Prisgunstig kandidat til kjelleren

En vintage portvin til drøyt 300 kroner er veldig billig. Denne gir både glede i dag og de neste 15-20 årene.
Aase E. Jacobsen
08 November 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Dalva Vintage Port 2005 (10183) fra C. da Silva tilhører ikke de mest kjente og dermed etterspurte portvinene. Kvaliteten står imidlertid ikke i forhold til den svært gunstige prisen. Kvaliteten er nemlig veldig høy. Mye takket være et veldig godt år.

Perfekt portvinsår
2005 vil hevde seg blant de aller beste årene for vintage portvin. Perfekte om enn svært tørre vekstforhold, ga mye og veldig sunn frukt, men små bær. Resultatet blir viner med svært god konsentrasjon, mye farge og flotte tanniner. Syrenivået ble også tilgodesett på grunn av gode temperaturforskjeller mellom dag og natt i den viktige perioden etter at druene skiftet farge.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er imidlertid veldig tidlig å bedømme en vintage portvin så kort tid etter flasketappingen, spesielt i et år med så stort potensial, men Dalva 2005 er svært lovende.

Fristende
Fargen er nærmest svart. Duften er nyansert med masse bær samt toner av tobakk, tjære og sjokolade. Denne rikdommen kommer igjen i smaken. Syrene og tanninene som er så viktige for en vintage portvins lagringspotensial er også veldig gode. Det er selvsagt barnerov å drikke en så ung portvin i dag, men du verden så fristende. Den nytes best i dag til rike sjokoladekaker eller til peiskosen.

Stort lager
C. da Silva er opprinnelig en portvinsgrossist med base i Vila Nova da Gaia som var utskipningshavn for portvin frem til infrastrukturen ble utbygd i øvre Douro. Og fortsatt er C. da Silva betydelig med 12 millioner liter portvin på lager.

På 70-tallet investerte firmaet med tradisjoner tilbake til midten av 1800-tallet, dessuten i egne fremstillingsfasiliteter i øvre Douro, nærmere bestemt Alvações do Corgo. På den måten oppnådde selskapet større kontroll over kvaliteten på vinen som de frem til da hadde kjøpt i bulk.

For ti år siden gjennomførte C. da Silva en total renovering av denne vinkjelleren med en prislapp på 2,5 millioner euro. Og det er muligens effekten av dette som spores i Dalva 2005.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her