Prisgunstig kandidat til kjelleren

En vintage portvin til drøyt 300 kroner er veldig billig. Denne gir både glede i dag og de neste 15-20 årene.
Aase E. Jacobsen
08 November 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Dalva Vintage Port 2005 (10183) fra C. da Silva tilhører ikke de mest kjente og dermed etterspurte portvinene. Kvaliteten står imidlertid ikke i forhold til den svært gunstige prisen. Kvaliteten er nemlig veldig høy. Mye takket være et veldig godt år.

Perfekt portvinsår
2005 vil hevde seg blant de aller beste årene for vintage portvin. Perfekte om enn svært tørre vekstforhold, ga mye og veldig sunn frukt, men små bær. Resultatet blir viner med svært god konsentrasjon, mye farge og flotte tanniner. Syrenivået ble også tilgodesett på grunn av gode temperaturforskjeller mellom dag og natt i den viktige perioden etter at druene skiftet farge.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er imidlertid veldig tidlig å bedømme en vintage portvin så kort tid etter flasketappingen, spesielt i et år med så stort potensial, men Dalva 2005 er svært lovende.

Fristende
Fargen er nærmest svart. Duften er nyansert med masse bær samt toner av tobakk, tjære og sjokolade. Denne rikdommen kommer igjen i smaken. Syrene og tanninene som er så viktige for en vintage portvins lagringspotensial er også veldig gode. Det er selvsagt barnerov å drikke en så ung portvin i dag, men du verden så fristende. Den nytes best i dag til rike sjokoladekaker eller til peiskosen.

Stort lager
C. da Silva er opprinnelig en portvinsgrossist med base i Vila Nova da Gaia som var utskipningshavn for portvin frem til infrastrukturen ble utbygd i øvre Douro. Og fortsatt er C. da Silva betydelig med 12 millioner liter portvin på lager.

På 70-tallet investerte firmaet med tradisjoner tilbake til midten av 1800-tallet, dessuten i egne fremstillingsfasiliteter i øvre Douro, nærmere bestemt Alvações do Corgo. På den måten oppnådde selskapet større kontroll over kvaliteten på vinen som de frem til da hadde kjøpt i bulk.

For ti år siden gjennomførte C. da Silva en total renovering av denne vinkjelleren med en prislapp på 2,5 millioner euro. Og det er muligens effekten av dette som spores i Dalva 2005.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her