Reneste bjørnebærsaft

Syrah har fart som en farsott over hele verden men den smaker nå aller best når den treffes hjemme, i den nordlige delen av Rhône.
Aase E. Jacobsen
15 November 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om syrah ofte identifiseres med en drue som er godt egnet for varme klimaer, er det en sannhet med modifikasjoner. Selv det sørlige Rhône kan i enkelte år være for varmt for denne druen.

Attraktive viner
Den vansmekter med for stor vannmangel og evner ikke å bringe fram det elegante og friske bærpreget som egentlig er dens styrke. I stedet blir det kokt mørk frukt, mye sødme og en rustikk karakter. Derfor vil den aldri kunne konkurrere ut grenache i Châteauneuf-du-pape eller utgjøre mer enn inntil halvparten av Côte-du-Rhône-blandingen. De stadig mer forstyrrende klimaendringene gjør ikke akkurat dens karriereutsikter bedre.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Men litt lenger nord stortrives den, og i hvert fall i år som ikke er for varme. Her lager den en rekke vinstiler hvoriblant noen av de mest attraktive i hele verden som Hermitage og Côte-Rôtie. Men det er toppen av syrahpyramiden. Nederste nivå betyr større volum men ikke nødvendigvis lav kvalitet, selv om det ikke er til å komme fra at det også lages helt uinteressant syrah i nord.

God syrahkarakter
Crozes-Hermitage er sammen med St. Joseph appellasjonene som har hatt flest lik i lasten. Høye avlinger i kombinasjon med et innimellom svakt jordsmonn vanner bokstavelig talt ut druens karakter. Og det er ikke akkurat med på å styrke renommeet, i hvert fall ikke når vi vet at verken Crozes-Hermitage eller St. Joseph er rimelige viner.

Derfor er gleden stor når god og ren syrahkarakter gjenfinnes selv i landets desidert billigste crozes'er, nemlig boks- og flaskeutgaven fra kooperativet Cave de Tain. Boksen, Cave de Tain Crozes Hermitage (44220) (for 3 liter) som er en blanding av 2004 og 2005, er litt magrere enn flaskevinen men også friskere og kjøligere i bjørnebæraromaen. Den reneste bjørnebærsaft med andre ord. Den har også et anstrøk av det forventete krydder- og urtepreget som følger med syrah.

Kjempekontrast
En god representant for den typiske hverdagscroz'en som serveres i karafler på enklere spisesteder i området. En anvendelig vin til alt fra smaksrike torskeretter, også klippfisk, svinesteik og gryter. Og en kjempekontrast til syrahboksviner fra varmere strøk. Også fordi alkoholnivået er behagelig balansert.

Flaskeutgaven, Cave de Tain Crozes Hermitage 2005 (7620), som er et supert år for syrah, har mer av alt, men tanninene er fortsatt veldig bløte. Det syrlige og saftige bjørnebærpreget gjør den imidlertid til en god matvin. Derfor passer den til så vel lyst kjøtt som til rødt, så vel lam og okse, både som steik og i gryte.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her