Raffinement under treet

Denne burgunderen er ikke bare et veldig godt kjøp, og dermed en veldig god julegaveide, i dag. Den vil også skape glede i mange år fremover.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Billigburgunderne starter et godt stykke opp på prisskalaen, men du må godt opp i pris for å finne noe av det raffinementet som har gjort pinot noir fra denne langstrakte og akk så uoversiktlige "dalen" så ettertraktet.

Ukens godbit, Muzard Santenay 1.er Cru Maladière 2005 (45585), er ett av få unntak. Allerede ved en drøy tohundrelapp får du en premier cru-burgunder, altså fra en klassifisert enkeltvinmark.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Todelt forklaring
Den byr på ungdommelig fasthet i en relativt maskulin stil, men tanninene er likevel såpass myke og med så god aromarikdom at den får en veldig imøtekommende karakter. Deilig allerede nå, spesielt etter en time i en karaffel, til gode kjøttretter, både tamt og vilt. En god kandidat for vinkjelleren de neste fem-seks årene - minst. Dette er et veldig godt kjøp fra et godt år.

Forklaringen på fenomenet er todelt. For det første tilhører ikke Santenay de mest etterspurte appellasjonene i Burgund. For det andre leverer produsenten noen av de beste tolkningene av dette ikke helt ensartete underområdet helt sør i Côte de Beaune.

Innsmigrende x 2
Det er derfor all grunn til å glede seg til områdets beste premier cru, Clos des Tavannes, dukker opp i 2005-utgave, men det får bli til neste jul. Inntil videre kan du glede deg over en småkompleks, myk og drikkeklar 2001.

Forskjellen på de to er dels jordsmonnet og eksponeringen. Maladière har mer stein i jordsmonnet som bidrar til å magasinere solvarmen samtidig som vinmarken ligger midt i solsteiken. Det den mister i eleganse på grunn av høy modning i druene, tar den igjen i kraft.

Det er heller ingen grunn til å glemme Muzards "vanlige" Santenay, nemlig Champ Claude Vieilles Vignes, som i 2004 er svært så innsmigrende.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her