Øl
Stadig flere ølfestivaler og festivaldeltakere
Foto: (Svein Gunnar Kjøde)

Stadig flere ølfestivaler og festivaldeltakere

Oslos tredje nye ølfestival så langt i år åpner dørene denne helga. Og oppslutningen rundt ølfestivalene øker over hele landet.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 12:36

Denne helga er første gang for Schouskjelleren/Macondo Ølfestival. Den finner sted på historisk grunn, nemlig gamle Schous Bryggeri, hvor også Schouskjelleren holder hus.

Festivalen samler i alt 14 bryggerier, norske som utenlandske. Det blir ikke bare øl, men også en forsmak på Bar Txotx – pintxos-baren vegg-i-vegg med bryggeriet - som åpner i september.

Ifølge prosjektleder for festivalen Jessica Senning er det plass til 500 samtidig.

Fra Oslo Mikrobryggfestival i juni 2016. Foto: Svein Gunnar Kjøde

Forrige helg gikk Gatesmak av stabelen med 12 bryggerier fra hele landet, inkludert svensk og dansk besøk. Gatesmak er som navnet antyder en festival med fokus på

Et utvalg av høstens ølfestivaler

Schouskjelleren/Macondo Ølfestival 12.-13. august  Trondheimsveien 2, Oslo

Grünerløkka Mikrobryggfestival   25.-27. august Københavngata 2, Oslo

Ålesund Ølfestival 25.-27.august

Bergen Ølfestival 2.-3. september Bergenhus Festning 

Matstreif 2.-3. september Rådhusplassen, Oslo

Oslo Ølfestival  23.-24. september Aker Brygge, Oslo

Oktoberfest 15.-16. oktober, Ægir Flåm

Oktoberfest 30. september-9. oktober, Chateau Neuf, Oslo

What's brewing 21.-22. oktober Tou scene, Stavanger.

Se flere festivaler her

 

gatemat og dette var andre runde i år.  

Og i juni ble Oslo Mikrobryggfest arrangert for første gang med ni oslobryggerier og 700 besøkende.

Disse festivalene kommer i tillegg til de etablerte. Aller eldst er Grünerløkka Mikrobryggfestival som arrangeres for niende gang siste helga i august. Den har sågar utvidet til tre dager og er i år som før i bakgården til Grünerløkka Brygghus. Bryggerisjef Kjetil Johnsen håper på like stor trøkk som i fjor hvor det var 1200 besøkende på to dager. -Dette er jo egentlig en liten bakgårdsfestival, men likevel er det 22 bryggerier som deltar, forteller han og frister med en ølvennlig festivalmeny.

Helga etter kommer Matstreifs Norsk Drikkekultur med 33 bryggerier og to siderprodusenter. Neste siste helga i september er det duket for Oslo Ølfestival på Aker Brygge.

De største ølfestivalene ligger imidlertid utenfor Oslo. Bergen Ølfestival finner sted i begynnelsen av september med 41 påmeldte norske bryggerier som er ny rekord, muligens også i Norge. I fjor deltok 22.000 på festivalen og festivalledelsen ved Charlotte R.Daae mener at de med et større festivalområde er klare til å ta imot enda flere ølglade.

Bergen Ølfestival åpner snart kranene. Foto: SKJALG EKELAND

 

Bryggerifestivalen i Trondheim forrige helg samlet 20 bryggerier og hadde omsetnings- og besøksrekord i 2016: 2 mill. kroner og 12.000 betalende besøkende, ifølge Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Første gang øl ble en del av Trøndersk matfestival var i 2013. Denne matfestivalen puster nå Matstreif i nakken når det gjelder omfang og besøk. Samme helg ble for øvrig E.C. Dahls bryggeri gjenåpnet med tilhørende gastropub driftet av To rom og Kjøkken.

Bryggerifestivalen i Trondheim ble en stor suksess. Foto: Will Lee-Wright

 

Stavangers ølfestival What’s Brewing i slutten av oktober er ikke nødvendigvis så stor, men har et renomme som ikke er noen andre norske ølfestivaler forunt. De 1300 billettene forsvinner på et øyeblikk og før de fleste får sukk for seg. Dermed er det bare en tredel av festivaldeltakerne som er bosatt i byen. Av de 35 bryggeriene som er booket for årets festival, den tredje i historien, er det dessuten bare fem norske, ifølge Per Arne Alstad, daglig leder, Tou Scene.

Et av bryggeriene som er hyppigst å se på festivaler er 7 Fjell i Bergen. Daglig leder Jens Eikeset forteller at de deltar på 35-40 i løpet av et år, hvorav 5-10 i utlandet.

Muligheten til å få nærkontakt med ølpublikum er motivasjonen. Ikke inntjeningen. - Festivaler står for et par prosent av omsetningen og er et typisk tapsprosjekt. Vi går kanskje med overskudd på 2-4 av disse festivalene, mener Eikeset.

Som likevel hilser de mange ølfestivalene velkommen. Og på spørsmål om taket er nådd, sier han nei: - Det er selvsagt grenser for hvor mange festivaler hvert av bryggeriene kan delta på, og vi må naturlig nok bli litt mer selektive etter hvert. Fremveksten av nye bryggerier vil imidlertid medføre at hver bygd kan ha sin festival, så lenge ikke alle skal ha 20.000 besøkende.

Bilde: Will Lee-Wright
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her
Dagens rett

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her

Bare prøv denne oppskriften på hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her