Raffinement under treet

Denne burgunderen er ikke bare et veldig godt kjøp, og dermed en veldig god julegaveide, i dag. Den vil også skape glede i mange år fremover.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Billigburgunderne starter et godt stykke opp på prisskalaen, men du må godt opp i pris for å finne noe av det raffinementet som har gjort pinot noir fra denne langstrakte og akk så uoversiktlige "dalen" så ettertraktet.

Ukens godbit, Muzard Santenay 1.er Cru Maladière 2005 (45585), er ett av få unntak. Allerede ved en drøy tohundrelapp får du en premier cru-burgunder, altså fra en klassifisert enkeltvinmark.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Todelt forklaring
Den byr på ungdommelig fasthet i en relativt maskulin stil, men tanninene er likevel såpass myke og med så god aromarikdom at den får en veldig imøtekommende karakter. Deilig allerede nå, spesielt etter en time i en karaffel, til gode kjøttretter, både tamt og vilt. En god kandidat for vinkjelleren de neste fem-seks årene - minst. Dette er et veldig godt kjøp fra et godt år.

Forklaringen på fenomenet er todelt. For det første tilhører ikke Santenay de mest etterspurte appellasjonene i Burgund. For det andre leverer produsenten noen av de beste tolkningene av dette ikke helt ensartete underområdet helt sør i Côte de Beaune.

Innsmigrende x 2
Det er derfor all grunn til å glede seg til områdets beste premier cru, Clos des Tavannes, dukker opp i 2005-utgave, men det får bli til neste jul. Inntil videre kan du glede deg over en småkompleks, myk og drikkeklar 2001.

Forskjellen på de to er dels jordsmonnet og eksponeringen. Maladière har mer stein i jordsmonnet som bidrar til å magasinere solvarmen samtidig som vinmarken ligger midt i solsteiken. Det den mister i eleganse på grunn av høy modning i druene, tar den igjen i kraft.

Det er heller ingen grunn til å glemme Muzards "vanlige" Santenay, nemlig Champ Claude Vieilles Vignes, som i 2004 er svært så innsmigrende.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her
Dagens rett

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her

Bare prøv denne oppskriften på hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her