Ølet for sommerens båt- og bilførere

Om du må velge alkoholfritt til sommerfesten, er ikke det noe minus, for kvaliteten på de 13 testete sortene er jevnt over høy. Munkholm i sommerdrakt er aller best.
Redaksjonen
20 Juni 2006 - 17:44

Å lage et godt alkoholfritt øl er en utfordring siden et viktig element mangler for at smaken skal bli balansert. Det virker som om de fleste bryggeriene har lykkes siden tilbudet av slikt øl her til lands er overbevisende godt. Ikke bare som tørsteslukkere men også som alternativer når sommermaten kommer på bordet.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Christian Udjus, frilanser.

Remi Madsen  Torstein Østenstad  Christian UdjusFoto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 9. juni 2006, omfatter 13 alkoholfrie øl. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 

Alkoholfritt øl:

+
Munkholm Sommerøl
Ringnes, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Lys gul. Frisk tiltalende nærmest deilig duft av epler, krydder og flint.
Smak: Lett og friskt i anslaget, godt skum, leskende munnfølelse, ok bitterhet i finishen, sitter lenge.
Mat: Tørsteslukker, skalldyr.
Vurdering: Med dette alkoholfrie ølet savner du ikke noe. 87 p

Freeze
Macks Ølbryggeri, Norge
33 cl
0,70 %
Farge og duft: Lys gyllen. Tydelig malt og humlekarakter og røyk.
Smak: Følger duften, myk med fin skum, noe bitterhet og maltpreg i finishen.
Mat: Grillfestens lyse kjøttslag.
Vurdering: Et alkoholfritt øl med fin ølkarakter. 86 p

Clausthaler
Hansa Borg Bryggerier, Norge
33 cl
0,50 %
Farge og duft: Gullgul. Frisk fin duft med innslag av sitrus samt humle og malt.
Smak: Maltpreget anslag, fint skum, noe bitterhet i finishen.
Mat: Allround lettere retter.
Vurdering: Lettdrikkelig uten at det er slapt. 84 p

Munkholm
Ringnes, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Gyllen. God duft med noe sitrus, malt og humle.
Smak: Friskt anslag, fint skum, leskende, sitter godt med fin bitterhet i finishen.
Mat: Allround matøl.
Vurdering: Lett å like. Vinner på å serveres godt avkjølt. 84 p

Munkholm Asia
Ringnes, Norge
44 cl
0,00 %
Farge og duft: Gul. Frisk duft med noe malt, humle og sitrus.
Smak: Følger duften, mykt skum, fin syrlighet, svak bitterhet, sitter lenge.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et lett og lettdrikkelig alkoholfritt øl. 84 p

÷
UTEN
Aass Bryggeri, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Lys gyllen. Frisk og lett krydret duft med noe frukt, malt og humle.
Smak: Friskt anslag, litt mye skum, lett fylde, leskende med ok humlepreg i finishen.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et ok alkoholfritt øl på den lettere siden. 83 p

÷
Munkholm Hvete
Ringnes, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Uklar gyllen. Fin duft av sitrus, blomster, hvete, epler, tropisk frukt og krydder.
Smak: Bløtt fruktig anslag, fin skum, litt lav syre, god bitterhet mot slutten renser imidlertid noe opp.
Mat: Tørsteslukker, lette retter.
Vurdering: Med litt bedre syrlighet hadde dette vært et veldig godt alkoholfritt øl. 83 p

÷
Lammsbräu Alkoholfrei
Tyskland
0,00 %
Farge og duft: Gullgul. Fin søtlig duft av malt og humle, honning, krydder og trevirke.
Smak: Fruktig søtlig anslag, mykt skum, litt lite friskhet og bitterhet, sitter imidlertid en stund.
Mat: Krydret mat uten fedme.
Vurdering: Bør serveres godt avkjølt. 83 p

÷
Grans Alkoholfritt øl
Lisensprodusert for Grans på Harboe, Danmark
50 cl
0,00 %
Farge og duft: Gul. Fruktig duft med en del malt og noe brødtoner.
Smak: Bløtt anslag, mykt skum, litt lav bitterhet.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Litt lite karakter men ellers greit. 83 p

÷
Munkholm 78°N.
Ringnes, Norge
44 cl
0,00 %
Farge og duft: Brunlig. Grei maltpreget duft.
Smak: Fruktig maltpreget anslag, en del skum, bløt stil, godt med bitterhet og maltpreg i finishen.
Mat: Grillet kjøtt uten saus.
Vurdering: Helt greit øl for den som liker en maltpreget stil.82 p

+
Erdinger Weissbier Alkoholfrei
Erdinger, Tyskland
50cl
0,40 %
Strag
Farge og duft: Gyllen. Lett syrlig duft med noe krydder samt humle og malt.
Smak: Fruktig anslag, noe sødme, veldig lav bitterhet.
Mat: Alene.
Vurdering: Mangler ølkarakter og blir derfor noe kjedelig. 79 p

+
San Miguel 0,0
Spania
0,00 %
Farge og duft: Gul. Lett frisk duft med noe krydder samt snev av syntetisk frukt.
Smak: Følger duften, dempet skum, lite bitterhet.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Mangler en del ølkarakter. Må serveres veldig kaldt. 77 p

+
Munkholm Cuba
Ringnes, Norge
44 cl
0,00 %
Farge og duft: Lys gul. Veldig syntetisk sitrus- og sukkertøyduft.
Smak: Følger duften, ølsmaken er overkjørt.
Vurdering: Ikke vellykket. 69 p

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her