Mat
Rekordbillig skrei – løp og kjøp

Rekordbillig skrei – løp og kjøp

Skreien koster det samme i dag som den gjorde for sju år siden. Tilgjengeligheten er større enn noen gang.
Redaksjonen
12 Februar 2015 - 12:11

Kvaliteten på skrei – eller vintertorsk - er veldig høy – selvsagt gitt at du får tak i ferskvare. Dagligvarekjedene har trykket nyvinningen «vakuumpakket skreifilet» til sitt bryst og det gjør at omtrent alle butikker nå kan tilby denne varen.

Se alt det lekre du kan lage med skrei

Selv om ikke alt som selges som skrei er fanget utenfor Vesterålen og Lofoten, de «klassiske» områdene for skreifiske, skal den alltid være villfanget og fersk. Sjekk derfor emballasjen om du kjøper vakuumpakket, at den ikke har vært fryst. Det kan du spise i sommermånedene, men ikke nå som det er nok ferskvare å velge i!

Les mer om hva som kjennetegner skreien

De siste årenes vinterfiske av torsk har vært større enn noensinne. Dessuten har skreien kommet tidlig inn til kysten for å gyte. Strålende vær for fiskerne og svært mye fisk har gitt rikelig tilgang på delikatessen. 2015 har så langt vært preget av mindre fisk og dårligere fiskeforhold, men nå varsles det at store mengder skrei er på vei til norskekysten.

- Vårt mål er å øke salget med over 15 prosent på skrei i 2015. I 2013 økte volumet med 45 prosent og i 2014 med 16 prosent, så salget har økt svært mye de siste årene, sier Kenneth Lindland, kategoriansvarlig for fisk i Meny.

Mens skreimølje tradisjonelt lages av skri i skiver, vil stadig flere ha filet.

- I 2014 økte salget av skreifilet og skreiloin mest, med henholdsvis 444 prosent og 129 prosent.  Dette viser at kundene i økende grad kjøper fisk som er enklere og raskere å lage hjemme. Likevel er det fortsatt hel og skivet skrei som står for størstedelen av salget, sier Lindland.

Den gunstige prisen sammenlignet med annen fersk fisk, bidrar til å øke etterspørselen.

Prisen på skrei økte frem til 2013. Da kom det et prisfall på grunn av store mengder med skrei langs norskekysten kombinert med lavere etterspørsel i Europa og resten av verden. Skreien koster derfor det samme i butikk i dag som den gjorde i 2008.

- Vi betaler mer for skreien i år enn vi gjorde i fjor, men har valgt å holde prisen i butikk uforandret som et godt tilbud til våre kunder, sier Lindland.

Franskmenn ville trolig gått mann av huse om de hadde fått muligheten til å kjøpe denne råvaren til så lav pris.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grønn saus til fisken skaper ekstra matglede midt i uka
Dagens rett

Grønn saus til fisken skaper ekstra matglede midt i uka

Seifilet er fortsatt den rimeligste i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her hva du kan gjøre med den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her