Prisgunstig kandidat til kjelleren

En vintage portvin til drøyt 300 kroner er veldig billig. Denne gir både glede i dag og de neste 15-20 årene.
Aase E. Jacobsen
08 November 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Dalva Vintage Port 2005 (10183) fra C. da Silva tilhører ikke de mest kjente og dermed etterspurte portvinene. Kvaliteten står imidlertid ikke i forhold til den svært gunstige prisen. Kvaliteten er nemlig veldig høy. Mye takket være et veldig godt år.

Perfekt portvinsår
2005 vil hevde seg blant de aller beste årene for vintage portvin. Perfekte om enn svært tørre vekstforhold, ga mye og veldig sunn frukt, men små bær. Resultatet blir viner med svært god konsentrasjon, mye farge og flotte tanniner. Syrenivået ble også tilgodesett på grunn av gode temperaturforskjeller mellom dag og natt i den viktige perioden etter at druene skiftet farge.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er imidlertid veldig tidlig å bedømme en vintage portvin så kort tid etter flasketappingen, spesielt i et år med så stort potensial, men Dalva 2005 er svært lovende.

Fristende
Fargen er nærmest svart. Duften er nyansert med masse bær samt toner av tobakk, tjære og sjokolade. Denne rikdommen kommer igjen i smaken. Syrene og tanninene som er så viktige for en vintage portvins lagringspotensial er også veldig gode. Det er selvsagt barnerov å drikke en så ung portvin i dag, men du verden så fristende. Den nytes best i dag til rike sjokoladekaker eller til peiskosen.

Stort lager
C. da Silva er opprinnelig en portvinsgrossist med base i Vila Nova da Gaia som var utskipningshavn for portvin frem til infrastrukturen ble utbygd i øvre Douro. Og fortsatt er C. da Silva betydelig med 12 millioner liter portvin på lager.

På 70-tallet investerte firmaet med tradisjoner tilbake til midten av 1800-tallet, dessuten i egne fremstillingsfasiliteter i øvre Douro, nærmere bestemt Alvações do Corgo. På den måten oppnådde selskapet større kontroll over kvaliteten på vinen som de frem til da hadde kjøpt i bulk.

For ti år siden gjennomførte C. da Silva en total renovering av denne vinkjelleren med en prislapp på 2,5 millioner euro. Og det er muligens effekten av dette som spores i Dalva 2005.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her