Arne Eide, Helge Holtedahl, Egil Hilde og Ole Richard Lund foran Haandbryggeriet.
Øl
Arne Eide, Helge Holtedahl, Egil Hilde og Ole Richard Lund foran Haandbryggeriet.

Skal sikre Haandbryggeriets framtid

Usikkerheten rundt oppkjøpet av drammensbryggeriet er nå avklart. De nye majoritetseierne blir 7 Fjell, Amundsen og Austmann.

Det er ikke et fiendtlig oppkjøp av konkurrenter Haandbryggeriet utsettes for, men en bransjedugnad, for å sikre bryggeriets framtid, ifølge Jens Eikeset. Han er medgründer og daglig leder i 7 Fjell Bryggeri som sammen med Amundsen Bryggeri, Austmann Bryggeri, ansatte og leverandører står bak denne dugnaden.

Foranledningen var at to av aksjonærene og medgründerne i Haandbryggeriet, JensMaudal og Rune Eriksen, ønsket å selge seg ned. De to gjenværende aksjonærene Arne Eide og Egil Hilde benyttet forkjøpsretten av de 60 prosentene for å «sikre langsiktige eiere» ifølge en pressemelding tidligere i sommer.

Der heter det også: «Håndverksbryggeriene er bygget opp ved hjelp av en sterk kultur preget av deling, dugnad og samarbeid og det vil vi fortsette med».

Og det er denne dugnaden som nå virkeliggjøres ved at nevnte bryggerigruppering går inn som eiere.

–Vi er veldig fornøyd med de investorene vi har fått med oss og ser med optimisme på fremtidig drift og utvikling av bryggeriet, sier Egil Hilde i Haandbryggeriet.

Haandbryggeriet er et av landets eldste håndbryggerier om et drøyt tiår kan regnes som gammelt. Selskapet ble stiftet allerede i 1989 av fire hjemmebryggere, men det første kommersielle brygget ble satt i 2005.

Haandbryggeriet ble regnet som Norges beste - også i verdenstoppen

Den jevne vekstkurven siden den gang ble brutt i 2015 hvor selskapet fikk en omsetningssvikt på 10 prosent og et underskudd på 1,6 mill.

Haandbryggeriet har slitt med en del infeksjoner i produksjonslokalene, men dette skal nå være under kontroll.

Selv om 7 Fjell Bryggeri, Amundsen Bryggeri og Austmann Bryggeri nå kommer inn på eiersiden med en liten eierpost, vil Haandbryggeriet fortsette som før. Det blir først og fremst snakk om et forsterket samarbeid mellom bryggeriene innen innkjøp, eksport og for eksempel installasjon av tappetårn og anlegg over hele landet, ifølge pressemeldingen fra den nye eierkonstellasjonen.

I løpet av 2016 brygges det nærmere 30 forskjellige øltyper på Haandbryggeriet, til sammen over en halv million liter. Humlesus (butikkstyrke) og Fyr & Flamme er bestselgerne, i tillegg brygges frukt og bærøl, norske og internasjonale klassikere samt ikke minst surøl hvor Haandbryggeriet var blant de aller første i Norge. Distribusjonen er til både butikker og Vinmonopolet, puber og restauranter samt eksport til 12 land. 

Siden daglig leder og tidligere hovedaksjonær Jens Maudal nå er helt ute av Haandbryggeriet, er Egil Hilde konstituert som daglig leder og bryggerisjef. 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen