Pavens beste

Châteauneuf-du-pape er kjent for de majestetiske ruinene etter pavens residens og for vinen som lages av druer fra de karakteristiske vinmarkene med rullesteiner som topplag. Rullesteinenes funksjon er å magasinere varmen fra den stekende solen på dagtid, for så å fordele den utover den kjøligere natten.

Beliggenheten er gunstig klimatisk men også her kan regn skape problemer under innhøstningen. De fleste produsentene satser på grenachedruen som gir rike viner med mye alkohol. Og i mindre grad på syrah som i dette klimaet blir for svær. Domaine de la Janasse laget i rekordåret 1998 voluminøse viner med grenache som hoveddrue selv om vinmarkene faktisk inneholder alle 13 lovlige druer i appellasjonen (Grenache, Mourvedre, Syrah, Cinsault, Vaccarese, Counoise, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Piquepoul, Picardan, Bourboulenc, Rousanne).

Unge Christophe Sabon mener grenache gir størst kompleksitet og finesse til vinen, særlig når den kommer fra 60-70 forskjellige parseller som hos han. Selv om Cuvée Chaupin kommer fra en enkelt vinmark (100 prosent grenache), er denne ufiltrerte vinen svært kraftig, nesten som en portvin. Så er også alkoholnivået på 14 prosent faretruende høyt for en bordvin. En forsmak på Janasse får du gjennom deres Côtes-du-Rhône 1998 kr 113,10 (Bestillingsutvalg, varenummer 32415) som er laget av 50 prosent grenache; en krydret og behagelig vin som er utmerket til gode kjøttretter.

Motsatsen til Janasse er legendariske Beaucastel som nå er delvis tilgjengelig i Norge, i øyeblikket med to viner kun for restaurantmarkedet. Her utgjør nemlig mourvèdre en like stor andel som grenache samtidig som de øvrige tillatte druene er med. Mourvèdre trenger mye varme og arbeider i Châteauneuf-du-pape i grenseland. Og det er denne druen som gir Beaucastel det karakteristiske animalske preget. 1996 -årgangen, som er den aktuelle nå, er fin å drikke nå men vil utvikle seg ennå i ti år. Beaucastel er utvilsomt noe av det mest elegante som finnes i Châteauneuf-du-pape med sine komplekse aromaer og enorme lengde.

Vinmarkene er økologisk dyrket og utbyttet ligger på rundt 55 hl/ha som er relativt høyt tatt alderen på vinstokkene (50 år) i betraktning. Beaucastels Coudoulet , er en super-Côtes-du-Rhône i det vinmarkene ligger rett utenfor appellasjonsgrensene. Den har kjøttaktig frukt er fyldig og rik med masse krydder i avslutningen. Prisen på omlag 190 kroner kan synes høy for en Côtes-du-Rhône, men det er vinen absolutt verd for 97-utgaven.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen