Regjeringen vurderer «fornuftig» endring

Regjeringen vurderer «fornuftig» endring

Kan komme bryggeriene i møte.

Bryggeribransjen krever en oppmykning i regelverket som forbyr dem å fortelle om produktene sine på nett. Bransjen ønsker å beholde forbudet mot betalt reklame på TV og på nett, men vil at forbudet ikke skal gjelde mot informasjon på nettsider som forbrukeren aktivt oppsøker selv.

– Vi ønsker ikke å fjerne reklameforbudet, men ønsker at det skal bli lov til å fortelle om egen øl på egne hjemmesider, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, til NRK.

Foreningen, som har 45 små og store norske bryggerier som sine medlemmer, hadde nylig møte med Helsedepartementetet.

Nå håper de på en snarlig oppmykning i regelverket med en ny regjering.

– Vi har fått tydelige signaler fra regjeringen om at vi kan vente oss en oppmykning i forbudet. Nå håper vi at det snart kommer fortgang i dette arbeidet, sier Nome.

– Spesielt de 40 småbryggeriene som er medlemmer hos oss er utålmodige etter å få kunne fortelle om ølet sitt på sine hjemmesider, sier Nome.
Nome har sagt til NRK at konkurransen fra de utenlandske ølmerkene truer eksistensgrunnlaget til norske bryggerier. Han mener reglene mot produktomtale er deler av årsaken til at de taper terreng til utenlandske giganter.

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet sier til NRK at reklameforbudet er et viktig virkemiddel i alkoholpolitikken.

– Forbudet signaliserer at alkohol ikke er en alminnelig vare, men en vare som kan ha skadevirkninger. Alkoholpolitikken ligger fast og regjeringen vil ikke bidra til endringer som bidrar til økt forbruk av alkohol.

Hun sier at regjeringen likevel vil se nærmere på reklameforbudet for å se om det er mulig å gjøre fornuftige endringer uten at reklameforbudet settes i fare. En av tingene som skal vurderes, er grensesnittet mellom produktinformasjon og reklame på nettsider.

LES OGSÅ: Taper mot øl fra utlandet

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen