Rimelig rent

Nysgjerrig på naturvin? Da kan du starte med disse to.
Aase E. Jacobsen
01 September 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Naturvin er et stadig hetere tema i vinverdenen. Det innebærer vin som ikke er tilsatt noe som helst, verken gjær, enzymer eller andre hyppig brukte tilsettingsstoffer i vinkjelleren. Gjæren er den som finnes naturlig på drueskallene, noe som sikrer en kontrollert gjæring med resulterende "naturlig" alkoholnivå. Forekomsten av svovel er mikroskopisk og fra naturens side. Samtidig må dyrkingen være så ren som mulig for å sikre druer med de naturlige egenskapene i behold. De fleste er derfor biodynamisk dyrket, enten de er sertifisert som det eller ei.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Trenger luft
Mange strever med å "forstå", enn si like disse vinene. De oppleves som sære, noen kan være ekstremt animalske hvilket gjerne reflekterer ikke helt hygieniske forhold i kjelleren, og noen mener at de er for like, at naturvinsmaken er for endimensjonal: "Det smaker jo bare gammelt eple". Atter andre synes vinene er for dyre, og ofrer renheten når prislappen passerer to hundrelapper eller mer.

Terranera Bellotti Bianco 2009 (52724) og Terranera Bellotti Rosso 2012 (52725) derimot er perfekt priset for den som vil bli kjent med en naturlig vinstil uten å måtte ta for stor kronemessig risiko. Begge representerer svært god vinvaluta og gir god dokumentasjon på at naturviner blir bedre og bedre jo mer luft de får. Det vil selvsagt si innenfor en viss grense, men tre-fire dager i kjøleskap er perfekt. Og nettopp kjølige lagringsforhold er viktig for en vin med svært lite svovel.

Siden 1984
De "sære" aromaene luftes bort og vinen åpner seg og viser frem nye sider ved hvert møte. Det er sikkert unødvendig å nevne men naturviner er fantastisk gode matviner, takket være balansert alkohol, naturlig syrestruktur og god mineralitet, som er et resultat av den biodynamiske dyrkingen.

Et annet forhold er at naturviner ikke forårsaker "tunge hoder" dagen etter. Det er selvsagt en funksjon av mengde, men når alt annet er likt, er disse vinene langt snillere mot kroppen.

Allerede fra da Stefano Bellotti som 18-åring overtok familiegården Cascina degli Ulivi drev han økologisk og siden 1984 100 prosent biodynamisk. Han har derfor vært en ensom svale, nærmest eremitt, i Piemonte siden den gang. Og som alle biodynamikere driver han ikke monokultur, men har i tillegg til sine 22 hektar med vinmarker også 10 hektar med gamle hvetesorter, grønnsakshage, 1000 frukttrær, kyr og høns.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her