Prøv en varm og smaksrik potetsuppe

Potet- og løksuppe med rester

Det finnes knapt noen enklere måte å oppnå god smak på for med et tilnærmet nullbudsjett enn denne suppen. Poteter og løk er som kjent noe av det billigste som fås kjøpt og som det absolutt ikke lønner seg å dra til Sverige for å handle inn.

Middelhavsdiett eller ei

Neste beslutning som må tas er hvorvidt du ønsker en nord- eller søreuropeisk vri på suppen, for det har nemlig stor betydning for hva du skal drikke til og hvilken kjøttrest du skal putte oppi. Det er altså snakk om hvilket fettelement du tilsetter, og der har du valget mellom fløte eller olivenolje. Resultatet for suppen både utseende- og smaksmessig blir svært forskjellig.

Kok din egen kraft

Velger du fløten som er det klassiske for våre breddegrader, passer det best med lyst kjøtt som kylling og kokt skinke men også norsk spekemat og røkt lammekjøtt som mange kanskje har rester av etter jula. Har du noen osterester du vil bli kvitt, passer blåmugg og mykere ostetyper best.

Prøv noen nye suppeoppskrifter

Olivenolje er viktigste fettkilde i den etter hvert så berømte Middelhavsdietten, også i supper. Du bør imidlertid velge en god og smaksfyldig extra virgin olivenolje til suppen. Resultatet blir en kraftigere suppe rent smaksmessig enn om du velger fløte.

Perfekt pilsner

Svært ofte passer viner og annen drikke aller best til det type kjøkken som finnes på stedet hvor de lages. Derfor passer også et lokalt øl som Frydenlunds Pilsner definitivt best til fløtevrien på suppa. Dertil er ølet nærmest uovertruffent. Smaken av humle, snev av malt og smør samt en touch av fruktighet er rett og slett perfekt til når lyst kjøtt eller rester av en lammestek tilsettes suppa.

Hvitvin eller sherry

Svært god til denne vrien er også den hvite vinen Kreydenweiss Lerchenberg Pinot Gris fra Alsace, hvor smør og fløte dominerer over olje i kjøkkenet. Men denne rike og fyldige vinen kan på grunn av relativt bra syrer, også gå sammen med oljeversjonen av suppa.

Men den overgår likevel ikke sherryen Fernando de Castilla Manzanilla som er som skapt for retter med olje i (i tillegg til skinke og annen tapas-mat). En smaksrik og elegant manzanilla med det såkalte florpreget som oppstår når en tykk skorpe av gjær får hvile på toppen av sherryen i fatet.

Flor-en gir ikke bare smak, men beskytter også vinen mot oksidering. Derfor er så vel fino sherry som manzanilla lys gul og ikke mørk gyllen som eksempelvis sherry amontillado, og den langt friskere smaken gjør at slik sherry er så velegnet til mat, som fullgodt, og vel så det, alternativ til en kraftig hvitvin.

Budsjettvennlig rødvin

Ikke alle nøyer seg med øl eller en hvit vin. Går vi over på røde dråper, blir utfordringen langt større, for vi kan ikke velge en for kraftig vin siden det er snakk om grønnsakssuppe.

En bløt og saftig sak derimot skulle klare seg, og Casa Ferrerinha Esteva er både bløt, god og billig. Den klarer seg fint både overfor fløteutgaven og den med olje. Denne billige, men likevel velproporsjonerte vinen har nok av alt til å være en helt all right partner til de forskjellige kombinasjonene av suppa. Og til andre lette retter for eksempel fra koldtbordet.

 På neste side finner du oppskriften

 

Potet- og løksuppe

Fremgangsmåte

Kok opp vann med buljongterninger eller kraften med poteter og løk og la trekke til alt er mørt i en drøy halvtime. Mos grønnsakene med en potetstapper eller en stavmikser, eller benytt en kjøkkenmaskin hvis du har. Smak til med salt og pepper.
 
Sett til side frem til like før servering. Da varmes suppen opp og tilsettes fløte, smør eller olje.
 
Tips:
Hvis du velger sistnevnte løsning, bør du sette oljeflasken på bordet slik at hver enkelt kan fylle på etter behov. Sett også en skål med ditt beste salt samt pepperkverna på bordet. Dette veier opp for eventuelle andre tilsetninger som kjøtt eller ost.
 
Hvis du velger parmesan, passer olje best som fettelement i suppa. Med kylling som smakstilsetning smaker så vel fløte som olje godt. Og har du eksempelvis noen rester av røkt lammekjøtt, gir fløte den beste smaken. Godt brød er nødvendig tilbehør.
 
Kylling-/ hønsekraften:
Brun skorg og grønnsaker i olje til gyldenbrunt. Overfør til kasserolle. Hell på vann og vin. Kok opp. Skum av og tilsett krydder. La trekke ved svak varme i 40 minutter. Sil godt. Kan fryses.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen