Riesling til halv pris

Det er noen skikkelige lekkerbiskener av noen rieslinger i taxfreebutikken om dagen. Billige er de også.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2007 - 14:06

Schloss Johannisberg som har en historie som strekker seg tilbake til Karl den Store, sitter på verdens største samling av riesling, helt tilbake til 1748! Produsenten har en svært sentral plass i tysk vintradisjon all den tid det var her de første eksperimenter med edelråte (1776). Og visstnok også frosne druer (eiswein) allerede i 1858.

Trefat
Etter en del famling på 80-tallet lager Rheingau-slottet i dag atter viner av svært høy klasse. Blant annet er de gamle trefatene kommet til heder og verdighet igjen som medium for modningen av vinen frem til flasketapping.

Og deres Riesling Kabinett Rotlack 2005 til kroner 115 og Riesling Spätlese Grünlack 2005 til kroner 165 er begge verd å ta med seg fra vinavdelingen i avgangshallen.

Knallkjøp
Kabinetten (89 p) som er den tørreste av de to, men likevel med lett restsødme, er fruktig og delikat med fin syre og god lengde. En deilig vin til både hvit og rød fisk med saus.

At dette er knallkjøp er polprisen på kroner 212 for førstnevnte (riktignok i en noe hvassere 2004-utgave) en god dokumentasjon på. Spätlese'n (91 p) som ikke er å få på polet, koster for øvrig 23 euro i Tyskland, så også denne lønner det seg stort å ta med seg i bagasjen tilbake til utgangspunktet. Som altså er løsningen for viner som kun selges på utreise.

Gode matviner
Det er særlig denne vinen som er interessant for den som eksperimenterer med vinlagring. Den vil utvikle seg videre i minst 10 og holde seg på topp i fem år utover det uten problem. Men allerede nå er den med sin deilige rike frukt, gode syre og delikate sødme en drøm til ost som chêvre, andeleverterrine, thaimat eller retter inspirert av det indiske kjøkken.

Schloss Johannisberger har også en råbillig tørr utgave fra den mer syrerike 2006-årgangen. Riesling Gelblack 2006 QbA til kroner 77 (87 p) er strålende til skalldyrbordet eller når du skal servere et ekstra forfriskende glass tørr hvitvin. Den er imidlertid best innen tre år, men kommer altså til å gi utrolig mye glede frem til da.

Fargekoder
Schloss Johannisbergs historiske fargekodesystem dannet for øvrig grunnlag for den tyske vinloven av 1971. Om du ikke er tilhenger av den, er i hvert fall dette kodene slottet fortsatt bruker:

Gelblack (gul) = Qualitätswein
Rotlack (rød) = Kabinett
Grünlack (grønn) = Spätlese
Silberlack (sølv) = Erstes Gewächs
Rosalack (rosa)= Auslese
Rosa-Goldlack (rosa og gull)= Beerenauslese
Goldlack (gull) = Trockenbeerenauslese
Blaulack (blå) = Eiswein
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her