Pays d'Oc i støtet

Glem den sørlige halvkule hvis du er på jakt etter superkjøpene. Verdens største vinregion, Languedoc-Roussillon, med 300.000 hektar, har rustet voldsomt opp (og ned) de seneste årene.
Redaksjonen
11 September 1998 - 15:14

Bort med vasne druer og ned med produksjonen. Inn med salgbare druetyper som cabernet og chardonnay. Under en smaking av områdets viner var Apéritif ikke i tvil om hvilken vin som ga mest for pengene: Domaine Robert Vic Cuvée Selection Rouge 1997. For kroner 74 (BU 31309) får du en fyldig og behagelig vin som er drikkeklar tross sin unge alder. Druemiksen er, i motsetning til det som synes som hovedtrenden i Languedoc, ganske så tradisjonell med hovedvekt på grenache og cinsault. Men det var ikke disse to druene som var tidligere tiders problem.
 
Pionerene for den nevnte og snart 20-årige utviklingen i området er som kjent Skalli. Hvis viner har vært i salg gjennom noen år nå også i Norge. Vi liker særlig deres Cabernet Sauvignon som har bra fylde og struktur til en vin i 84-kroners-klassen (BU 7234) å være. Rhône-négocianten Gabriel Meffre satser friskt innen Pays d'Oc og har hatt stor suksess i Finland med sin Wild Pig Red. En blandingsvin med fin saftighet og god smak til bare kr 69,90 (BU 31284) burde kunne gjøre det bra også her til lands. Billig og bra er også chardonnay-vinen Fat Bastard (ca kr 90)). Den er delvis vinifisert i fat. Krydderpreget fra fatet er imidlertid godt integrert.
 
Brødrene Lurton fra den berømte Bordeaux-familien, opererer som flying winemakers over store deler av verden. Languedoc er derfor omtrent bare et steinkast fra fødestedet. Her lager de bra og billig syrah, Les Bateaux til kroner 70,10, v.nr. 30904), sauvignon blanc (Les Fumées Blanches, kr 89,80, BU 30522) og en noe mer påkostet serie, Agent Double, bestående av chardonnay og syrah. Sistnevnte i 1995-utgave har karakter, er stram og fin men er dessverre ikke tilgjengelig i øyeblikket.
 
Domaine de Preignes le Vieux lager også stort sett endrueviner. Men benytter seg også av noe så sjelden som Vermentino. En ren og pen vin med behagelig friskhet til en enda mer behagelig pris: Kr 75,40 (BU 31041). Jeanjean er en av gigantene i Languedoc (90 mill. liter vin), som i 1978 forlot sin syndige fortid som bulkleverandør. I serien Jénard fant vi en saftig syrah med fin struktur til kroner 78,60 (BU 31103). En dominerende posisjon har også Val d'Orbieu hvis revolusjon startet allerede for 30 år siden. Deres Cuvée Mythique (blandingsvin) er helt i Languedoc-toppen. Prisen er kr 100. Og den ueikede chardonnayen til kr 85 er også vel verd prisen. Men vinene er ikke tilgjengelig, ennå.
Tekst Aase E. Jacobsen
10.10.98
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her