Drikke
Et røverkjøp av en hvitvin

Et røverkjøp av en hvitvin

Denne hvitvinen kommer fra de franske alper og kan det å gi varme. Spennende og et knallgodt kjøp er den også.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Chignin Vieilles Vignes 2013 (44054)er en fruktig og mineralsk hvitvin med flott konsentrasjon, veldig god syre og lang ettersmak.

Allsidig matvin

Topp til alt fra skalldyr til raclette og ostefondue. En vin som er meget allsidig i matveien. Lagringsdyktig er den også.

Prøv en av disse fristende osterettene til vinen

Den røde utgaven, Chignin Mondeuse Vieilles Vignes 2012 (44055)er i øyeblikket utsolgt, men absolutt verd å notere seg når den kommer inn i ny årgang senere i år. En super vin til rustikke retter som raclette og andre osteretter den også, men dessuten et godt følge til så vel lam som saftig kylling eller pasta.

Enda flere viner fra dyktige produsenter kan du smake i Oslo den 18. mars

Vin av druene jacquère og mondeuse er ikke hverdagskost, og så fjernt fra chardonnay og syrah du kan komme.

Dette er den spennende druen jacquère

Likevel dyrkes de ikke langt unna henholdsvis Burgund og Rhône, nærmere bestemt i Savoie, de franske alper. Årsaken til at Savoie har en så vidt annerledes vintradisjon enn naboene, ligger i isolasjonen gjennom århundrer.

Smaker av fjellurter

Det berømte Chartreuse-klosteret som lager den like berømte likøren, ligger like ved vinområdet Chignin.

Les om Chartreuse-likøren

I den røde vinen kjenner du igjen alle urtene som vokser i dette fjellandskapet. Urtekarakteren er ellers typisk for «fjellviner».

Høres dette spennende ut, kan du lese mer om slike viner her

At Savoie-vinbøndene fortsatt dyrker sine sære druer, er mer på tross enn på grunn av kommersielt potensial.

Samme pris som i 2008

For seks år siden kostet de nemlig akkurat det samme, og gitt prisøkningene som eksempelvis vinene fra Burgund, litt lengre ned i lia, har vært gjennom, er dette den rene gavepakken.

At områdets vinbønder har vært så utholdende, belønnes i økende grad i dag, selv om det ikke akkurat reflekteres i prisene. For vin utenfor allfarvei er på moten. Og den forholdsvis alkoholsvake og karaktersterke vinstilen som kjennetegner Savoie, og ikke minst disse to druene, passer som hånd i hanske i dette bildet.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)

 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her