Ukens kake

Festkake med hvit sjokolademousse og peppernøtter

Planlegg julens flotteste festkake allerede nå
Foto: (Brodogkorn.no)

Planlegg julens flotteste festkake allerede nå

Du begynner med å lage peppernøttene nå og setter av tid i kalenderen for å fullføre mesterverket når det nærmer seg jul.
Aase E. Jacobsen
08 Desember 2022 - 11:00

Smaken av pepperkaker er kanskje den mest populære som finnes. I hvert fall settes det til livs enorme mengder slike i fra julesesongens start i november og ut året.

Peppernøtter er ikke så ulike pepperkakene, litt mildere i smaken. Derfor passer de så fint på denne kaken fylt med deilig hvit sjokolademousse. Den har riktgnok masser pepperkakesmak i bunnen. Så her får du smak av jul fra innerst til ytterst  

Slik lager du peppernøtter selv

Festkake med hvit sjokolademousse og peppernøtter

Festkake med hvit sjokolademousse og peppernøtter

Fremgangsmåte

Kakebunn:

  1. Ha egg og sukker i en bakebolle og pisk til lett eggedosis.
  2. Smelt smøret og la det avkjøles.
  3. Bland sammen mel, bakepulver og krydder og bland vekselvis det tørre og yoghurt inn i eggedosisen. Det er viktig at du ikke rører for mye, så bruk gjerne en håndvisp.
  4. Hell i det smeltede smøret, og rør forsiktig til alt er blandet.
  5. Fordel røren i tre små kakeformer (15 cm i diameter), eller stek kaken i en liten langpanneform. Husk bakepapir!
  6. Stek kaken midt i ovnen på 180 °C i 25–35 minutter. Sjekk med en kakepinne eller et grillspyd i tre om kaken er ferdig stekt. Stikk i midten av kaken, fester det seg røre på pinnen må den steke litt til. Avkjøl på rist.
  7. Hvis du stekte kaken i langpanneform: Stikk ut 3 runde sirkler med diameter på 14-15 cm.

Sjokolademousse:

  1. Knekk sjokolade i biter, eller finhakk den. Ha den i en skål/bolle og smelt sjokoladen over vannbad.
  2. Legg gelatin i bløt i 5 minutter.
  3. Pisk kremfløte til en myk og lett krem.
  4. Når sjokoladen har smeltet, klem ut vannet av gelatinen og smelt den i sjokoladen.
  5. Rør inn romtempererte egg.
  6. Vend forsiktig den piskede kremen inn i sjokoladen (pass på at ikke sjokoladen er for varm, da kan kremen sprekke).
  7. La moussen tykne litt før du monterer kaken.

Montering:

  1. Legg en kakebunn ned i en kakeform på ca. 15 cm kledd med bakepapir.
  2. Ha halvparten av sjokolademoussen over i formen, legg på en ny bunn og fyll i resten av moussen, avslutt med den siste bunnen.
  3. Sett kaken kaldt til moussen stivner.
  4. Kaken kan gjerne stå til dagen etter før den pyntes.

Lag sjokoladekrem:

  1. Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen.
  2. Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.
  3. Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter.
  4. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet, 5-7 minutter. Obs! Er sjokoladen for varm vil kremen sprekke.

Pynting:

  1. Smør det meste av sjokoladekremen på kaken.
  2. Pynt kaken med peppernøtter, bruk litt sjokoladekrem til å feste peppernøttene på kaken.
  3. Sprøyt eventuelt resten av sjokoladekremen mellom peppernøttene.

Slik lager du peppernøtter selv

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Brodogkorn.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her