Rekordgode kjøp

Bulgaria byr deg på utrolig mye god vin for en billig penge. Apéritifs ekseprtpanel fant hele 19 meget gode kjøp av i alt 64 testede viner. Også hvite bulgarere, som enkelte hevder har lite for seg, skal du absolutt prøve. I testen finner du en stjerne, Rodina Misket 1994, til fattige 59 kroner.

Stor test av bulgarsk vin
Rekordgode kjøp
Bulgaria byr deg på utrolig mye god vin for en billig penge. Apéritifs ekseprtpanel fant hele 19 meget gode kjøp av i alt 64 testede viner. Også hvite bulgarere, som enkelte hevder har lite for seg, skal du absolutt prøve. I testen finner du en stjerne, Rodina Misket 1994, til fattige 59 kroner.
 
De som benekter at Bulgaria kan tilby gode hvite viner, bør trekke tilbake påstanden, for Apérifs panelet fant en perle blant de 11 hvite testen omfattet. Ikke helt representativt kanskje, men ikke desto mindre byr Rodina Misket 1996 til fattige 59 kroner usedvanlig mye hvitt for pengene. Danuba Sauvignon Blanc 1996 og Santa Marina Chardonnay 1994 er også to meget gode kjøp.
 
Og dem er det rekordmange av i denne testen som omfatter i alt 64 viner. Listen teller hele 19 meget gode kjøp. Årsaken er selvsagt prisen; du finner knapt en bulgarer til over hundrelappen. Bulgarsk rødvin av god kvalitet er synonymt med merlot og cabernet sauvignon. Den siste druen briljerer i testen røde vinner, Suhindol Cabernet Sauvignon Estate Selection 1992, som du for øvrig kan lese mer om på side 36. Kjempebillige Burgas Cabernet Sauvignon og Sophia av samme drue er også meget gode viner. Liker du vinen litt mer moden, er Pulden Cabernet Sauvignon Reserve 1991 ett veldig bra alternativ. Av merlotdruen lages det også gode viner, særlig Lubimetz Merlot 1995 og modne Merlot Reserve 1990 (Pazardjik). Nasjonaldruen mavrud skuffer da testen kun byr på gjennomsnittsviner. Det samme gjelder gamzavinene som selv i blanding med merlot ikke når opp.
 
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental og Per Kristian Granli, restaurantsjef ved Lysebu Konferansesenter.
 
Testen, som ble gjennomført 3. september, omfatter alle tilgjengelige listeførte (basis-, test- og bestillingsutvalget samt noen som er til vurdering hos importørene) viner fra Bulgaria, røde og hvite . Vinene ble smakt i grupper etter druer. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover drue, før smaking. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte vins identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget godt kjøp *****
Godt kjøp ****
Bra vin ***
Akseptabel vin **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte vins kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke viner som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
***** ÷
 
Rodina Misket 1996
Arcus Produkter Slavyantsi
10098 kr 59
Basisutvalg
Frisk og aromatisk duft med innslag av sitrus, grønne epler. Fruktig smak med god friskhet, veldig bra syrer, noe fedme. Smaken gjenspeiler frukten i duften. Passer til lette fiskeretter og salater. Norges beste billighvitvin? Uansett et meget godt kjøp.
 
Suhindol Cabernet Sauvignon Estate Selection 1992
Lovico Suhindol
ca kr 75
Spesialimport-Eurowine
Kraftig, innbydende duft av bær, solbær og lær. Flott smaksanslag, stor kraft og fylde, sitter veldig bra. En svært rik vin som passer til vilt. Et meget godt kjøp.
 
**** +
Burgas Cabernet Sauvignon 1995
Vinkom Burgas
30106 kr 64
Bestillingsutvalg
Flott duft av solbær med undertoner av lær og stall. Fruktig anslag, god frukt som støttes opp av fine syrer og tanniner, lang, god ettersmak. En deilig vin til kjøttretter med fyldig saus. Et meget godt kjøp.
 
