Drikke
Passer på vinen din i Strømstad

Passer på vinen din i Strømstad

Per Schondelmeier hjelper folk til å få tak i akkurat den vinen de er på jakt etter. Og passer på den til du kan komme og hente den.
Redaksjonen
05 August 2014 - 17:22

– På mitt lager finnes hele paller med DRC, Krug, Leroy og mye annet godt. Det er helt crazy, sier Per Schondelmeier som driver passer på vinen til norske vinelskere gjennom konseptet Vinhotel.se.

Det er rett og slett et lager lokalisert i Strømstad, bare fem minutter unna det nye «systemet» i byen.

Ikke bare dyr vin

Kundene kommer innom og henter vin etter behov. Og gavepakken fra regjeringen denne sommeren som økte tollkvoten fra fire til seks flasker vin, ble naturlig nok tatt imot med åpne armer av både kundene og «hotelldirektøren».

I tillegg kan nordmenn fortolle 36 flasker a kroner 40 hver gang grensa passeres. Når du har kjøpt en dyr vin til halve prisen, er dette småpenger for vinhotellets kunder. Så langt har Schondelmeier et hundretalls faste kunder som fyller opp lageret med godsaker etter hvert som de kommer over gunstige partier.

Norske vinkjøpere nyter godt av at resten av verden er i mer eller mindre permanent krise. Mens det tidligere var umulig å få kjøpt noe som helst hos mange topprodusenter, er det nå mye lettere, både en og to paller, ifølge Schondelmeier.

Selv om det for det meste er eksklusive varer som oppbevares på vinhotellet, er det også en tendens til at kundene velger denne løsningen for mer hverdagslige viner.

Stor pågang

Schondelmeier jobber for tiden med å etablere kontakt med flere leverandører fra Tyskland og Burgund. Han har gjennom arbeid med vin, først 11 år i Danmark, og de siste årene som ekspeditør på Vinmonopolet i Fredrikstad, både god innsikt i markedet og et stort kontaktnett.

Men i utgangspunktet er det kundene selv som gjør denne jobben. Og alt dette er innenfor loven.

– Jeg har hatt veldig god hjelp av svenske tollmyndigheter for at det hele skal gå lovlig for seg og for å få råd og veiledning. De har vært meget serviceorienterte. Jeg må si jeg har fått flott hjelp derfra. Jeg følger til stadighet med i utviklingen for privatimport i Sverige. Kanskje kommer det en ny lov i 2015 som kan føre til at jeg må legge ned virksomheten, men det må først igjennom lovmøllen og den jobber langsomt, forteller Schondelmeier som åpnet hotellet i april 2013.

Han ser likevel svært lyst på framtiden.
– Det kommer nye kunder til daglig og alle er glade for denne mulighet til at være EU-borger for en liten stund, sier Schondelmeier.

Må pakke opp selv

Blant annet er han i dialog med danske Bruun Rasmussens auksjonsvirksomhet.
– De er svært interessert i vinhotellet og en ny og spennende samarbeidsavtale skal tegnes i august, forteller han.

Det tar ikke lang tid fra en kunde bestiller en vare til den er på lager i Strømstad. Eneste ulempen er at kunden selv må pakke opp og kontrollere forsendelsen, det har ikke Schondelmeier lov til.

Men har du bestilt noen kasser med god vin, er det vel omtrent som å måtte pakke opp julegavene sine selv. De færreste opplever det som bryderi.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon
Dagens rett

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon

En velsmakende pai settes alltid pris på, særlig når den lages av rester. Og blir det rester, smaker den like godt dagen etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her