Rimelig kremvin

Fra å være en kilde for noen av det mest ettertraktete og dermed dyreste spanske vinene, har Ribera del Duero tilpasset seg et bredere publikum uten at det går utover kvaliteten.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Inntil for et par-tre år siden fantes det knapt en vin fra Ribera del Duero til under 150 kroner. I dag er bildet et helt annet. Dessuten er kvaliteten betydelig hevet. Mens den såkalte joven- kategorien, med kortere lagring i fat - om noen, ofte var viner som bar preg av å være nederst på rangstigen og laget for raskt konsum, står de i dag frem som interessante viner med et eget liv. Og ikke nødvendigvis så kort heller. Spesielt ikke i 2004-årgangen som var vellykket i Ribera, senere modning enn normalt med mye farge, god kraft og syre. Alle viktige komponenter for en vins liv.

Ultrasjarmerende
Carmelo Rodero Tinto Joven 2006 (44828) tåler derfor fint tre års lagring. Fargen er som vi kan forvente av ung god tempranillo (eller tinto fino) fra Ribera del Duero, svært tett med lillaskjær. Duften er litt lukket men med litt luft byr den på mørke bær, særlig solbær, noe eukalyptus, urtekrydder samt jordsmonn. Anslaget er friskt, frukten er fløyelsmyk, gode syrer og fine tanniner balanserer det myke preget veldig godt, ettersmaken er lang og intens med deilig solbærfriskhet. En ultrasjarmerende vin som liker litt rocka mat i retning barbeque, altså med krydret tilbehør.

Produsenten er Carmelo Rodero som har lange tradisjoner i Ribera men som først i 1989 begynte å lage egen vin. Før det ble druene solgt til blant andre Vega Sicilia. Og det forteller jo litt om kvaliteten på vinmarkene som familiene Rodero (far) og Oña (mor) disponerer over. I løpet av disse 15 årene har familien utvidet porteføljen til 90 hektar. Så det er lite trolig at druene til ukens vin kommer fra de aller beste plottene, men den byr like fullt på mye krem for lite penger.

Mer seriøs
Noe dyrere og samtidig mer seriøs i samme aromatiske stilen er Ébano "6" 2005 (44673) . Den er egentlig ikke en joven siden den har tilbrakt fire måneder i brukt fransk eik. Men eiken er bare svakt sporbar. Det som derimot dominerer den elegante duften er syrlige mørke bær. Smaken er like elegant med god fylde og stofflighet, gode syrer og fine tanniner. Ettersmaken er lang og deilig med mørke bær og en touch av fat. En nydelig vin til gode kjøttretter med noe fedme. Deilig nå men den vil utvikle seg videre i minst fem år.

Ebano er i motsetning til Carmelo Roderos utgave laget av en innvandrer, som det finnes så mange av i Ribera. Regionen var i en periode den som bar mest preg av nyetablering med nye vinmarker under oppløying overalt og en jevn strøm av nye bodeganavn. I dag skal det finnes flere enn 200 bodegaer i Ribera! Bak Ebano står Val Minor som er mest kjent for sine albariño (og orujo) fra Rias Baixas.

For deg med dårlig tid
Har du ikke tid til å vente på bestillingsvarer for å få en smak av Riberas ungdom, finnes det flere alternativer i fullsortiment. Rimelige Austum 2006 (20850) er tilgjengelig i en ny og bedre utgave, og et meget godt kjøp. En god partner til kjøtt fra gryte eller grill. Tamaral Roble 2008 (20885) er en tanke overeiket, men med dekantering dempes eika noe. Under finnes nemlig god og saftig mørk frukt. Nyt den til grillet kjøtt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen