Opprørske toner

Dr. Bürklin-Wolf har gjennom sitt grand cru-konsept innledet et nytt press på tysk vinlov som lenge har vært moden for revisjon. Samtidig kan vinhuset se tilbake på en vellykket snuoperasjon som plasserer det helt i teten.
Redaksjonen
14 Juni 2005 - 12:26

Som student i Tyskland på slutten av 1980-tallet brakte en av mange helgeutflukter meg til hjertet av Pfalz og til Wachenheim, et lite sted som sammen med landsbyene Forst og Deidesheim utgjør det kvalitativt sett mest interessante området i Pfalz. Første stopp på turen var for meg et nytt og ukjent navn, Dr. Bürklin-Wolf. Der ble jeg tatt godt i mot - og jeg ble svært lenge.

Hvilket ikke bare skyldtes vinen, men også Frau Ackermann, denne temmelig unnselige, kortvokste skikkelsen med to flaskebunner til briller og en komplett uforståelig dialekt; Pfälzer-Deutsch er omtrent like vanskelig å forstå som inntrøndersk for en afrikaner. Vennlig men bestemt ledet hun meg imidlertid glass for glass gjennom en lang vinliste, som inneholdt en salig blanding av druetyper, søthetsgrader, årganger og naturligvis vinmarker. Og her, i Bürklin-Wolfs Probier-Stube, så jeg et slags begynnende lys: Jordsmonnet preger vinen. Mange år etter er dette helt opplagt, men for en nybegynner var dette litt av en aha-opplevelse.

Klassifisering etter terroir
I dag er Frau Ackermann for lengst pensjonert - det samme er vinstilen, metodene og mange av druesortene vi første gang ble kjent med den gang. Bürklin-Wolf, som har holdt hus her i Wachenheim siden 1597, har tidligere vært tradisjonsbundne i sin produksjon i den forstand at man har fulgt gjeldende lovverk og kutyme. Dette har resultert i solide og fyldige viner laget over den klassiske Prädikats-lesten fra Kabinett og til Eiswein, og med berettigelse har Bürklin-Wolf vært omtalt som en av de fremste og mest stabile produsentene i hele Pfalz.

Nå er i stedet Tysklands største familieeide vingård på ca. 11 hektar underlagt helt andre prinsipper. Bettina Bürklin og hennes mann, Christian von Guradze, overtok styringen av bedriften i 1990, og snudde straks opp-ned på en del etablerte sannheter og produksjonsmetoder. Sentralt hos Bürklin-Wolf står nå klassifiseringen av vinene på bakgrunn av deres terroir. Umiddelbart høres dette søkt ut, for bare noen få mil lenger sør, og over den franske grensen, er terroir et bærende element i all vinproduksjon, og har vært det nær sagt i uminnelige tider.

Terroir har tidligere også vært sentralt for tysk vinproduksjon, men Tysklands vinlov av 1971 kastet i prinsippet vrak på alle forestillinger om jordsmonnets betydning, og tilla kun druenes søthetsgrad ved innhøstingstidspunktet vekt. Dermed favoriseres druetyper som modner hurtig, og som gir store avlinger - som oftest på bekostning av kvaliteten.

High-end vinkling
Å sette terroir tilbake i høysetet tar ikke bare tid, det er også snakk om en mentalitetsendring og en ny måte å se sitt yrke og håndverk an på. Metodiske undersøkelser av jordsmonnet i Bürklin-Wolfs vinmarker ga - kanskje ikke særlig overraskende - samme resultat som dem man fant på gamle kart så langt tilbake som fra 1828, den gang tyske viner fra Pfalz og Rheingau ble regnet blant verdens aller fremste og dyreste.

Produksjonen følger nå strenge biodynamiske prinsipper der det teoretiske grunnlaget er Rudolf Steiners antroposofi, og der praktisk hjelp i faget har vært gitt av en av de fremste eksponentene for denne retningen, Alsace-baserte Marc Kreydenweiss. Denne radikale omleggingen av produksjonen og tilnærmingen til faget har for en stor del funnet sted på 1990-tallet, et tiår som er preget av mye prøving og feiling og som på flaske hovedsakelig kun finner interesse hos virkelige "liebhabere".

Bürklin-Wolf dyrker druer på 15 vinmarker fra Wachenheim til Ruppertsberg. Den viktigste druesorten er riesling som utgjør ca. 70 prosent av produksjonen. Noe uvanlig, selv i et varmt område som Pfalz, er det at hele 20 prosent av volum er røde vinsorter, fortrinnsvis pinot noir, men det er nylig også plantet svært u-tyske (sic!) sorter som grenache, tempranillo, shiraz og nebbiolo.

Vinmarkene er på fransk manér klassifisert som grand cru eller premier cru, og for å omgå den tyske lovgivningen, som ikke tillater denne formen for klassifikasjon, har Bürklin-Wolf snedig nok valgt å kalle vinene for Edition G.C. og Edition P.C. Kun rieslingviner blir gjenstand for klassifisering som enten grand eller premier cru, og Bürklin-Wolf har pålagt seg en lang rekke strenge krav og begrensninger som for eksempel maksimalt utbytte på 45 hl/ha og minimum 12,5 prosent naturlig alkohol for grand cru.

I dag ser vi så smått konturene av noe nytt og meget spennende som et resultat av denne omleggingen. Tom Benns, en engelskmann som livets karusell har slynget av i Wachenheim, reiser rundt for å presentere "det nye" Bürklin-Wolf. Han kunne fortelle at "alt" er skiftet ut de siste årene, fra arbeidsmetoder i vinmarken til distribusjonskanaler og måten bedriften markedsfører seg på. Prismessig er også stilen lagt om, for sjelden har jeg sett en klarere vinkling mot "hig-end"-segmentet enn i tilfellet Bürklin-Wolf.

Hilses velkommen
Målgruppen er den kvalitetsbevisste og kresne rieslingdrikkende konsument, med preferanser for en tørr, mineralsk og ren stil som i størst mulig grad fremhever terroiret.
En smaking av et bredt spekter fra den meget gode 2001-årgangen (nå er den like imponerende 2004 på vei til Norge, red. anm.), fra de enkle og rene "village"-viner til meget mineralske, lukkede grand cru-viner, demonstrerer til fulle distansen til det "gamle" og tradisjonsbundne Bürklin-Wolf:

I dag fremstår vinene som tørre, syrefriske og med en overraskende god fylde som gjør dem velbalanserte. Men de fleste trenger minst 3-4 år i kjelleren før de åpner seg, og toppviner som for eksempel Forster Ungeheuer vil i gode år fortsatt kunne nytes etter flere tiår.

Det skal bli spennende å følge Bürklin-Wolf videre etter hvert som den nye produksjons- og vinifiseringsfilosofien for alvor setter seg. Isolert sett er det greit å forholde seg til Edition G.C. og Edition P.C. når du skal plukke viner fra en produsent du kjenner litt til, men for tysk vinbransje er en selvstendig klassifisering - noe Bürklin-Wolf ikke er alene om - både et tankekors og en utfordring: Den viser med all tydelighet at dagens lovverk er utilstrekkelig for den kvalitetsbevisste produsent, og at tyskerne med årene risikerer å måtte forholde seg til et utall forskjellige måter å klassifisere sine viner på. Et systemder hver produsent har sin måte å kommunisere rangering på er forhåpentligvis bare med på å fremskynde en revisjon av et lovverk som for lengst er utdatert. I så måte bør foregangsbedrifter som Bürklin-Wolf hilses velkommen.

Tekst: Henrik Sundt
Foto: Bürklin-Wolf
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her