Sophia Cabernet Sauvignon 1994
Lovico Suhindol
1796 kr 65
Basisutvalg
Cabernetpreget duft med innslag av stall. Solbærfruktig smak, saftig, bløt vin med god frukt og fylde, sitter bra og lenge. Drikkes til lam og okse. Et meget godt kjøp.
 
****
Pulden Cabernet Sauvignon Reserve 1991
Vinprom Plovdiv
7068 kr 71
Basisutvalg
God duft av solbær, krydder, fat, lær og stall. Godt, kraftig anslag med mye bær og litt animalskhet. Tørker en smule mot slutten. Passer til okseog lette viltretter. Et meget godt kjøp.
 
**** ÷
Lubimetz Merlot 1995
Sakar Lubimetz
12007 kr 68
Basisutvalg
Meget god, fruktig duft av plommer, avdempet krydderpreg. Fruktig vin med en del syrer og tanniner som øker på mot slutten. En utpreget matvin til gulasj. Panelet hadde delte meninger om vinen som likevel kvalifiserer til et meget godt kjøp.
 
Danuba Sauvignon Blanc 1996
Russe Vinimpex
ca kr 70
Spesialimport-Eurowine
Uttrykt sauvignonduft. Ren og klar. Litt tuttifrutti i smaken. Fine, friske syrer som sitter godt. Noe endimensjonal, likevel meget bra sauvignon blanc-karakter og et meget godt kjøp.
 
Merlot Reserve 1990
Vintechprom Pazardjik
7066 kr 71
Bestillingsutvalg
Tørket frukt og matjord i duften. En bra og moden vin med god frukt og krydderpreg, gode tanniner. Drikkes til lam og svin. Et meget godt kjøp.
 
Assenovgrad Cabernet Sauvignon Special Reserve 1990
Domaine Boyar Assenovgrad
6171 kr 73
Basisutvalg
Lett krydret cabernetpreget duft, noe stall og fat. Godt, fruktig anslag, saftig med god balanse, fine syrer. En klar matvin til gode kjøttretter. Et meget godt kjøp.
 
Saint Triffon Cabernet Sauvignon Reserve 1990
Lovico Suhindol
2668 kr 77
Basisutvalg
Litt vegetalsk og bærpreget duft. Veldig godt, saftig anslag med fint krydderpreg, gode tanniner. En utmerket matvin til entrecôte. Et meget godt kjøp. Men obs: 1992-utgaven som nå er på vei inn er ikke på langt nær så god. Vår test ga resultatet -.
 
Suhindol Cabernet Sauvignon Special Selection 1991
Lovico Suhindol
10097 kr 89
Basisutvalg
Søtlig duft av modne, sorte bær, tobakk, noe fat og krydder. Bløt stil, saftig og harmonisk, men mangler litt hold for å gå helt til topps. Likevel et godt kjøp.
 
*** +
Santa Marina Chardonnay 1994
Arcus Produkter Targoviste
3775 kr 63
Basisutvalg
Bra, fruktig duft med krydderinnslag. Bløtt anslag, fruktig smak. Syrer som sitter godt og frisker opp. En god matvin til hvit fisk med kraftig saus. og et meget godt kjøp.
 
Boyar Cabernet Sauvignon 1995
Domaine Boyar Iambol
2968 kr 67
Basisutvalg
Lett krydret, solbærpreget duft. God bærpreget smak, balanserte syrer og tanniner, men litt vegetal. Likevel et meget godt kjøp. Drikk den til retter av svinekjøtt.
 
Cabernet Sauvignon Mavrud 1990
Vinprom Plovdiv Perushtitza
ca kr 67
Spesialimport-Eurowine
Bærpreget duft med noe krydder (anis) og jord. God fruktighet, bløt smak med fine syrer og tanniner. Vinen passer til gryteretter. Et meget godt kjøp.
 
Danuba Chardonnay 1996
Russe Vinimpex
ca kr 70
Spesialimport-Eurowine
Ren duft av epler (golden). Tilsvarende i smaken som sitter godt. Tydelig en kald- og ståltankgjæret chardonnay. Et meget godt kjøp
 
Cabernet Sauvignon Reserve 1987
Vinprom Lyaskovets
7388 kr 71
Bestillingsutvalg
Tørket frukt og lær i duften som er nærmest sherrylignende. Smaken harmonerer med duften. En myk og moden vin for de som liker vinen slik. Drikkes til and og lam. Et meget godt kjøp.
 
