Pinot blanc-mesteren

Norditalienske San Michele Appiano klarer mesterstykket å lage viner av pinot blanc med stor karakter. Deres riesling og sauvignon står heller ikke tilbake for sine konkurrenter lenger nord.

I Alto Adige eller Süd-Tirol som regionen også kalles i denne tospråklige delen av Nord-Italia, får du det beste av den "tyske" vintradisjon. Pinot blanc, riesling, pinot gris og gewürztraminer samt mer internasjonale druer som sauvignon blanc og chardonnay oppnår her sitt særpreg og ikke minst svært høy kvalitet. Det hjelper godt å være i hendene på den dyktige vinmakeren Hans Terzer hos San Michele Appiano (St. Michael-Eppan) som siden 1977 har gjort kooperativet til et av de aller mest respekterte i hele Italia. Han regnes i dag som en av Italias fremste hvitvinsspesialister.

San Michele Appiano har stor grad av kontroll over den idylliske Appiano-dalen med det ideelle klimaet. De mange små innsjøene i området har en sterk påvirkning samtidig som høyden over havet (400-550 m) samt nærheten til Alpene bidrar med svært kalde vintrer og like varme somrer med lave nattemperaturer. En kombinasjon som er gunstig for utviklingen av aromaer og syre.

Reneste fruktfatet
360 hektar og like mange vinbønder er betydelig og forklarer koop'ets brede portefølje. Den relativt trange dalen med bratte fjell på alle sider gir mange små parseller og dermed en drømmesituasjon for den kreative vinmaker. Så kjenner da også Terzer vinmarkenes potensial ut og inn. Men San Michele Appiano lager primært "blandingsviner" og kun en liten andel enkeltvinmarksviner.

Uten at det er noen forkleinelse for selv på laveste nivå stråler husets pinot blanc (pinot bianco/weissburgunder) som også er dalens viktigste drue. Mens druens potensial stort sett forblir uutnyttet i andre regioner, når den altså sitt høydepunkt her i det kalkholdige jordsmonnet. Standardutgaven som for øvrig er en drøm til krabbe er det reneste fruktfatet av sitrus, gule og grønne frukter, særlig epler og pærer, som holdes i sjakk av veldig fine syrer.

Rieslingeleganse
Pinot blanc-toppen nås med enkeltvinmarksvinen Schultauser som i tillegg har en flott mineralitet, stor fylde, god fedme og en lett touch av fat. Superb til grillet sjømat eller lyst kjøtt med kremet saus. En vin (2004) som dessuten vil utvikle seg videre i minst fem år i kjelleren.

San Michele Appiano byr også på en strålende riesling fra parsellen Montiggl. Klassisk rieslingeleganse med klart særpreg. Her er så vel gul søt og bitter frukt, noe tropisk, som blomster og petroleum. Den fyldige fruktigheten tas opp igjen i smaken som holdes oppe av flott syre. En nydelig vin som ber om forseggjorte retter med hvit fisk og smørsaus samtidig som den ikke er redd for mye smak.

Typisk norditaliensk
Selv om gewürztraminer ikke er den mest trendy druen her til lands, er den mektig populær i Italia. Og ingen har vel mer "rett" til å lage gewürz enn produsentene her. Landsbyen Tramin (Termeno) som har gitt navn til druen, ligger et steinkast unna. Basisutgaven er en klassisk tolkning av druen med tilstrekkelig syre til å gjøre den til en god matvin.

Blant de internasjonale druene er det særlig sauvignon som San Michele Appiano lykkes med, og det til tross for at druen bare har 20 års historie i Appiano. Enkeltvinmarken Lahn gir en veldig typisk norditaliensk sauvignonstil; relativt fet med innslag av asparges og urter. God fylde og fine syrer med hvit pepper fra midten og utover. Det ultimate følge til grønnsaksretter. Men også fisk med urtesaus.

Syrefriske røde
Lahn overgås bare av sauvignonen i serien Sanct Valentin som lages av utvalgte druer. Og det til tross for at druene kommer fra vinmarker som ligger ved siden av hverandre. En i sannhet imponerende vin som konkurrerer helt i verdenstoppen for denne druen. Stor moden fruktighet med innslag av lime samt grønne toner (asparges og urter), krydder og mineraler. Det rike aromaspekteret og den gode fruktsødmen og fedmen støttes av meget god syre. Avslutningen sitter som et skudd men varer mye lengre. Finn den frem til gode og rike retter med hvit fisk, gjerne med urter. Eller legg den (2004) til side i fem-seks år for at mineralpreget skal komme enda mer frem.

Det dyrkes også røde druer i Appiano og da kun i de lavest beliggende vinmarkene med leirjord. De røde bærer imidlertid preg av å være laget av en hvitvinsspesialist. Så vel pinot noir som den lokale lagrein er syrefriske i stilen, og dermed godt tilpasset det lokale kjøkkenet. De røde vinene utgjør en tredel av volum og siden schiava (vernatsch), som gir en svært lett og frisk vin, dominerer, er det lett å gjette seg til begrensete eksportmuligheter.

Ut med pergola
Men selv om San Michele Appiano bruker kun stål til gjæring, liten grad av malolaktisk gjæring og fortsatt hegner om de tradisjonelle vinfatene på 70 hl, har Terzer & Co alltid vært åpne for eksperimenter med barrique, både nye og brukte. Men dosene er små og kun for de beste utgavene av pinot gris, pinot blanc og chardonnay.

Alto Adige er en spesiell region i den forstand at samtlige produsenter har satset på et veritabelt kvalitetsløft de siste tjue år. Det er derfor sjelden å støte på en middelmådig (hvit)vin herfra. Men fortsatt er pergolasystemet i bruk i en betydelig andel av de drøyt 4000 hektar vinmarker. Hos San Michele Appiano erstattes den høytytende pergolaen kontinuerlig med guyot-oppbinding som reduserer utbyttet fra 80+ til 40-60 hl/ha. Dessuten er økologisk praksis på full fart inn i regionens vinmarker hvilket vil gi sitt bidrag til fremtidig kvalitetsheving.

Foto: San Michele Appiano

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen