Omvendt vinproduksjon

Mens de fleste vinprodusenter fokuserer på kostnader og gjør alt de kan for å produsere rimeligst mulige viner, er det andre igjen som går den stikk motsatte vei. Som for eksempel Bodegas Lan i Rioja. Deres nye prestisjevin, Culmen de Lan, har i Spania en
26 Februar 2001 - 15:38

Og den kan meget vel komme i salg i Norge også. Importøren Norex ser ikke bort i fra at vårt hjemlige marked er klar for denne spennende vinen som siden lanseringen sent sist høst har mottatt suverene kritikker verden over og ikke minst i sitt hjemland. De ser i hvertfall for seg mai 2001 som mulig lanseringstidspunkt.

Høyt ansett
I Spanias viktigste avis, El Pais, fikk Culmen de Lan nest høyeste poengscore noen gang, 9.8. Det er kun Vega Sicilia som har oppnådd høyere. Likeledes vil vi i Wine Spectator om ikke lenge finne en uvanlig positiv vurdering av vinen til Rioja å være. Som kjent har ikke amerikanske vinjournalister generelt særlig sans for spanske viner.

Det er 1994-årgangen av Culmen de Lan som nå er i omløp, og dette er også den aller første produsert. Opplaget på 84 000 flasker pr år kan synes høyt, men gjenspeiler mer bodegaens muligheter for større volum på sine viner. Bodegas Lan tapper årlig ca 3 millioner flasker fordelt på sine fem viner. Disse er: Bodegas Lan Crianza, Bodegas Lan Reserva, Bodegas Lan Gran Reserva, Viña Lanciano Reserva samt nå altså Culmen de Lan.

Flere årganger til modning

Så langt er Culmen de Lan produsert i årgangene 1994-2000, med unntak av 1997-årgangen, hvilken ble ansett som lite egnet. Volum år for år er stabilt. Hovedmarkedet for denne vinen er enn så lenge Spania, der 70 prosent selges i restauranter og vinforretninger. Som enhver annen eksklusiv vin må markedet påvirkes ved hjelp av vinjournalisters kritikker, og det tar jo selvfølgelig noe tid. Likevel sier produsenten, representert ved eksportsjefen Pedro Trapero, seg strålende fornøyd med eksporten så langt. Både Pedro og direktøren, Javier Echarri Porta, var nylig på snarvisitt for å vise frem nyheten. Bodegas Lan eier forøvrig en stor del av Rias Baixas-produsenten Santiago Ruiz - noe de er svært stolt over å ha i sin portefølje. Les mer om den her.

Toppenes topp

Culmen betyr "det aller høyeste punkt" og navnet ble valgt tidlig i prosessen. De ønsket å gjennomføre konseptet, eller prosjektet som de selv kaller det, til 100 prosent. Intet skulle overlates til tilfeldighetene, og under alle ledd i prosessen ble konseptet rutinemessig nøye vurdert. Selve designen av flasken var et viktig punkt, og er holdt svært nøkternt på de fleste elementer. Når det gjelder selve flasken derimot, har de imidlertid satset sterkt. Ved betraktning av flasken vil de fleste umiddelbart tro at det størrelsesmessig dreier seg om en magnum. En normal tom vinflaske veier 600 gram, mens denne veier det dobbelte, altså 1,2 kilo. Så blir man da også lurt, på lik linje med champagne, ved at flaskens innhold ofte tar slutt før du aner det.

Culmen de Lan har følgende drueblanding: 75 prosent Tempranillo, 15 prosent Mazuelo og 10 prosent Graciano. Den gjennomgår en kort malolaktisk gjæring i ny eik før den lagres 12 måneder i fransk eik (medium toastet) samt 6 måneder i russisk eik (heavy toastet). Alkoholnivået havner på 13,5 prosent. Druene blir nøysomt håndplukket fra de eldste vinstokkene i vinmarkene, og vinstokkenes alder er 60 til 65 år. Avkastningen er så lav som 3 500 kg/ha, hvilket tilsvarer 25-28 hl vin/ha.

Bonusordning

Bodegas Lan eier ikke vinmarker nok til å dekke behovet for druer til all produksjon. Derfor prioriterer de bruken av egne druer til Viña Lanciano og Culmen de Lan. Til Bodegas Lan Gran Reserva er 90 prosent av druene kjøpt, og 100 prosent for crianzaen. Som vi kjenner til har prisnivået på druer gått i været de senere år, med kostbare viner som følge av dette. I tillegg har avkastningen pr hektar økt, noe som er med på å senke kvaliteten på viner fra Rioja generelt. Bodegas Lan forsøker nå en annen strategi ovenfor sine leverandører, og påvirker bøndene til å redusere avkastningen ved å betale etter en bonusordning basert på kvalitetsmålinger av alle avlinger. Dette medvirker til bedre prisstabilitet og druekvalitet år for år.

