Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Pinot blanc-mesteren

Norditalienske San Michele Appiano klarer mesterstykket å lage viner av pinot blanc med stor karakter. Deres riesling og sauvignon står heller ikke tilbake for sine konkurrenter lenger nord.
Aase E. Jacobsen
12 Oktober 2008 - 14:49

I Alto Adige eller Süd-Tirol som regionen også kalles i denne tospråklige delen av Nord-Italia, får du det beste av den "tyske" vintradisjon. Pinot blanc, riesling, pinot gris og gewürztraminer samt mer internasjonale druer som sauvignon blanc og chardonnay oppnår her sitt særpreg og ikke minst svært høy kvalitet. Det hjelper godt å være i hendene på den dyktige vinmakeren Hans Terzer hos San Michele Appiano (St. Michael-Eppan) som siden 1977 har gjort kooperativet til et av de aller mest respekterte i hele Italia. Han regnes i dag som en av Italias fremste hvitvinsspesialister.

San Michele Appiano har stor grad av kontroll over den idylliske Appiano-dalen med det ideelle klimaet. De mange små innsjøene i området har en sterk påvirkning samtidig som høyden over havet (400-550 m) samt nærheten til Alpene bidrar med svært kalde vintrer og like varme somrer med lave nattemperaturer. En kombinasjon som er gunstig for utviklingen av aromaer og syre.

Reneste fruktfatet
360 hektar og like mange vinbønder er betydelig og forklarer koop'ets brede portefølje. Den relativt trange dalen med bratte fjell på alle sider gir mange små parseller og dermed en drømmesituasjon for den kreative vinmaker. Så kjenner da også Terzer vinmarkenes potensial ut og inn. Men San Michele Appiano lager primært "blandingsviner" og kun en liten andel enkeltvinmarksviner.

Uten at det er noen forkleinelse for selv på laveste nivå stråler husets pinot blanc (pinot bianco/weissburgunder) som også er dalens viktigste drue. Mens druens potensial stort sett forblir uutnyttet i andre regioner, når den altså sitt høydepunkt her i det kalkholdige jordsmonnet. Standardutgaven som for øvrig er en drøm til krabbe er det reneste fruktfatet av sitrus, gule og grønne frukter, særlig epler og pærer, som holdes i sjakk av veldig fine syrer.

Rieslingeleganse
Pinot blanc-toppen nås med enkeltvinmarksvinen Schultauser som i tillegg har en flott mineralitet, stor fylde, god fedme og en lett touch av fat. Superb til grillet sjømat eller lyst kjøtt med kremet saus. En vin (2004) som dessuten vil utvikle seg videre i minst fem år i kjelleren.

San Michele Appiano byr også på en strålende riesling fra parsellen Montiggl. Klassisk rieslingeleganse med klart særpreg. Her er så vel gul søt og bitter frukt, noe tropisk, som blomster og petroleum. Den fyldige fruktigheten tas opp igjen i smaken som holdes oppe av flott syre. En nydelig vin som ber om forseggjorte retter med hvit fisk og smørsaus samtidig som den ikke er redd for mye smak.

Typisk norditaliensk
Selv om gewürztraminer ikke er den mest trendy druen her til lands, er den mektig populær i Italia. Og ingen har vel mer "rett" til å lage gewürz enn produsentene her. Landsbyen Tramin (Termeno) som har gitt navn til druen, ligger et steinkast unna. Basisutgaven er en klassisk tolkning av druen med tilstrekkelig syre til å gjøre den til en god matvin.

Blant de internasjonale druene er det særlig sauvignon som San Michele Appiano lykkes med, og det til tross for at druen bare har 20 års historie i Appiano. Enkeltvinmarken Lahn gir en veldig typisk norditaliensk sauvignonstil; relativt fet med innslag av asparges og urter. God fylde og fine syrer med hvit pepper fra midten og utover. Det ultimate følge til grønnsaksretter. Men også fisk med urtesaus.

Syrefriske røde
Lahn overgås bare av sauvignonen i serien Sanct Valentin som lages av utvalgte druer. Og det til tross for at druene kommer fra vinmarker som ligger ved siden av hverandre. En i sannhet imponerende vin som konkurrerer helt i verdenstoppen for denne druen. Stor moden fruktighet med innslag av lime samt grønne toner (asparges og urter), krydder og mineraler. Det rike aromaspekteret og den gode fruktsødmen og fedmen støttes av meget god syre. Avslutningen sitter som et skudd men varer mye lengre. Finn den frem til gode og rike retter med hvit fisk, gjerne med urter. Eller legg den (2004) til side i fem-seks år for at mineralpreget skal komme enda mer frem.

Det dyrkes også røde druer i Appiano og da kun i de lavest beliggende vinmarkene med leirjord. De røde bærer imidlertid preg av å være laget av en hvitvinsspesialist. Så vel pinot noir som den lokale lagrein er syrefriske i stilen, og dermed godt tilpasset det lokale kjøkkenet. De røde vinene utgjør en tredel av volum og siden schiava (vernatsch), som gir en svært lett og frisk vin, dominerer, er det lett å gjette seg til begrensete eksportmuligheter.

Ut med pergola
Men selv om San Michele Appiano bruker kun stål til gjæring, liten grad av malolaktisk gjæring og fortsatt hegner om de tradisjonelle vinfatene på 70 hl, har Terzer & Co alltid vært åpne for eksperimenter med barrique, både nye og brukte. Men dosene er små og kun for de beste utgavene av pinot gris, pinot blanc og chardonnay.

Alto Adige er en spesiell region i den forstand at samtlige produsenter har satset på et veritabelt kvalitetsløft de siste tjue år. Det er derfor sjelden å støte på en middelmådig (hvit)vin herfra. Men fortsatt er pergolasystemet i bruk i en betydelig andel av de drøyt 4000 hektar vinmarker. Hos San Michele Appiano erstattes den høytytende pergolaen kontinuerlig med guyot-oppbinding som reduserer utbyttet fra 80+ til 40-60 hl/ha. Dessuten er økologisk praksis på full fart inn i regionens vinmarker hvilket vil gi sitt bidrag til fremtidig kvalitetsheving.

Foto: San Michele Appiano

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1090 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her