O jul avec

Det er jammen på tide at vi får egne cognacer å avslutte julens måltider med. Og ikke bare én men fire forskjellige. Som seg hør og bør er det ikke spart på noe. Her er det topp kvalitet tvers gjennom. Og fornuftig nok er flaskestørrelsen mindre enn normalt for at prisen skal kunne holdes på et forsvarlig nivå, til glede for deg som liker å gi bort edelt brunt i julegave.

Du som avskyr alt som har jul som vedheng må ikke slutte å lese her. For årets julecognacer som for øvrig er i salg kun frem til nyttår, er ikke en billig løsning på et velbrukt konsept. Kun det beste er godt nok når landets fremste cognacnese, Jon Bertelsen, skal sette sin signatur på dette edle brennevin.

For det første er det kun vellagrete cognacer fra de beste produsentene som inngår i blandingen, for det andre er det ikke benyttet noen form for farge- eller smakstilsetning og for det tredje er alkoholinnholdet er par grader over standard. Et forhold som er viktig når cognacen skal nytes etter et kraftig og kaloririkt måltid.

Jon Bertelsen Julecognac X.O. (46161) ( for 50cl) er en luksusutgave av Bertelsens standard-XO. Produsenten er som vanlig Léopold Gourmel som Bertelsen har et nært samarbeid med. Råvarene er fra perioden 1980 til 1990. Det siste året har de fått et opphold i små fat for å løfte fatkarakteren noe. Duften er svært klassisk elegant cognac med frukt, krydder og vanilje. I munnen er den fruktig med noe fruktsødme, litt krydder og god fedme. Avslutningen er frisk og sitruspreget. Hvilken sørger for at den gjør en god jobb etter stort inntak av eksempelvis ribbe. Passer sammen med en kaffe som er mer syrefrisk enn rund. Gjerne en etiopisk eller kenyansk type.

Mens dette er en cognac reservert alene for det norske markedet, er de tre øvrige å finne også i spesialforretninger samt på flyplasser på kontinentet. Til tross for at opprinnelsen er den samme er Léopold Gourmel Christmas Cognac X.O. (46160) (for 50cl) svært annerledes selv om den gjennomsnittlige alderen er omtrent lik. Hovedforklaringen er at den kun er sammensatt av cognacer fra 1986 og ikke en blanding av flere årganger som jo er normalen i Cognac. Dessuten kommer druene som dannet basis for den destillerte vinen fra én enkelt vinmark, Etriac, som alt annet Gourmel arbeider med er også denne beliggende i Fins Bois. Som ikke regnes med til kremen i denne regionen. (link til beskrivelse av områdene) Men hvor Gourmel likevel har funnet de beste jordsmonnene for sin cognacstil.

Denne XO'en har en kompleks duft med mer tørket frukt i retning svisker, samt nøtter og treverk. Smaken domineres av mørk sjokolade, den er rik og ganske macho i stilen, med mye sjoko og mokka i finishen. Perfekt til en rundere kaffe av brasiliansk eller annen søramerikansk type eller hvorfor ikke til mørk sjokoladekake.

Den tredje XO'en e r Ragnaud-Sabourin Christmas Cognac (46159) (for 50cl), også den en årgangscognac, 1990, men fra et cognachus med en helt annen filosofi og lokalisering. Den er nemlig 100 prosent Grande Champagne og bare druer fra en vinmark, Ambleville, er benyttet. Dette er den lyseste rent fargemessig. Duften er sammensatt med mye av de samme aromaene som Léopold Gourmel, bare enda mer, assortert tørket frukt, nøtter, sitrusskall og krydder. Smaken er ganske bløt i starten, med en del frukt, men fra midten og utover øker kraften og finishen byr på sjoko, mokka og fat. En god og rik cognac som er perfekt sammen med en sigar og en franskbrent espresso.

Sist men ikke minst, Delamain Christmas Cognac X.O. (46162) (for 50cl) vil gjerne ha både en sigar og en rik og fyldig espresso. Duften byr på sitrusfrukt, særlig appelsinskall, moden frisk samt tørket aprikos, sherry og krydder. Smaken er rik og kraftig med så vel frukt som sjokolade. Ettersmaken er usedvanlig lang med aprikos, sjokolade og røyk. Cognacene i blandingen er rundt 20 år og stammer samtlige fra Grande Champagne.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen