Perfekt sommervin

Viner fra 2003-årgangen er den perfekte sommergave til det norske folk. Masse fyldig rund og søt frukt kombinert med bløte syrer. Ukens to viner er usedvanlige gode representanter for dette året. Og begge er behagelig priset under den magiske hundrelappen.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Området sørøst for Garda-sjøen i Nord-Italia var unormalt varmt i 2003, som resten av Europa. Men varmen skapte ekstra gunstige forhold siden druene som dyrkes her ikke tilhører de mest aromatiske og kraftigste. En blanding av hvite druer som trebbiano, garganega og enda mindre kjente fernanda og trebbianello gir sjelden tørr vin som setter spor etter seg - i hvert fall ikke nok til å skrives inn i historien. Men det gjør faktisk Cavalchina Bianco di Custoza 2014 (13795) fra Cavalchina. En ultrafruktig og innsmigrende vin med masser av tropisk frukt og deilig friskhet i retning sitrusskall i ettersmaken.

En vin som kommer til å friste til gjenkjøp utover sommeren, ikke bare fordi den er så behagelig å drikke men også fordi den er svært fleksibel i matveien. På grunn av den ekstra fylden tåler den ganske mye krydder, salt og røykaromaer, så prøv den for all del til grillet fisk, koldtbord med røykelaks og spekemat og selvsagt ferske reker, gjerne med litt spicy salsa eller en kraftig aioli.

Den andre vinen er en rød fruktbombe. Men av det seriøse slaget. For etter å ha smakt utallige bardolinoer under vinmessen Vinitaly sist påske, er Cavalchina Bardolino 2012 (45838) fra samme produsent som den hvite, helt klart vinneren. Den formelig strutter av søt kirsebærfrukt, er parfymert med tydelig innslag av kirsebærsteiner, rund og forførende helt til siste slutt. Topp til grillet fisk og lyst kjøtt, til italiensk spekemat og selvsagt til gode pastaretter.

Bardolino har lenge lidd under et frynsete og til dels velfortjent rykte som "neste stopp er saft". Men seriøse produsenter som Cavalchina ønsker å vise verden at denne vinen har en berettigelse ved siden av mer anerkjente valpolicella fra åsene lenger øst.

For å få maksimalt ut av druene, for øvrig de samme som for valpolicella, corvina, rondinella og molinara, må imidlertid utbyttet holdes nede. Det er spesielt viktig siden måten vinstokkene tradisjonelt sett bindes opp og beskjæres (pergola) gir rom for stor avling. Hos Cavalchina derimot dominerer et annet system som kalles gyuot som innebærer lavere rotstokk, mer løvverk og tettere beplanting, som hjelper til å redusere avlingen ad naturlig vei.

For både den hvite og den røde ligger derfor avlingen på rundt 60 hl/ha som er drøyt halvparten av hva mange opererer med i området. Når druene i tillegg plukkes for hånd i små plastbokser og hver druesort får spesialbehandling, sikres den ferdige vinens kvalitet. Når værgudene i tillegg spiller på lag med vinbonden, blir det ekstra godt.

Så er produsenten Cavalchina ingen hvem som helst. Giulietto Piona utviklet vintypen Bianco di Custoza allerede i 1962, og har inntatt en ledende posisjon i denne delen av Veneto når det gjelder å vise evne til fornyelse. I dag er det sønnen Luciano som følger opp farens filosofi som innebærer stor grad av eksperimentering, selv for husets standardviner.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen