Pirrende pasta

Pirrende pasta

Pastaoppskriften puttanesca er ikke bare lettlaget, rimelig og smaksrik men har et navn som mange kokebøker lar være å oversette.

Spaghetti puttanesca betyr rett og slett "horepasta". Derfor finner du den sannsynligvis aldri oversatt i eksempelvis engelskspråklige kokebøker - og definitivt ikke i bøker utgitt i bluferdige USA.

Sanselig fristelse

Navnet skal den ha fått fordi den angivelig ble brukt som lokkemat i de trange smugene i Napolis svar på Red Ligth District. Ikke visuell lokkemat, for så spennende er ikke denne pastaretten, men som en sanselig fristelse siden den dufter av det beste det italienske kjøkken kan by på, som solmodne yppige tomater, oliven, kapers, ansjos og hvitløk.

Les om verdens beste tomater

Om vi nordmenn er oppdratt i troen på at veien til mannens hjerte går via magen, er det veien til mannens sexlyst som tar den kursen i Sør-Europa. Afrodisiaka har vi lært at det heter, altså mat som pirrer.

Mat først

Og det visste tydeligvis de napolitanske prostituerte som altså ikke bare konkurrerte om å være den mest forførende kvinnen men også den dyktigste kokken. Chili er en kjent afrodisiaka, o g den italienske peperoncini er akkurat passe pikant.

Slik blir du en god pastakokk

Derfor er spaghetti puttanesca ingen sterk opplevelse i den forstand. Men at den smaker mye og intenst er ingen tvil om. Til denne pastaen må vi nødvendigvis servere en vin fra Napoli-området.

Andre pastaretter finner du her

Den hvite  Terradora Campania Bianco 2007 (44159) gjør et meget god jobb. Den har nok fruktsødme til å møte så vel de salte aromaene fra ansjos, oliven og kapers som styrken i peperoncinien. Rosévinen Rosaura 2014 (33115) fra samme område er ikke mindre enn forførende til.

Men en rødvin varmer kanskje enda bedre på denne tiden av året. Den lokale røde druen aglianico er i de beste utgavene for tanninrik for denne retten som må ha en saftig og svært myk rødvin. Men Rubrato Aglianico 2010 (33113) - også den laget av Feudi di San Gregorio er ganske snill og med bra syre og god bærsødme. En vin som er like fristende som retten, men som krever at du ikke lar deg friste til å overdrive peperoncinien - for da blir det kræsj.

Hvis du vil ha rimeligere alternativer, må du søke utenfor Napoli-traktene og bevege deg sørover. Sicilianske Miopasso Nero d'Avola 2014 (15650) er en saftig og myk, men langt fra veik partner til pastaretten.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 

Spaghetti alla puttanesca med kapers

Fremgangsmåte

500 g fersk spagetti eller annen pasta som linguine eller penne

Legg kapers i bløt i en god halvtime før bruk. Hell tomatene i et dørslag og la dem renne godt av.

Varm oljen i en tykkbunnet panne på middels varme. Den må imidlertid ikke bli for varm.

Tilsett hvitløk, ansjos og peperoncini og la småfrese i ca fem minutter under stadig omrøring. Hvitløken skal bli myk men ikke brent og ansjosen skal smelte. Tilsett de grovhakkete olivenene. Deretter tomatene.

Rør godt og ha i kapersen. La trekke noen minutter. Smak eventuelt til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.

I mellomtiden har du kokt spaghettien. Skru opp varmen og tilsett den godt avrente pastaen samt de finhakkete urtene i sausen. Bland godt og server umiddelbart med brød til å "suge" opp all sausen.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen