Portvin uten sødme

De moderne rødvinene fra Douro har så flott frukt at enkelte minner om en ung vintage - dog uten sødmen.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Duas Quintas 2006 (43567) fra Ramos Pintos er som en portvin uten sødme. Allerede ved fargen antydes at dette er en vin som ikke kan forbigås. Den er nesten svart med blålig kant. Duften er tett med mye mørke bær, snev av vanilje og fat.

Allsidig vin
I munnen er den fyldig og myk i starten men etter hvert gjør gode syrer og tanniner seg gjeldende. Avslutningen er deilig med masse mørke bær i finishen.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

En innsmigrende vin som tåler litt juling fra kjøttretter med skarpe toner som røyk, salt eller krydder. Den er derfor super til julemat som pinnekjøtt, varmrøykt lammelår, ribbe med krydret rødkål og fyldig saus samt klassikere som pepperbiff. Den kan også nytes til assortert ostebrikke. Eller bare som peiskos.

Portvinsdruer
Vinen er et veldig godt eksempel på portvinsprodusentenes satsing på tørre rødviner . En utvikling som er presset frem av et skifte i etterspørselen fra søte og sterke til tørre og mindre sterke viner. Mens rødvin tidligere var et biprodukt, er den i dag nærmest sidestilt med portvin.

Det betyr at det brukes druer av bedre kvalitet, fra jordsmonn som kunne gitt vintagekvalitet. Mens en stor vintage i økende grad har touriga nacional som viktigste drue, er det to av de andre portvinsdruene , touriga francesa og tinta roriz, som dominerer i Duas Quintas. Mens nacional bidrar med kraft og tanniner, er francesas oppgave alkohol og parfyme samt syre for tinta roriz.

Silkemyke 2003
Storebroren Ramos Pinto Duas Quintas Reserva 2003 (43869) har en druemiks som er mer i tråd med en vintage. Og det merkes for her er det mye av alt. En stor og rik vin som samtidig er elegant og innsmigrende.

Som sine vintagekolleger er den preget av 2003's utrolige silkemyke og overraskende delikate frukt kombinert med stort potensial, men som er tilgjengelig allerede nå.

Varmt tørt og luftig
Som navnet antyder henter begge Duas Quintas'ene druene fra to vingårder  (quintas). Quinta da Ervamoira og Quinta dos Bons Ares hvorav den første også lager sin egen vintage.

Begge har vinmarker med høyeste gradering, A , og ligger i Douro Superior, den varmeste og tørreste delen av portvinslandet. Men med en beliggenhet høyt i de bratte åssidene med skrin skiferjord sikres god lufting selv i den heteste tiden av vekstsesongen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Ramos Pinto Duas Quintas 2018

Produsent:
Ramos Pinto
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
194,00 kr
Varenummer:
4356701
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Ramos Pinto Duas Quintas Reserva 2017

Produsent:
Ramos Pinto
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
360,00 kr
Varenummer:
4386901
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen