Olsokfest for små og store

Det er lett å treffes og omgås med gode venner og familie ved en herlig sommerbuffet. Olsok skal kanskje markeres, eller det er bare hyggelig å lage i stand god mat til gode venner uten en spesiell anledning.
Redaksjonen
26 Juli 2001 - 16:09

Selv om Olsok er tradisjon, kan vi gjøre dagen og festen litt annerledes. Med frukt og bær lett tilgjengelig i skog og hage, og nye poteter og grønnsaker blir dagen en fest i seg selv. Nå har du tiden og råvarene. Forbered i god tid slik at du kan hygge deg med gjestene. Velg litt av mange retter, eller rikelig av få.

Pass på slik at også barna får noe de er glad i. Ost smaker godt året rundt, og kan gå inn som en mellomrett eller dessert på en buffet. Bak noe godt, både salt og søtt, og festen er reddet. Hva med kaldt drikke, - mye spennende for alle generasjoner.

Jordbærbowle med lime
10 personer

En svalende bowle med hvitvin, jordbær og lime. Mynteblader gir en god smak på drikken. Vil du servere en alkoholfri bowle dropper du vinen og erstatter den med for eksempel Mozell.

1 liter jordbær
revet skall og saft av 1 lime
½ dl honning
1 fl. (75 cl) halvtørr hvitvin
1 fl. (1 ½ l) Mozell eller cider
urteblader som mynte eller sitronmelisse
isbiter

Skyll og rens jordbærene og del dem i to eller fire. Legg dem i en bolle. Tilsett lime, honning og vin. La det stå ca. 30 minutter. Hell på Mozell eller cider rett før servering. Legg i urteblader og is.

Vinforslag til buffet:
Vinforslag til buffet: Når du serverer mange retter sammen som en buffet, er det en fordel å velge en vin som blir en form for største felles multiplum, som er fleksibel nok til ikke å kræsje med noen av enkeltrettene. Til denne buffeten er det ikke så vanskelig, for ingen av rettene er veldig krevende. Det er praktisk med boksevin når mange skal serveres. Som den smaksrike sicilianeren Santagostino Catarratto Chardonnay 2006 (45472), (bestillingsutvalget). Eller flaskevinen Marsanne Collection Caroline 2005 (30269) som også finnes som boks Marsanne Moestue Selection 2004/2005 (33166), bestillingsutvalget). Mer raffinement finner du i den rimelige burgunderen Prissé Saint-Véran 2000/2002 (13720). Et rødt alternativ er en frisk og fruktig vin som Villa Borghetti Valpolicella Classico 2011 (3583) fra Pasqua eller samme produsents Pasqua Bardolino Classico 2005 (33575) (bestillingsutvalget).

Salat med laks og avocado
6 personer

En god og mektig salat som bare har godt av å stå noen timer før servering.

ca. 500 g røkt laks
1 slangeagurk
1 liten bunt dill
1 liten bunt gressløk
2 stk. avocado
3 dl lettrømme
1 ss fransk sennep
1 krm sort pepper

ca. 1 ½ liter salatblader av ulike slag
100 g sukkererter
1 middels stor løk
1 bunt reddiker
1 ss soyaolje
½ ts salt

Lag salaten først. Kok sukkerertene knapt møre og avkjøl dem i kaldt vann. Del salaten i biter, skjær løken i skiver og reddikene i biter. La alt ligge i iskaldt vann ca. 30 minutter, da blir de ekstra sprø.
Skjær laksen i skiver og siden i biter. Del agurken i terninger, hakk dill og gressløk. Del avocadoene, ta ut steinene, fjern skallet og skjær kjøttet i biter. Smak til rømmen med sennep og pepper. Bland i laks, agurk, avocado, dill og gressløk. Ha det i en bolle og la det stå kjølig til servering. Hell vannet av salaten og bland den med olje og salt. Legg salaten opp på et fat, server laks,- og avocadoblandingen til. Godt brød er fint tilbehør.

Rødløkspai med fetaost
6 porsjoner

En god pai som kan serveres lun eller kald sammen med en enkel salat.

Deig:
3 ½ dl hvetemel
200 g smør, mykt
1 eggeplomme
3 ss kaldt vann

Fyll:
ca. 8 dl løk, i tynne skiver (3 - 4 store løk)
2 - 3 ss smør
4 ss rødvinseddik
4 ss honning
200 g fetaost
pepper
4 egg
2 dl matfløte
1 ts salt

Rund form, 24 cm i diameter
I stekeovnen: 225 ° C, i 50 - 60 minutter

Ha alle ingrediensene til deigen i en food processor og la maskinen gå til alt er samlet. Ta den på bordet og elt den raskt sammen. Trykk bunnen ut i en form, også godt opp på kanten. Sett den kaldt ca. 30 minutter.
Fres løken i smør på svak varme til den er myk, men uten at den har tatt farge. Tilsett eddik og honning og la den koke sammen i ca. 5 minutter til tykk, væskefri marmeladekonsistens. Legg løkblandingen i paiskallet og fordel fetaosten over. Dryss på litt pepper.
Visp sammen egg, matfløte og salt og hell det over. Stek paien til eggestanden er stivnet. Prøv med en kniv midt i paien. Blir overflaten for mørk kan du legge folie over etter ca. halve steketiden.

Gresk salat med potetbåter
4 porsjoner

En litt spennende og annerledes gresk salat, - den blir lun av de stekte potetene. Salaten smaker godt til grillet kylling eller som en egen rett.

¾ - 1 kg poteter
olivenolje til pensling
oregano
1 løk
4 tomater
½ slangagurk
3 ss olje
1 ss vineddik
½ ts salt
1 krm sort pepper
1 hvitløksfedd
½ isbergsalat
200 g fetaost
1 dl sorte oliven

Potetene i stekeovnen: 225 ° C, ca. 20 minutter

Børst potetene godt og skjær dem i like store båter. Sett dem med skallet ned på en smurt stekeplate. Pensle med litt olje og dryss på oregano. Stek dem midt i ovnen.
Rens og skjær løken i tynne skiver, agurken i terninger og tomatene i båter. Bland olje, eddik, salt og pepper i en bolle. Press i hvitløken. Hell dressingen over grønnsakene og la dem stå til marinering til potetene er ferdige. Riv salaten i biter og bland i grønnsaker, varme poteter og fetaost. Pynt med oliven.

Snøfrisklaks
4 porsjoner

En liten forrett eller snack som er svært enkel og smakfull. Kan serveres med og uten toast.

ca. 200 g røkt laks
125 g (1 eske) Snøfriskost med dill
ca. 2 ss hakket dill

4 ristede loffskiver
grønn salat
12 - 15 sherrytomater

Legg lakseskivene ut som et rektangel på plastfolie. Rør inn ekstra hakket dill i Snøfriskosten og smør den over laksen. Rull sammen fra kortsiden. La rullen ligge i fryseren noen timer. Skjær laksen i skiver på ca. 1 cm. Rist brødskivene i brødrister. Trykk små rundinger ut av skivene, bruk gjerne et glass. Legg lakseskivene på brødet. Pynt med strimlet salat og sherrytomater. Hvis du ikke serverer den på toast stikker du bare en tannstikke gjennom hver bit.

Enkel havregrynsterte
En enkel og god kake som fylles rett før servering. Da holder bunnene seg sprø, de kan for øvrig lages flere dager i forveien.

3 dl havregryn
1 1/2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2 dl sukker
100 g smør
5 ss melk eller fløte

3 dl kremfløte eller
2 dl kremfløte
1 - 2 dl vaniljekrem
jordbær eller bringebær

I stekeovnen: 200 °C, ca. 10 - 12 minutter

Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle, gjerne food processor, ha i biter av smøret og smuldre det eller la maskinen gå til det er smuldret. Hell i melken og arbeid deigen sammen.
Del deigen i to og kjevle den ut til runde leiver ca. 24 cm i diameter, gjerne på bakepapir. Legg bakepapiret med leivene påstekeplater, prikk dem med gaffel og stek dem. Avkjøl bunnene før du har vispet krem eller krem/vaniljekrem mellom og oppå dem. Ha på rikelig med bær.

Pannekaker som bløtkake
En enkel og populær kake for store og små. Kan med fordel forberedes i god tid. Fyll med de bærene du har lett tilgjengelige.

4 dl melk
2 dl hvetemel
2 egg
1/2 krm. salt
1/2 ts bakepulver
smør til steking

Karamellsaus:
1/2 dl sukker
2 ss vann
1 appelsin
1 krm. kanel

Fyll:
ca. 3 dl bringebær og blåbær, mosede
sukker

Garnering:
3 dl kremfløte
bringebær og blåbær

Rør alt sammen til en klumpefri røre og stek 5 - 7 pannekaker. Avkjøl dem.
Kok opp vann og sukker, la det koke i 1 min. Vask appelsinen og riv skallet. Ha litt skall i laken. Press appelsinen og rør i saften, smak til med kanel. Kok laken inn til sirup.
Smak de mosede bærene til med litt sukker og legg pannekakene sammen med bærmosen mellom lagene.
Visk fløten og legg den på i topper. Dekorer med friske bær og ringle karamellsausen over.

