Godbiter i pollisten
Prøv denne eksotiske og sjeldne rødvinen til påskelammet

Prøv denne eksotiske og sjeldne rødvinen til påskelammet

Viner fra Tenerife er trendy som bare det, og produseres i veldig små volum, likevel er vinene derfra veldig godt priset. Deriblant denne.
Aase E. Jacobsen
03 April 2019 - 14:45
 

Suertes del Marques Valle de la Orotava Medianías Viñas Viejas 2016 koster bare 250 kroner hvilket er veldig gunstig, både tatt i betraktning kvaliteten, men også at den lages i et antall av 1500 flasker og hvor en stor andel kom til Norge. I det hele tatt er vi svært godt tilgodesett med viner fra produsenten Suertes del Marqes – som alle holder veldig høy kvalitet.

Suertes del Marques bruker ikke sprøytemidler i vinmarkene, så gresset får gro. Det gjelder også druenes naturlige gjærsopper. Vinene gjennomgår derfor spontangjæring. Foto: Suertes del Marques

Druene kommer fra 10 til 150 år gamle vinstokker som vokser i nordvendte vinmarker i åssidene over Puerto de la Cruz – hovedstaden på Tenerife. Medianías betyr «midtdelen» og betyr området ved 600 m.o.h.. Her er det et forholdsvis tynt lag av kalkholdig leirjord med innslag av sandavleiringer over den vulkanske steinen. Disse forholdene er årsaken til at vinplantene på Tenerife er upodet.

Les mer om vinene til Suertes del Marques her

I motsetning til Suertes' andre viner er Medianías en vin som selges gjennom Rioja-bodegaen Cune – som har Norge høyt oppe på listen over viktigste markeder, hvilket er medvirkende til at det kommer så mange flasker av denne vinen hit.

Disse eldgamle vinplantene er upodete siden de vokser i vulkansk jord hvor vinlusa ikke får feste. Foto: Suertes del Marques

Det er flere ting som er spesielt med denne vinen, for de gamle vinstokkene er bundet opp på en helt unik måte, såkalt cordon trenzado hvor greinene som vokser sidelengs snurres på en finurlig måte. Over tid skapes en tykk flette som på det meste er målt til 15 meters lengde, men da snakker vi altså om en svært gammel plante. Vanligvis er lengden 3-4 meter. Og noen ganger har hver plante flere fletter. Ved vinterbeskjæringen beholdes fem skudd per grein og fjorårsskuddene fjernes sammen med greiner som vender feil vei, er skadet eller kan skape problemer.

Roberto Santana da han jobbet for Suertes. Foto: Suertes del Marques

Siden hver plante er så omfangsrik, blir avling per plante unormalt høy, men antall planter per hektar er lavt. For Medianías anslås utbytte per hektar til 80 hl/ha. Årsaken til denne besynderlige beskjæringsmetoden, som bare finnes akkurat her i Orotava, ingen andre steder på Tenerife,  er ifølge den tidligere vinmakeren til Suertes, Roberto Santana, å finne i historien:

- Da Tenerife var en viktig havn mellom Europa og den nye verden, var malvasia-vin høyt etterspurt, og man antar at dette var den eneste måten å få druen til å trives i de spesielle forholdene på Tenerife var denne måten å gjøre det på.

Siden fletten er bevegelig (men ofte støttes av pilarer) dyrket vinbøndene i forne tider poteter under og på den måten ble arealet utnyttet maksimalt.

Jo høyere i Orotava-dalen du kommer jo kjøligere blir det. Vinmarkene ligger opp mot 800 m.o.h mens fjelltoppen Teide når 3718 m.o.h.. Foto: Suertes del Marques

I dag er det turisme som er Tenerifes og resten av Kanariøyenes viktigste levevei. Tenerife alene mottar 14 millioner turister årlig, men fortsatt dekker jordbruk 44 prosent av arealet.

Og vinmarkene dekker 8000 hektar fordelt på fem offisielle underområder (DO) Abona, Valle de Güimar, Ycoden-Daute-Isora, Valle de la Orotava og til slutt Tacoronte-Acentejo i nordøst.  I ytterkanten av dette siste finner vi det aller mest spennende, nemlig Anaga, den nordøstlige spissen av Tenerife som er Unesco-beskyttet på grunn av det unike landskapet som i Tenerife-kontekst er uberørt. Her er det ingen bebyggelse eller veier, bare spredte vinplanter som klamrer seg til de klippeaktige skråningene og tett skog innenfor med blant annet viltvoksende laurbærtrær.

Ifølge Roberto Santana er det ingen solbrente turister å se, kun de som tar utfordringen å følge de mange krevende turstiene. – Og noen få som oss som er gale nok til å oppsøke disse nærmeste umulige arbeidsforholdene, smiler Roberto som nylig var på Norges-besøk.

Utsikt fra vinmarkene til Suertes del Marques i nordøstlig retning. Anaga/Tanangana skimtes til høyre. Foto: Suertes del Marques

De eldgamle plantene vokser direkte på den vulkanske, men porøse steinen som dermed tillater røttene å trenge dypt ned i grunnen på jakt etter næring. Men vokser i så bratte heng at det er med fare for liv og lemmer når «parsellene» skal vedlikeholdes og druene plukkes.

Roberto regnes for å være mannen bak suksessen til Suertes del Marques som var en av de første Tenerife-produsentene som gjorde seg bemerket i den nye boomen for vinene herfra. Han var deres ønolog og vinmaker fra 2008, men siden 2016 jobber han heltid med satsingen Envinate sammen med tre andre vinmakere; Alfonso Torrente, José Ángel Martínez, Laura Ramos, fra like mange spanske vinområder. Firerbanden møttes som studenter i Alicante og har siden vært så uatskillelige at de valgte å gå sammen og samtidig ta med seg sine respektive barndoms vinområder.

 Tintilla er en av mange gamle druesorter som finnes i vinmarkene. Nyplanting av vinmarker gjøres bare med listan negro og blanco. Foto: Suertes del Marques

Envinate inkluderer derfor også Tenerife som er Robertos hjemstavn. Forsmaken på Envinates Tenerife-viner kom i fjor høst, men flere viner derfra kommer for salg i mai. Både fra Valle de la Orotava, og ikke minst fra Taganana som er det gamle navnet på Anaga. Vinene herfra kalles Táganan og de røde skiller seg klart fra Valle de Orotava ved å være mye lysere mer delikat og transparent i stilen. Så er da også den druemiksen litt annerledes med druer som listán prieto, baboso, negramoll, malvasia negra, i tillegg til listán negro som dominerer i Orotava.

Dennne stien som går fra Chinamada til Punta del Hidalgo (utenfor naturparken) er typisk for Anaga-området. Foto: Angel Daniel

Årsaken til dette villnisset (som også har en hvit parallell) er at vinmarkene ikke er vedlikeholdt og modernisert opp gjennom tidene. De er nærmest konservert slik de var den gang Tenerife var verdens midtpunkt og under sterk vinmessig påvirkning fra Portugal fra den første planten kom i jorden i 1497 og fram til slutten av 1600-tallet da britene la sin elsk på madeira og portvin og Tenerife ble utrendy. Mer enn 300 år senere tar Tenerife revansj. Kjenn derfor din besøkelsestid når disse vinene som du kan studere notatene til her, kommer i salg i mikropartier 3. mai.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her