Rimelig i begge kulører

Mange har vendt ryggen til Bulgaria som kilde til den daglige rødvinen. Og det er dumt for dette landet er fortsatt kilde til svært rimelige viner. Enten du ønsker noe å nippe til foran peisen eller sammen med mat.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2003 - 02:01

Den bulgarske vineksporten har falt som en stein de siste fem-seks årene etter en fantastisk vekstperiode hvor landet var vår største kilde til rimelig vin. Manglende intern styring, les mafiose tilstander, skapte hindringer for investeringer i så vel vinmarker som i vinkjellere. Renommeet sviktet og etterspørselen med det. Domaine Boyar har gjennom hele denne vanskelige perioden hatt en sterk stilling på eksportmarkedet. Årsaken er nok et tydelig kvalitetskonsept med lite østeuropeisk preg. Samt en vilje og evne til å investere.

God kombinasjon
For tiden er denne produsenten tilgjengelig i Norge med to nye produkter, en rød og en hvit vin, som begge er meget gode kjøp i sine respektive kategorier. Begge kommer fra Domaine Boyars nyeste investering, Blueridge, som er ikke bare landets men også hele Sentral-Euopas mest avanserte vinfremstillingsenhet med en kapasitet på 10 millioner liter. Råstoffet hentes fra 1000 hektar vinmarker hvorav 200 er tre år og derfor ennå ikke er klare for å nyttes. Alle druene plukkes for hånd. Australsk knowhow står bak Blueridge-anlegget som ligger i en av Bulgarias beste klimaer  for internasjonale druer, nemlig Sliven, i den østre delen.

Suksessen for Blueridge har ikke latt vente på seg på det internasjonale markedet. Forklaringen er ganske enkel. Vinene er moderne men med et klassisk tilsnitt, altså ikke for søte, samtidig som altså prisen er gunstig. En kombinasjon som det sjelden er noen garanti for i denne prisklassen.

Vellykket hvitt
Den røde Blueridge Merlot 2001 (34485) er ung og litt rustikk i stilen med kirsebær, solbær og skogsbær som fruktelementer samt litt sjokolade, anis, lakris og eukalyptus  på kryddersiden. Gode syrer og tanniner. I det hele tatt bra kraft og et godt kjøp. Og en svært god kandidat til enklere kjøttretter.

Den hvite Blueridge kan bli en slager for den forhåpentligvis nært forestående varmere årstid. Blueridge Chardonnay 2001 (50070) har fin frisk duft med innslag av sitrus, tropisk frukt, mineraler og smør. Smaken følger opp med fin friskhet, bra fedme, smøraktig preg i midtfasen og god sødme mot slutten, i retning søt sitrus. Veldig bra hvitvin i det rimeligere sjiktet med bredt bruksområde, salater, fisk, skalldyr, lyst kjøtt og selvsagt når du bare har lyst på et glass hvitvin.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her