Rømmegrøt og spekemat
4 porsjoner

Noen kan ikke tenke seg Olsok uten rømmegrøt og spekemat. Den kan du gjøre så å si ferdig på forhånd. Varm den opp og spe den eventuelt litt mer rett før servering.
Som "grøtpinne" smaker det godt med spekemat, flatbrød og rømme.

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
Ca. 5 dl melk
1 ts salt

smørøye, sukker, kanel

Kok rømmen under lokk i ca. 2 minutter. Rør inn halvparten av melet og kok opp. La det koke kraftig slik at smøret kommer frem. Skum av smøret og rør inn resten av melet. Spe med melken, gjerne en blanding av søt og syrnet melk.
Smak til med salt og server grøten med smørøye, sukker og kanel.
Spekemat, flatbrød og rømme serveres gjerne etter rømmegrøten.

Ost med frisk frukt
Skal du servere ost som en selvstendig rett beregner du 175 - 200 g ost pr. person. Er det som dessert beregner du ca. 75 g pr. person. Velg noen milde og noen litt sterkere sorter slik at det blir noe for enhver smak.
Forslag til sorter: Ridder, gjerne uvasket hvis du har tilgang på det fra ostedisk. En blåmugg-variant, gjerne Royal Blue, en kremost, gjerne Snøfriskost.
Det smaker svært godt med jordbær til osten, likeledes melon av ulike slag. Server gjerne ulike sorter nøytral kjeks til osten, eller ferskt bakverk.

Grissini
Ca. 30 stk.

Grissini er spennende å servere og minner oss om ferien i Italia. "Sprut" på rikelig med vann før stekingen, - det gjør dem sprø.

½ pk. (25 g) gjær
3 dl melk
25 g smør
1 ts salt
vel 6 dl finbakstmel

valmuefrø

I stekeovnen: 175 °C, 25 - 30 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, ha i melken og la det bli fingervarmt. Slå det over gjæren og rør til den løser seg opp. Tilsett salt og så mye mel at deigen er passe fast og smidig. Arbeid deigen godt. Sett den til heving under plast på lunt sted ca. 30 minutter.
Ha deigen på bakebordet og del den i 30 små biter. Trill dem ut til ca. 30 cm lange lengder. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. La dem heve under plast på lunt sted ca. 20 minutter. Dusj grissiniene med romstemperert vann fra dynkeflaske og dryss evt. på litt valmuefrø og stek dem til de er gylne og sprø. Avkjøles utildekket på rist og oppbevares tørt.

Tebriks
ca. 20 stykker

Godt til det meste.

50 g (1 pk) gjær
2 dl vann, romtemperert
1 egg
1/2 ts salt
ca. 6 dl hvetemel
200 g smør, til å kjevle inn i deigen

eggpensling
valmuefrø

I stekeovnen: 250 °C, ca. 8 minutter

Løs gjæren opp i vannet, rør i egg og salt. Ta i nesten alt melet og arbeid deigen raskt sammen. Deigen skal ikke heve, men kjevles ut med en gang. Ta på mer mel hvis det er nødvendig. Bruk ostehøvel og skjær smøret i tynne skiver. Fordel det over deigen, pakk den sammen, høvle på mer smør, pakk sammen deigen og kjevle ut på nytt. Hold på slik til alt smøret er kjevlet inn. Kjevle til slutt en rektangulær leiv, ca. 75 x 15 cm, og brett deigen to ganger. Skjær opp i biter, 3 - 4 cm brede. Legg dem på bakepapir eller smurt plate og la dem heve ca. 1 1/2 time. Pensle med egg og strø på valmuefrø. Stek dem midt i ovnen og avkjøl på rist. Tebirks kan med fordel fryses.

Melkeshot
1 glass

Kald og god melkedrikk med smak av appelsin og jordbær. Noe for de unge.

3 - 4 ferske jordbær
2 ss konsentrert jordbærsaft
2 dl lettmelk
litt revet appelsinskall
isbiter

Skjær jordbærene i skiver. Bland saft, jordbær, melk og appelsinskall i høyt glass. Legg i isbiter og pynt med jordbær.

Frapino
1 glass

Bruk gjerne ferdig espressopulver, det er litt enklere enn å lage selv. Noe for de litt voksne.

1 dobbel espresso
1 ½ dl helmelk, iskald
1 dl isbiter
sukker

Bland espressoen som anvist på pakken hvis du bruker pulver. Kjør espresso, melk og isbiter i en mikser eller blender til isbitene er nesten knust. Smak til med sukker. Hell opp i glass og server med lang skje eller sugerør.
 
Kilde.Tine Kjøkken
Vinforslag Aase. E. Jacobsen
Fotograf: Astrid Hals

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk
Ukens kake
Sitroniskrem med vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk

Vi snakker om hjemmelaget iskrem med smak av sitron og hvitvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her