Prisgunstig til sjømaten

Ukens vin er et fullgodt alternativ til og et bedre kjøp enn de fleste chabliser. Samtidig som det er umulig å avsløre dens identitet.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Danie de Wet Chardonnay Sur Lie 2004 (43238) er nemlig sørafrikansk, og dermed så langt fra Frankrike du kan komme. Den er derfor et lite kunststykke tatt de klimatiske forholdene i betraktning. Chardonnay i et varmt klima som Sør-Afrika blir nemlig noe helt annet enn det den samme druen gir i kjøligere områder som Chablis. Mens høye temperaturer gir søt tropisk frukt og smørtoner, er det de grønne fruktaromaene som epler og lime som dominerer ved lavere temperaturer. Forskjellen i syrefriskhet er også betydelig. Og hvis druen dyrkes i et for kompakt jordsmonn, uteblir elegansen helt.

Knekket chardonnaykoden
Chardonnay sur lie 2004 derimot byr på friskt preg av sitrus, grønt eple og ikke helt moden fersken samt innslag av toast. Smaken henter opp de samme aromaene, er svært frisk med lett fruktsødme i midten, fin fedme fra bunnfallslagringen (sur lie) og en lang frisk ettersmak. En flott vin til sjømattallerken, gjerne med majonessaus, til høye rekesmørbrød, til østers eller også til hvit fisk med smørsaus.

Hemmeligheten bak denne vinen ligger i vinmarkenes beliggenhet og i vinmakerens kløkt. For Danie de Wet har brukt de tretti siste årene på å knekke koden. Han overtok De Wetshof i Robertson Valley i 1971 etter faren. På det tidspunktet leverte alle vinbøndene i dalen sine hvite druer til kooperativet. Danie ble i 1972 dermed den første til å tappe hvitvin i flasker med eget navn på etiketten.

Studiene ved universitetet i Geisenheim i Tyskland hadde lært ham mye om hvitvinsproduksjon og hyppige studieturer til nærliggende Burgund hadde gitt ham smaken på chardonnay. Sammenligning av de lokale forholdene i Robertson med de ypperste chardonnay-terroirene ledet han inn på omfattende kartlegging av denne druen.

Vanning nødvendig
Siden Robertson har det mest kalkholdige jordsmonnet i hele Sør-Afrika, tilsvarende det som finnes i eksempelvis Chablis og Champagne, var det fritt frem for chardonnay. De Wet valgte deretter ut de riktige chardonnayklonene for de ulike jordsmonnene på eiendommen.

Det som skiller Robertson fra kjøligere chardonnayregioner er nedbørsmengden. Med kun 300 mm i plantenes hvileperiode er vanning i vekstfasen nødvendig. Siden de Wet alltid har vært rask til å ta bruk ny teknologi, er det ikke overraskende at han var en av de aller første i Sør-Afrika som utnyttet dryppvanning.

Om du ikke blir overbevist av Chardonnay sur lie som tilhører De Wetshofs nedre sjikt, blir du det garantert av de øvrige chardonnay'ene. Mens denne vinen er laget av druer fra flere deler av eiendommen, stammer Limestone Hills, Bon Vallon og d'Honneur fra enkeltvinmarker. Disse vinene blir muligens tilgjengelige i Norge på et senere tidspunkt. De er dermed ganske forskjellige men svært vellykkede variasjoner over druen, og det er kun en av dem som har sett innsiden av et fat. Dessuten lar aldri Danie de Wet chardonnay'ene sine gjennomgå den malolaktiske gjæringen hvilket ikke er så vanlig på de kanter.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen