Mat
Prøv den anvendelige skjørosten - perfekt for januarmenyen

Prøv den anvendelige skjørosten - perfekt for januarmenyen

Skjørost er som skapt for januars magrere kosthold. For selv om den er nesten fettfri, er den full av smak. Prøv disse oppskriftene.
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2017 - 01:00

Den tradisjonsrike skjørosten er til tross for at den magrere enn både cottage cheese og ricotta, langt mer smaksrik. Det siste skyldes det faktum at den er laget av syrnet og ikke søt skummet melk.

Proteiner og vitaminer

Grunnen til at den lages av skummet melk og at den er sur er en praktisk-økonomisk historisk arv. Før i tida ble nemlig alt utnyttet til siste dråpe.

Se alle oppskriftene med skjørost

Før smørkinningen ble melka separert til fløte og skummet melk som ble satt til syrning. Den sure fløten (rømme) ble til smør og surmelka ble til skjørost.

Selv om mesteparten av fettet er skilt ut, inneholder skummet melk alle de andre gode stoffene i melka som protein og vitaminer.

Ikke kjedelig

Når den sure skummet melka varmes opp, vil den sprekke og ostemassen skilles fra mysen som nå er så å si helt ribba for alt men som fortsatt inneholder nok melkesukker og protein til at den kan brukes til brunostkoking - dog med tilsetting av fløte siden den er i sureste laget.

Skjørostmassen er svært sunn siden den har veldig lite fett, bare 0,6 prosent og mye protein, 21 prosent. Den har visse likehetstrekk med ricotta som også er svært proteinrik, men noe fetere enn skjørost. Den største forskjellen er at ricotta er laget av mysen - altså avfallsproduktet (på samme måte som brunost).

Se alle oppskriftene med ricotta

Skjørost inneholder også en masse aminosyrer som er gunstige for den som skal bygge opp kroppen igjen etter desembers forfall. Og så gir den god metthetsfølelse.

Derfor er skjørost en fornuftig ingrediens i januarmenyen. Og den behøver altså ikke være kjedelig selv om den er så fattig på kalorier.

Også som tilbehør

Enten kan skjørosten inngå i retter som en delvis erstatter til kjøtt eller fisk eller som hovedingrediens i en fettsnål frokost eller dessert. Den kan selvsagt også brukes som tilbehør tilsmakt med krydder.

Skjørost lages av Rørosmeieriet og selges i de fleste butikker i Midt-Norge og i en lang rekke Coop-, Meny- og Ultrabutikker på Østlandet. Samt i utvalgte spesialbutikker i de største byene.

Sjekk utsalgsstedene her: www.rorosmeieriet.no.
 

Et utvalg oppskrifter med skjørost

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her