Perfeksjonisme fra Abruzzo

Italiensk prestisjechardonnay helt uten fat er nesten for godt til å være sant. Men den er både knallgod og svært så virkelig.
Aase E. Jacobsen
28 August 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tenuta Ulisse er en helt spesiell produsent. Ikke bare fordi det kan virke som ren galskap å satse på chardonnay i en verden som drukner i viner av denne druen, og ikke minst trebbiano, til priser som er det dobbelte av hva annen italiensk vin av samme drue koster.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Perfeksjonistisk vinmaking
Men også fordi adressen er Abruzzo som ikke akkurat har noen laurbær å hvile på når det gjelder hvitvin.

Like fullt satset brødrene Antonio og Luigi Ulisse, for øvrig tredje generasjon vinmakere i Abruzzo, på å etablere det som er en av Italias mest moderne vinkjellere.

Vinmarkene som nå teller 30 hektar er nær sagt selvsagt modernisert og oppgradert til økologisk drift, men det som skiller Ulisse-vinene mest fra andre er den perfeksjonistiske oppfølgningen fra druene plukkes og til vinen er klar for tapping.

Fat bannlyst
Når druene plukkes (for hånd), legges de i beholdere som kjøles ned ved hjelp av tørris. Deretter fraktes de raskt til vinkjelleren hvor de overføres til en kjøletunnel hvor de gjennomgår en kaldmaserasjon som er langt mer effektiv og samtidig skånsom enn den tradisjonelle måten å gjøre det på. Dessuten presses ikke mosten, kun såkalt free run juice brukes hvilket maksimerer renheten i frukten. Sist men ikke minst foregår hele prosessen i en totalt oksygenfri atmosfære. Målet er å hente ut og bevare absolutt hele druens aromaspekter. Fatmodning er av forståelige grunner "bannlyst" under dette regimet.

Også rødt
Og det må de sies å være vellykket for de to vinene som er tilgjengelig i Norge. Unico Trebbiano d'Abruzzo 2009 (50891) og Unico Terre di Chieti Chardonnay 2009 (50894) har den fantastiske frukten til felles. Og at de er flotte matviner. Samtidig som brødrene har klart å hente ut aromaer som jeg knapt visste fantes for disse druene, i hvert fall i trebbiano'ens tilfelle. Men chardonnay'en skårer mer siden den har en ekstra dimensjon på fyldesiden.

Det er nesten så vi ikke kan vente til å smake hvordan metodene påvirker de røde druene. Deres Montepulciano d'Abruzzo som altså er helt uten fatpåvirkning, ble den fjerde beste italienske vinen i en konkurranse for ueikete rødviner tidligere i år.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

At noe så enkelt kan smake så godt
Dagens rett

At noe så enkelt kan smake så godt

Prøv denne oppskriften på bakt potet med skagensalat til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her