Perfeksjonisme fra Abruzzo

Italiensk prestisjechardonnay helt uten fat er nesten for godt til å være sant. Men den er både knallgod og svært så virkelig.
Aase E. Jacobsen
28 August 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tenuta Ulisse er en helt spesiell produsent. Ikke bare fordi det kan virke som ren galskap å satse på chardonnay i en verden som drukner i viner av denne druen, og ikke minst trebbiano, til priser som er det dobbelte av hva annen italiensk vin av samme drue koster.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Perfeksjonistisk vinmaking
Men også fordi adressen er Abruzzo som ikke akkurat har noen laurbær å hvile på når det gjelder hvitvin.

Like fullt satset brødrene Antonio og Luigi Ulisse, for øvrig tredje generasjon vinmakere i Abruzzo, på å etablere det som er en av Italias mest moderne vinkjellere.

Vinmarkene som nå teller 30 hektar er nær sagt selvsagt modernisert og oppgradert til økologisk drift, men det som skiller Ulisse-vinene mest fra andre er den perfeksjonistiske oppfølgningen fra druene plukkes og til vinen er klar for tapping.

Fat bannlyst
Når druene plukkes (for hånd), legges de i beholdere som kjøles ned ved hjelp av tørris. Deretter fraktes de raskt til vinkjelleren hvor de overføres til en kjøletunnel hvor de gjennomgår en kaldmaserasjon som er langt mer effektiv og samtidig skånsom enn den tradisjonelle måten å gjøre det på. Dessuten presses ikke mosten, kun såkalt free run juice brukes hvilket maksimerer renheten i frukten. Sist men ikke minst foregår hele prosessen i en totalt oksygenfri atmosfære. Målet er å hente ut og bevare absolutt hele druens aromaspekter. Fatmodning er av forståelige grunner "bannlyst" under dette regimet.

Også rødt
Og det må de sies å være vellykket for de to vinene som er tilgjengelig i Norge. Unico Trebbiano d'Abruzzo 2009 (50891) og Unico Terre di Chieti Chardonnay 2009 (50894) har den fantastiske frukten til felles. Og at de er flotte matviner. Samtidig som brødrene har klart å hente ut aromaer som jeg knapt visste fantes for disse druene, i hvert fall i trebbiano'ens tilfelle. Men chardonnay'en skårer mer siden den har en ekstra dimensjon på fyldesiden.

Det er nesten så vi ikke kan vente til å smake hvordan metodene påvirker de røde druene. Deres Montepulciano d'Abruzzo som altså er helt uten fatpåvirkning, ble den fjerde beste italienske vinen i en konkurranse for ueikete rødviner tidligere i år.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her