Merlot Sakar AOC 1993
Haskovo Vinimpex
ca kr 72
Spesialimport-Eurowine
God, varm duft av mørke og røde bær samt krydder. Saftig vin med god balanse og fine tanniner, men tørker en smule ut mot slutten. Prøv den til ikke for krydrede okseretter. Et meget godt kjøp.
 
Stambolovo Merlot Reserve 1991
Vinprom Haskovo Stambolovo
2705 kr 78
Basisutvalg
Parfymert, krydret duft av røde og mørke bær. Bløtt og fruktig anslag. Tanniner og fat/jordaromaer i avslutningen. God vin til rødt kjøtt. Et meget godt kjøp.
 
Suhindol Merlot Special Selection 1991
Lovico Suhindol
7787 kr 102
Bestillingsutvalg
Innbydende, fruktig duft av røde bær og noe fat. Fruktig og bløt vin med en del tanniner, god balanse. Knapt verd prisen.
 
***
Cabernet Sauvignon 1996
Russe Vinimpex
ca kr 39 for 0,5 l flaske
Spesialimport-Eurowine
Saftig, cabernetpreget duft med innslag av skogsbær. Godt anslag med stort bærpreg, men vinen mister grepet. Kan imidlertid nytes til lyst kjøtt og fisk (torsk). Et godt kjøp.
 
Saint Triffon Gamza 1995
Lovico Suhindol
6755 kr 57
Basisutvalg
Fruktig duft av røde bær samt jordtoner. Samme i smaken som er saftig med noe tanniner. Likevel bløt, men litt kort. Et godt kjøp.
 
Rodina Merlot & Gamza 1996
Arcus Produkter Russe
10061 kr 60
Basisutvalg
Ren, god duft av røde bær ligger under den typiske, krydrede gamza-duften. Bløt, fruktig vin, noe enkel, men sitter godt. Et godt kjøp.
 
Suhindol Merlot & Gamza 1994
Lovico Suhindol
1707 kr 62 Finnes også i 3-liters b-i-b
Basisutvalg
Varm duft av jord og bringebær med underliggende krydder. Bløt, fruktig smak, middels fylde, fine tanniner, men litt enkel. Et godt kjøp.
 
Pomorie Merlot 1995
Vinprom Black Sea Gold Pomorie
ca kr 65
Varm, fruktig duft med noe krydder. Saftig med godt bærpreg, relativt mye syrer og tanniner, men grei lengde. Et godt kjøp.
 
Burgas Merlot Reserve 1994
Vincom Burgas
10045 kr 66
Basisutvalg
Fruktig duft med skogsbær og jordkarakter. Harmonisk mot duften, men med litt mye fat samt noe stramme tanniner i finishen. Et godt kjøp.
 
Cabernet Sauvignon Reserve 1992
Vintehprom Pazardjik
6229 kr 67
Testutvalg
Dufter av moden frukt med snev av tørket te. Krydret, fruktig stil, bløt smak, gode tanniner, men tørker litt ut. Et godt kjøp.
 
Pulden Mavrud 1991
Vinprom Plovdiv Perushtitza
ca kr 64
Spesialimport-Eurowine
Ung, krydret, fruktig duft. Fruktig og saftig smak med balanserte syrer. En del tanniner mot slutten. Et godt kjøp.
 
Mavrud Reserve 1992
Vintechprom Pazardjik
30056 kr 68
Bestillingsutvalg
Røde og sorte bær samt noe krydder i nesen. God saftig stil, bløt, men noe kort. Et godt kjøp.
 
Boyar Riesling 1996
Domaine Boyar
kr 64
God fruktig duft med sitrus, epler og en smule mineraler. Blomsteraromaer i smaken. Friskt og godt anslag. Balanserte syrer. Et godt kjøp.
 
