Pays d'Oc i støtet

Glem den sørlige halvkule hvis du er på jakt etter superkjøpene. Verdens største vinregion, Languedoc-Roussillon, med 300.000 hektar, har rustet voldsomt opp (og ned) de seneste årene.

Bort med vasne druer og ned med produksjonen. Inn med salgbare druetyper som cabernet og chardonnay. Under en smaking av områdets viner var Apéritif ikke i tvil om hvilken vin som ga mest for pengene: Domaine Robert Vic Cuvée Selection Rouge 1997. For kroner 74 (BU 31309) får du en fyldig og behagelig vin som er drikkeklar tross sin unge alder. Druemiksen er, i motsetning til det som synes som hovedtrenden i Languedoc, ganske så tradisjonell med hovedvekt på grenache og cinsault. Men det var ikke disse to druene som var tidligere tiders problem.
 
Pionerene for den nevnte og snart 20-årige utviklingen i området er som kjent Skalli. Hvis viner har vært i salg gjennom noen år nå også i Norge. Vi liker særlig deres Cabernet Sauvignon som har bra fylde og struktur til en vin i 84-kroners-klassen (BU 7234) å være. Rhône-négocianten Gabriel Meffre satser friskt innen Pays d'Oc og har hatt stor suksess i Finland med sin Wild Pig Red. En blandingsvin med fin saftighet og god smak til bare kr 69,90 (BU 31284) burde kunne gjøre det bra også her til lands. Billig og bra er også chardonnay-vinen Fat Bastard (ca kr 90)). Den er delvis vinifisert i fat. Krydderpreget fra fatet er imidlertid godt integrert.
 
Brødrene Lurton fra den berømte Bordeaux-familien, opererer som flying winemakers over store deler av verden. Languedoc er derfor omtrent bare et steinkast fra fødestedet. Her lager de bra og billig syrah, Les Bateaux til kroner 70,10, v.nr. 30904), sauvignon blanc (Les Fumées Blanches, kr 89,80, BU 30522) og en noe mer påkostet serie, Agent Double, bestående av chardonnay og syrah. Sistnevnte i 1995-utgave har karakter, er stram og fin men er dessverre ikke tilgjengelig i øyeblikket.
 
Domaine de Preignes le Vieux lager også stort sett endrueviner. Men benytter seg også av noe så sjelden som Vermentino. En ren og pen vin med behagelig friskhet til en enda mer behagelig pris: Kr 75,40 (BU 31041). Jeanjean er en av gigantene i Languedoc (90 mill. liter vin), som i 1978 forlot sin syndige fortid som bulkleverandør. I serien Jénard fant vi en saftig syrah med fin struktur til kroner 78,60 (BU 31103). En dominerende posisjon har også Val d'Orbieu hvis revolusjon startet allerede for 30 år siden. Deres Cuvée Mythique (blandingsvin) er helt i Languedoc-toppen. Prisen er kr 100. Og den ueikede chardonnayen til kr 85 er også vel verd prisen. Men vinene er ikke tilgjengelig, ennå.
Tekst Aase E. Jacobsen
10.10.98
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen