Rimelig forsmak

Denne vinen byr på mye rieslingkarakter for pengene.
Aase E. Jacobsen
11 Mars 2009 - 10:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bernd Philippi på Weingut Koehler-Ruprecht er en levende legende i Pfalz. Gjennom sine viner fra toppvinmarken Kallstadter Saumagen har han kvalifisert seg for en rekke titler og utmerkelser som Årets vinmaker og Tysklands beste vinprodusent.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Koehler-Ruprecht Kallstadter Riesling Kabinett Trocken 2007 (49081) er en rimelig forsmak på hva Philippis viner byr på.

Den er en blanding av vin fra hans vinmarker i Kallstadt, både Saumagen og Steinacker, og byr på god fylde og flott rieslingkarakter, deilig syre og lang ettersmak. Topp til det meste av sjømat. Og med et fint lagringspotensial, minst fem år.

Skiller seg ut
For Koehler-Ruprechts viner lagrer godt. Og det er en av grunnene til at hans toppviner ikke alltid er like lette å forstå i sin ungdom. En av forklaringene er at de gjæres i fat, og det riktig lenge, gjerne helt frem til sommeren etter innhøstningen. Deretter modner vinen på bunnfallet enda en tid, noen ganger opptil flere år, på bunnfallet. På den måten forberedes vinen for et langt liv i flaske.

Riesling er en reduktiv drue, det betyr at den trenger mye oksygen for å åpne seg. Fatgjæring er dessuten den opprinnelige metoden i Tyskland, men de fleste har forlatt den til fordel for ståltanker for å bevare maksimalt av druens ungdommelige krispe sitrus- og eplefrukt. Med det resultat at mye riesling er til forveksling identisk, men Koehler-Ruprecht skiller seg ut.

Perfekt for riesling
Men aller viktigst er nok vinmarkens beskaffenhet. Saumagen, som betyr grisemage, er ikke akkurat et veldig fristende navn, men den betegner vinmarkens form veldig godt. Romerne hadde i denne skråningen et kalksteinsbrudd og etterlot seg et sår i landskapet formet som en omvendt mage. Vinmarkene som er plantet her har veldig god eksponering sør-sørøstlig og er sammen med kalkjordsmonnet perfekt for riesling som skal modne lenge, først på vinstokken og dernest i kjelleren.

Selv om vår vin viser seg fra en riktig så sjarmerende side akkurat nå, kan den godt gå inn i seg selv om en stund og bli der til den er klar. Hvor lenge det er, er ikke godt å si. Men at den kommer til å holde seg i toppform lenger enn deg, er utvilsomt. Derfor lønner det seg alltid å kjøpe mange flasker hvis du skal teste ut en vin over tid. Og med denne prisen er det altså fullt mulig. Men som med alt godt her i verden, så er ikke tilgangen ubegrenset. Her gjelder det å handle raskt.

Med denne vinen i havn, kan du glede deg til Koehler-Ruprecht sender sine virkelig store viner fra 2007 ut på markedet om noen år, nemlig de såkalte R (Reserve) og RR (Reservierte Reserve) av både spätlese og uuslese trocken samt søt auslese som burde kunne bli en vin for evigheten.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her