felles for alle kaffebrennere er at de forvandler de grønne bønnene til det vi forbinder med kaffe. Erfaring, kunnskap og nøyaktighet må til om resultatet skal bli vellykket.

– Laugsbegrepet knytter oss til håndverkstradisjonene. Selv om mye av produksjonen hos de industrielle er automatisert, er det i alle kaffebrennerier et betydelig innslag av håndverk, sier Hafslund.

Les om norsk eksport av kaffekompetanse

17 norske kaffebrennere fra større og mindre brennerier var representert da Norsk Kaffebrennerlaug ble stiftet i Norsk Kaffeinformasjons lokaler i Oslo fredag 18. september.

Ønsker sterkt fagmiljø

Mesteparten av kaffen som drikkes i Norge blir også brent innenlands. Det finnes imidlertid ingen formell utdannelse innen kaffebrenning. Man lærer av hverandre, gjennom ulike fagfora og nettverk – og ikke minst av utstyrleverandørene.

– Nordmenn er ikke bare i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum. Vi har også markert oss sterkt på det internasjonale kaffekartet både innen tilberedning og brenning. I juni ble kaffebrenner Audun Sørbotten World Coffee Roasting Champion i Gøteborg. Vi tror på mangfold og et sterkt fagmiljø. Vi ønsker at Norsk Kaffebrennerlaug vil bidra til at norsk kaffekultur står sterkt også i årene framover, sier Bjørnar Hafslund.

Bjørnar Hafslund er nyvalgt leder i Norsk Kaffebrennerlaug.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her