Oriachovitza Merlot & Cabernet Sauvignon Reserve 1993
Stara Zagora Vinimpex
ca kr 69
Spesialimport-Eurowine
Varm, krydret duft av solbær. Syrerikt anslag, en del sødme, ok frukt, tørker noe ut mot slutten. Et godt kjøp.
 
Oriachovitza Cabernet Sauvignon Reserve 1993
Stara Zagora Vinimpex
ca kr 69
Spesialimport-Eurowine
Fin bærduft med innslag av solbær og jord. Bløtt og fruktig anslag. Noe fat og jordaromaer også i smaken. Saftig, men litt enkel. Et godt kjøp.
 
Cabernet Sauvignon 1995
Vinprom Rodopski Roubin
7069 kr 70
Bestillingsutvalg
Moden bærduft med godt krydderpreg. Fruktig stil med god harmoni. En grei vin. Et godt kjøp.
 
Assenovgrad Mavrud Special Reserve 1990
Assenovgrad Winery
ca kr 75
Spesialimport-Eurowine
Søtlig, fatpreget duft med mørke bær. Moden stil, bærpreget anslag, lett eikepreg, bløt. Over the top? Et godt kjøp.
 
Sliven Merlot Reserve 1992
Vini Sliven
10044 kr 86
Basisutvalg
Ung duft av røde bær og solbær. Stort, saftig anslag, en del tanniner. Panelet var uenige om vinen. Uansett verd prisen.
 
Sliven Cabernet Sauvignon Reserve 1991
Vini Sliven
ca kr 86
Krydret, solbærpreget duft med innslag av lær. Saftig, krydret, moden smak, sitter godt, men tørker litt mot slutten. Verd prisen.
 
*** ÷
Aligoté 1994
Vinprom Lyaskovets
7071 kr 71
Bestillingsutvalg
Floral epleduft. Anslaget er identisk mot duften, men vinen mangler frukt for å balanserer syrene.
 
Pavlikeni Gamza 1992
RPR Pavlikeni
10033 kr 71
Basisutvalg
Enkel duft av røde bær og krydder. Lett og saftig, ren smak, men enkel og litt kort.
 
Vidin Gamza 1993
Novoselska Gamza Vidin
7065 kr 64
Bestillingsutvalg
Moden duft av bær, støv og lær. Moden frukt i anslaget, krydret smak, tørker noe ut.
 
Saint Ilya Merlot 1993
Arcus Produkter Stambolovo
6611 kr 67
Basisutvalg
Duft av røde bør, krydder og fat. Saftig, nesten leskende stil, bløte syrer og noe tanniner i slutten. Panelet var uenige om vinen.
 
Merlot Stambolovo AOC 1992
Haskovo Vinimpex
ca kr 75
Spesialimport-Eurowine
Litt støvete duft med innslag av skog og lær. Fruktig med noe grønne, harde syrer, men likevel nok frukt til å stå i mot. Litt kort.
 
Merlot 1995
Sakar Lubimetz
7789 kr 85
Bestillingsutvalg
Jordlig duft med innslag av fat. Fruktig og jordlig anslag, men mister noe frukt i midten. Syrer, krydder og tanniner dominerer finishen.
 
Saint Cyril
Arcus Produkter Suhindol
6608 kr 61
Basisutvalg
Ung, krydret duft med røde bær. Krydret anslag, saftig, en del tanniner, men mangler litt hold.
 
Symphony
Arcus Produkter
5585 kr 268 Finnes også i 10-liters b-i-b
Bestillingsutvalg
Varm, krydret nese med røde bær og jordpreg. Lett, saftig stil, utviklet bærpreg, noe tanniner, enkel.
 
Pulden Mavrud 1995
Vinprom Plovdiv Perushtitza
30055 kr 68
Bestillingsutvalg
Fruktig, men enkel duft av røde bær. Lett og saftig vin med noe tanniner. Litt kjedelig.
 
Mavrud Reserve 1994
Vintechprom Pazardjik
10047 kr 71
Bestillingsutvalg?
Røde og sorte bær i duften. Lett krydret. Fruktig smak, solbærsaftig gjennom hele smakskurven. Kort, enkel, men ren.
 