Bodegas Lan eksperimenterer, på lik linje med mange andre produsenter i Rioja, også med fatbruken. De benytter for sine to laveste cuvéer en kombinasjon av eik, der stavene (langsiden) på fatet er av amerikansk eik, og endesidene av fransk eik. Dette fordi stavsiden slipper inn 25 prosent mer oksygen, og da den franske eiken er mer porøs, vil balansen i eiken bli mer behagelig. Gran Reservaen er lagret i ren amerikansk eik.

Lagerkapasiteten er seks ganger høyere enn salgsvolum, og dette er med på å kunne lagre og selge vinene på forskjellige stadier av modningsprosessen. Utvilsomt et positivt moment for viner som trenger opptil 15 år med lagring før konsum. Fatkjelleren rommer hele 56 000 fat, og hvert fat er merket med strekkode som inneholder all historikk for akkurat dette fatet. I tillegg er hygienen et overordnet tema - noe flere og flere produsenter i Rioja nå jobber seriøst med.

Apéritif har prøvesmakt Bodegas Lans viner
I forbindelse med besøket fikk Apéritif muligheten til å smake på samtlige viner tilgjengelig. Du får her en gjennomgang av de fire viner som er tilgjengelig på det norske markedet, og i tillegg Culmen de Lan - selvfølgelig.
Crianza 1998, som kommer i testsalg på polet fra 3. mars 2001, er produsert av 85 prosent Tempranillo og 15 prosent Garnacha og Mazuelo. Duften preges av vanilje, med syrlighet og fast struktur som forteller oss at vinen ennå er litt ung. En kombinasjon mellom klassisk og moderne Rioja med litt tørt drag i nesen. Smaksmessig er vinen lett til middels fyldig, selvfølgelig ennå ung og mangler derfor balanse og struktur. En litt grønnbitter ettersmak gir assosiasjoner til noe umodne druer. 2 måneder fatlagring i blandingsfatene, samt 14 måneder i amerikansk eik. Kr. 115,50 (varenr 31644). Litt skuffende.
Reserva 1996 har en flott og noe mer utviklet vaniljeduft, med masse frukt og syrlighet, både i duft og smak. Middels fylde med innslag av lakris i smaken. Samme drueblanding som crianza, men 14-16 måneder i blandingsfat. Kr. 146,00 (varenr 31880). Bra vin for pengene.

Gran Reserva 1991 består av 80 prosent Tempranillo, 15 prosent Garnacha og 5 prosent Mazuelo. To år i amerikansk eik gir oss en vin med masse vanilje i både duft og smak, med medium fylde, frukt og syre, søtladen overtone med litt grønn ung finish i smaken. Altså ennå ung, men mangler likevel litt fylde for å hevde seg i toppen. Kr. 180,00 (varenr 31881). Bedre med ny årgang?
Viña Lanciano Reserva 1995 er laget av 85 prosent Tempranillo og 15 prosent Mazuelo. Lagret 6 måneder i russiske fat, 6 måneder i amerikanske fat og 6 måneder i franske fat. Masse deilig fatpreg i duften, med stor flott sødme. Smaken gir oss en tett vin med flott struktur, stor fylde og godt innslag av lakris. Meget lang ettersmak. Her har 1995-årgangen kommet helt til sin rett. Dette er bare et topp produkt, og anbefales på det sterkeste. Kr. 230,20 (varenr 32869).
Culmen de Lan 1994 består som nevnt av 75 prosent Tempranillo, 15 prosent Mazuelo og 10 prosent Graciano. Fargen er uvanlig tett og dyp rød, mye rikere enn de andre vinene. I duften finner vi masse syre og rå tobakk fra fatene. Likevel uhyre kompleks og vitner om et uvanlig lagringspotensiale. Smaken gir umiddelbart masse tanniner, syre og stoff. Likevel er strukturen upåklagelig, med masse jordsmonn, mineraler og gamle vinstokkers preg. Selv om vinen var luftet på stor karaffel i et par timer, var vinen fortsatt krevende. Bør lagres i minst 10 år før tilnærming. En vin for entusiaster - og de er det mange av!

Ikke lenger gunstig
Prisen her hjemme anslås å lande på omlag den samme som i Spania, og om vi er heldige - litt lavere. Tidligere kunne vi nordmenn nyte godt av gunstige kalkuleringer på de mer eksklusive viner, men dette er noe som nå endres. Vinmonopolet har nemlig fra i år av lagt om sin fortjenestekalkyle, og fjernet provisjonstaket på 75 kroner pr. flaske. Dette slår hardt ut på viner i denne prisklassen, der vi nå ser et prishopp på flere hundre kroner. Så da venter vi i spenning og håper jo selvsagt at vi vil finne denne vinen til under tusenlappen...

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 6. desember i Oslo

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse

Årets største feiring står for dør og vi ringer den inn med 8 storslåtte viner fra det spektakulære, prestisjetunge musserendehuset Bellavista. Dette er boblene som både kan måle seg med, og faktisk også overgå, "ekte champagne".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett
Dagens rett
Italiensk omelett med spinat og parmesan

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett

Egg og parmesan går veldig godt sammen i en omelett. Spinat setter en ekstra spiss på det hele. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her