Ren vin til ren mat

BonTerra heter den californiske vinprodusenten Fetzers organiske alternativ. Selv om Fetzer i stor grad har nådd sitt mål om å kun benytte organisk dyrkede druer til hele sin portefølje innen år 2000, er det bare BonTerra-vinene som markedsføres som slike
Redaksjonen
25 Desember 1998 - 20:24

Returglass i flasken. Etiketten av hamp og med giftfri trykksverte. Kartong av returpapir. Fetzer er en av få produsenter som kan dokumentere at en miljøvennlig holdning gjennomsyrer bedriften, hele 90 prosent av avfallet blir resirkulert. Selv den nye administrasjonsbygningen er laget av resirkulert materiale: Veggkonstruksjoner av jord og strå, takisolasjon av gamle Levis-bukser og dørbjelker med mer kommer fra nedrivningsgårder i San Fransisco.
 
BonTerra tilfredsstiller ikke amerikanske krav til organisk vin siden svovel er benyttet. -De øvre verdiene er satt så lavt at selv vår minimale bruk av svovel er for mye. Problemet er at reglene er laget for matvarer og ikke vin hvor svovel foreløpig er uerstattelig for å garantere holdbarhet.
 
Nå også i Norge
Men i EU har vi oppnådd godkjenning, forteller Trygve Fekjan, eksportsjef hos Fetzer. BonTerra er siden lansering for noen år siden en suksess både i USA og på eksportmarkedet. Derfor har Norge kommet et stykke ned på prioriteringslisten. Nå er imidlertid tre viner tilgjengelig, alle i 96-årgang. Zinfandel, Cabernet Sauvignon og Syrah. Alle tre gir god valuta for pengene.
 
Hakket vassere enn de to andre er Syrah'en (3495, kr 276,60) som er strammere i frukten med mer europeiske tanniner. For de to andre er de bløte tanninene bevisst etterstrebet. Det gjøres ved at vinene flyttes fra fat til fat for at oksygenet skal modne og bløtgjøre tanninene.
 
Mens vi venter på at Bordeaux-prisene skal gå ned, er caberneten (34959, kr 175,10) et godt alternativ (og langt bedre å drikke i dag enn 96-Bordeaux). Zinfandel'en (34957, kr 174,40) på sin side lever sitt eget liv, og denne er en smekker utgave av sorten.
 
Aase E. Jacobsen
23.01.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her