Mat
Rekordbillig skrei – løp og kjøp

Rekordbillig skrei – løp og kjøp

Skreien koster det samme i dag som den gjorde for sju år siden. Tilgjengeligheten er større enn noen gang.
Redaksjonen
12 Februar 2015 - 12:11

Kvaliteten på skrei – eller vintertorsk - er veldig høy – selvsagt gitt at du får tak i ferskvare. Dagligvarekjedene har trykket nyvinningen «vakuumpakket skreifilet» til sitt bryst og det gjør at omtrent alle butikker nå kan tilby denne varen.

Se alt det lekre du kan lage med skrei

Selv om ikke alt som selges som skrei er fanget utenfor Vesterålen og Lofoten, de «klassiske» områdene for skreifiske, skal den alltid være villfanget og fersk. Sjekk derfor emballasjen om du kjøper vakuumpakket, at den ikke har vært fryst. Det kan du spise i sommermånedene, men ikke nå som det er nok ferskvare å velge i!

Les mer om hva som kjennetegner skreien

De siste årenes vinterfiske av torsk har vært større enn noensinne. Dessuten har skreien kommet tidlig inn til kysten for å gyte. Strålende vær for fiskerne og svært mye fisk har gitt rikelig tilgang på delikatessen. 2015 har så langt vært preget av mindre fisk og dårligere fiskeforhold, men nå varsles det at store mengder skrei er på vei til norskekysten.

- Vårt mål er å øke salget med over 15 prosent på skrei i 2015. I 2013 økte volumet med 45 prosent og i 2014 med 16 prosent, så salget har økt svært mye de siste årene, sier Kenneth Lindland, kategoriansvarlig for fisk i Meny.

Mens skreimølje tradisjonelt lages av skri i skiver, vil stadig flere ha filet.

- I 2014 økte salget av skreifilet og skreiloin mest, med henholdsvis 444 prosent og 129 prosent.  Dette viser at kundene i økende grad kjøper fisk som er enklere og raskere å lage hjemme. Likevel er det fortsatt hel og skivet skrei som står for størstedelen av salget, sier Lindland.

Den gunstige prisen sammenlignet med annen fersk fisk, bidrar til å øke etterspørselen.

Prisen på skrei økte frem til 2013. Da kom det et prisfall på grunn av store mengder med skrei langs norskekysten kombinert med lavere etterspørsel i Europa og resten av verden. Skreien koster derfor det samme i butikk i dag som den gjorde i 2008.

- Vi betaler mer for skreien i år enn vi gjorde i fjor, men har valgt å holde prisen i butikk uforandret som et godt tilbud til våre kunder, sier Lindland.

Franskmenn ville trolig gått mann av huse om de hadde fått muligheten til å kjøpe denne råvaren til så lav pris.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her