Assenovgrad Mavrud 1992
Assenovgrad Winery
ca kr 75
Spesialimport-Eurowine
Fruktig duft med innslag av røyk/krydder. Bærpreget saftighet, ren og balansert, men kjedelig.
 
Assenovgrad Mavrud Reserve 1992
Assenovgrad Winery
ca kr 70
Spesialimport-Eurowine
Varm, syltetøypreget duft. Lett, saftig vin, noe krydder, ok syrer. Også denne vinen gir litt lite.
 
Saint Nikolay Cabernet Sauvignon 1994
Arcus Produkter Svishtov
6609 kr 65
Basisutvalg
Enkel duft av bringebær og nyper. Ren bærpreget smak, saftig, enkel og rett fram.
 
Iambol Cabernet Sauvignon 1996
Domaine Boyar Iambol
10050 kr 64
Basisutvalg
Svært bærpreget duft, mørke bær mot solbær. Godt anslag, saftig og grei. Mister litt grepet, men tar seg inn igjen mot slutten.
 
Burgas Cabernet Sauvignon 1994
Vinkom Burgas
30112 kr 68
Basisutvalg
God søtlig duft av mørke bær samt noe krydder og fat. Saftig, godt anslag, lett frukt. Vinen taper seg fra midtpartiet og utover og ender kjedelig.
 
Burgas Cabernet Sauvignon Reserve 1995
Vinkom Burgas
10051 kr 89
Basisutvalg
Varm, søt og fruktig duft. Smaken som duften. Endel tanniner, likevel ganske bløt.
 
** +
Pomorie Chardonnay 1995
Vinprom Black Sea Gold Pomorie
Enkel, fruktig duft av grønne epler. Ren smak, god frukt, men litt grønne syrer. En smule endimensjonal.
 
Sliven Chardonnay Special Reserve 1996
Vini Sliven
Moden, fruktig duft med mye eikearomaer. Smaken følger duften. Litt uheldig fatbruk gjør at vinen mangler balanse mot frukten.
 
Merlot Reserve 1985
Vinprom Lyaskovets
7063 kr 72
Bestillingsutvalg
Utviklet, lett oksidert duft av modne bær. Lett frukt samt krydder i anslagt. Noe tanniner og syre. Mangler kropp til å følge syrene.
 
Merlot Haskovo AOC 1993
Haskovo Vinimpex
ca kr 63
Spesialimport-Eurowine
Urtepreget, syrlig duft. Vegetalsk fruktighet i anslaget. Mye tanniner fra midten og ut.
 
**
Maritsa Merlot 1996
Haskovo Vinimpex
ca kr 60
Spesialimport-Eurowine
Innbydende duft av røde og mørke bær. Saftig anslag, men altfor markante og harde syrer. Smaken skuffer.
 
Cabernet Sauvignon 1992
Perushtitza Vinimpex
ca kr 64
Spesialimport-Eurowine
Klar duft av røde bær. En svært så endimensjonal fruktvin.
 
Misket Sungurlare 1995
Vinex Slavyantsi
Lukket plastduft. Frisk, syrlig sitrussmak, litt syntetisk, grønne syrer.
 
Gamza Novo Selo Reserve 1989
Novoselska Gamza Vidin
7064 kr 75
Bestillingsutvalg
Modne bær, ikke helt ren duft, noe krydder. Fruktig anslag med fremtredende syrer, men mangler balanse.
 
** ÷
Misket Karlovo 1996
Winery Bania PLC Karlovo
Fruktig duft av gule, modne epler med innslag av tropiske aromaer. Lett oksidert. Hard og kantete i smaken.
 
Vidin Gamza 1996
Novoselska Gamza Vidin
10048 kr 57
Basisutvalg
Duft av røde, kokte bær og litt for mye krydder. Syrerik, lett fruktig vin som er noe ubalansert.
 
Damianitza Melnik 1995
Vinprom Damianitza Melnik
10024 kr 59
Basisutvalg
Litt endimensjonal duft av røde bær. Bærpreget anslag. Harde og kantete syrer.
 
*
Sauvignon Blanc 1995
Vinprom Rodopski Roubin Peshtera
7070 kr 60
Bestillingsutvalg
No comments!

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen