Rimelige godbiter

Blant de 28 chilenske hvitvinene Apéritifs panel har testet er det mange rimelige godbiter til  sommerens opplevelser. Her får du oversikt over de beste kjøpene og forslag til matfølge og serveringstemperatur for samtlige viner.

Det generelle inntrykket av denne blindtesten av i alt 28 hvite chilenske viner er at de er greie og vellagete. Testen bød derfor på få, om noen nedturer. Når i tillegg prisnivået er behagelig, fra knapt åtti kroner til et stykke over hundrelappen, er det lett å finne mange gode kjøp.
 
Som testens vinnere, begge fra Santa Rita: 120 Chardonnay og Sémillon Late Harvest. Den første er representativ for den vinstilen som chilenerne lykkes best med: Rene, fruktige viner uten fatlagring. Den andre er vel mer å regne som eksperimentell i det botrytiserte dessertviner neppe er landets vinindustris fremtid. Men prisen er jo behagelig sammenlignet med europeiske edelsøte viner.
 
Fatpreget i chardonnayvinene har lett for å overdøve frukten og panelet var ikke særlig begeistret for denne tendensen. Viner basert på sauvignon blanc derimot er langt mer vellykkete. Som Casablancas Santa Isabel Sauvignon Blanc 1997 og Carmens i samme årgang. En kuriositet, og en god og rimelig sådan er Santa Isabel Gewürztraminer 1997. Til å være laget av denne druen har vinen god friskhet. Men den må serveres kald! Og det gjelder for så vidt alle chilenske hvitviner: De må serveres godt avkjølt, 6-7 grader. Ellers har de lett for å falle sammen og friskheten drepes av alkoholen som av og til er i høyeste laget.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Christine Rein, restaurantsjef, Bagatelle og Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden.
 
Testen, som ble gjennomført 3. mars, omfatter så å si alle hvite chilenere tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter druetype. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene, utover generell gruppe, før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
****
Santa Rita 120 Chardonnay 1997
Viña Santa Rita Maule
7534 (ASG) kr 93,50
Gunnar Amundsen
Bestilling
Gul farge. Rik duft med tropisk frukt, sitrus og krydder. Flott anslag med god balanse og behagelig friskhet gjennom hele smakskurven. En flott allroundvin, men unngå retter med for tunge/fete sauser. Meget godt kjøp.
 
Santa Rita Sémillon Late Harvest 1996
Viña Santa Rita Maule
31684 (ASG) kr 85,70 (37,5 cl)
Gunnar Amundsen
Bestilling
Mørk gylden farge. Søtlig duft av aprikoser, fersken og rosiner med lett innslag av botrytis og honning. Godt, rikt anslag, behagelig sødme og bra friskhet, sitter godt. Passer til bær- og fruktkaker. Meget godt kjøp.
 
**** ÷
Carmen Sauvignon Blanc 1997
Viña Carmen Central Valley
31307 (VSD) kr 97
Brand Partners
Bestilling
Lys grønngul farge. God duft med innslag av mineraler ved siden av grønne epler og lime. Smaken er lik, god fruktighet og middels fylde. En småelegant vin til stekt og grillet sjømat med fet saus. Godt kjøp.
 
Casablanca Chardonnay 1998
Viña Casablanca Casablanca
13609 (VT) kr 94,50
Erik Haugen
Basis
God balanse mellom fat og sitrus- og tropiske aromaer i nesen. Rikt anslag med god syrlighet og mye fruktsødme. Ren og pen vin som drikkes godt avkjølt alene eller til alt innen sjømat og kylling med pasta. Godt kjøp.
 
Carmen Chardonnay 1998
Viña Carmen Central Valley
7058 (VSD) kr 96
Brand Partners
Bestilling
Strågul farge. Rik, tung, duft av aprikos og fersken med innslag av toast. Kraftig anslag, en del eik, relativt god syrlighet og lengde. En smaksrik vin for den som liker fatpreget. Prøv den til smaksrik mat gjerne retter med lyst kjøtt. Godt kjøp.
 
Santa Isabel Sauvignon Blanc 1997
Viña Casablanca Casablanca
(VT) kr 95
Erik Haugen
Bestilling
Strågul farge. God, frisk duft med en del tropiske aromaer samt sitrus og stikkelsbær. Ganske friskt anslag, god fylde og druekarakter. Ganske lete syrer. Lang ettersmak men den må serveres veldig kald ellers blir den lett tung. Server til lette fiskeretter og enkle salater. Godt kjøp.
 
Los Vascos Chardonnay 1997
Viña Los Vascos Colchagua
34629 (VT) kr 99,20
Arcus Produkter
Bestilling
Lys strågul. Fin duft med mer frukt enn fat. Fyldig og fruktig anslag, gode syrer, noe fatkrydder men relativt dempet, en del fruktsødme i finishen. Den passer godt til grillet fisk med ikke for tunge, heller godt krydrede sauser. Godt kjøp.
 
Santa Isabel Gewürztraminer 1997
Viña Casablanca Casablanca
7832 (VT) kr 101,10
Erik Haugen
Bestilling
Gulgrønn farge. Intens duft av litchi, banan, roser samt krydder. Smaken er lik duften. Sødmen som karakteriserer gewürztraminer balanseres godt av friske syrer. Den er derfor friskere enn de fleste innen sin kategori. Dette gjør at vinen egner seg godt til å følge asiatisk mat, salat med modne tomater, samt retter med kylling- eller gåselever. Godt kjøp.
 
*** +
Gran Vino Sauvignon Blanc 1998
Santa Helena Curicó
13146 (VT) kr 75,80
Eurowine
Bestilling
Grønngul farge. Aromatisk og litt uren duft av stikkelsbær, sitrus og solbærblader. Fruktig noe forsiktig anslag, bra fylde og OK syre. En rund og ukomplisert vin til terrassen eller sammen med sjømat med kremsaus. Godt kjøp.
 
Viña La Rosa Sauvignon Blanc 1998
Viña La Rosa Rapel
13130 (VT) kr 77,80
Storm Trading
Basis fra 8.5.99
Gylden farge med noe grønt. Svært aromatisk duft med sitrus, stikkelsbær og grønne epler som kanskje blir litt for intens. Godt fruktig anslag med bra syrer og finish. En OK matvin til stekt fisk men som også egner seg til aperitiff. Godt kjøp.
 
Santa Carolina Chardonnay 1998
Viña Santa Carolina Maipo
2866 (VT) kr 79,20
Erik Haugen
Basis
Lys gul. Enkel duft med fat og chardonnayfedme. Relativt kraftig anslag med noe frukt og en del syrer. Litt mye fat i ettersmaken. Nytes til retter med kremsaus/majones. Godt kjøp.
 
Santa Carolina Chardonnay Semillon 1998
Viña Santa Carolina Maipo
10083 (VT) kr 81,50
Erik Haugen
Basis
Lys gul. Fruktig duft av epler og sitrus. Frisk og fruktig i anslaget med god syrlighet. En balansert vin til alt fra havet uten for tung saus. Godt kjøp.
 
Undurraga Sauvignon Blanc 1997
Viña Undurraga Lontue
2867 (VT) kr 86,20
Stenberg & Blom
Bestilling
Lys strågul. Fruktig duft i retning grønn og gul tropisk frukt med innslag av krydder. Smaken er lik duften med bra fylde og syre. Ettersmaken er sødmepreget og litt spesiell. Prøv den imidlertid til stekte fiskeretter eller ikke for smaksrike skalldyrretter. Verd prisen.
 
Chicureo Sauvignon Blanc1998
Viñedos Bouchon Maule
31773 kr 87,90
Uvas International
Bestilling
Lys gulgrønn farge. Ganske elegant, fruktig duft med innslag av stikkelsbær og tropiske aromaer. Saftig, god smak med tilsvarende syrer, litt lett i midtfasen, men OK lengde. Prøv den gjerne til salat med sjømat, kylling, ost eller and. Verd prisen.
 
Santa Carolina Chardonnay Reservado 1997
Viña Santa Carolina Maipo
2423 (VT) kr 94,20
Erik Haugen
Basis
Strågul. Fyldig duft av eik, tropisk frukt, epler og sitrus. Fin frisk stil, smaken harmonerer godt mot duften, men litt bitre trearomaer i avslutningen trekker litt ned. Drikk til mat med litt krembaserte sauser så bittertonene blir borte. Verd prisen.
 
Montes Sauvignon Blanc 1998
Montes Curicó
3540 (VSD) kr 98
VinCompagniet
Bestilling
Grønngul farge. Frisk, intens og sødmefylt duft av tørkede tropiske frukter. Godt fruktig anslag, bra druekarakter. En enkel men god vin til grillet eller krydret sjømat. Verd prisen.
 
Santa Rita Sauvignon Blanc Reserva 1997
Viña Santa Rita Maule
2877 (ASG) kr 97,00
Gunnar Amundsen
Basis
Gulgrønn. Klassiske sauvignon-aromaer med snev av mineraler. Fyldig og smaksrik, middels syrlighet, bra lengde. Ørlite trekk for noe for mye alkohol. Den må derfor serveres iskald for eksempel til retter med kraftig eller syrlig saus for å dempe alkoholen. Verd prisen.
 
Carmen Chardonnay Reserve 1996
Viña Carmen Central Valley
31308 (VSD) kr 113,00
Brand Partners
Bestilling
Grønngul farge. Fet duft av tropisk frukt, fat og urter. Mye eik i anslaget, noe frukt riktignok men ikke nok. Virker derfor litt ubalabnsert. En vin for fatfreakerne. Som kan drikkes til det meste innen sjømat eller lyst kjøtt. Knapt verd prisen.
 
Private Reserve Chardonnay 1997
José Canepa Rancagua
11175 (VT) kr 111,30
Arcus Produkter
Bestilling
Strågul. Ganske kraftig fatpreg, men ikke uelegant. Smaksrikt anslag, blir nesten mektig med mye fat, men litt syrer løfter den mot slutten. Passer til det meste, bare ikke sausen er for tung. Knapt verd prisen.
 
Medalla Real Special Reserve Chardonnay 1997
Viña Santa Rita Maipo
30701 (ASG) kr 130,00
Gunnar Amundsen
Bestilling
Gylden farge. En del eik i duften som ellers byr på tropisk frukt, gule epler og honning. Mye eik også i smaken. Greie syrer, men vinen blir vel mektig. Den må serveres godt avkjølt, for eksempel til grillet eller stekt sjømat. Knapt verd prisen.
 
*** +
Terramater Sauvignon Blanc 1997
Terramater Maipo
13613 (VT) kr 87
Vinhuset/Nordic Wine & Spirits
Basis
Lys gul. Lett duft med innslag av grønne aromaer. Smaksanslaget er friskt med noe fruktfedme. En grei matvin til fisk med kremsaus. Verd prisen.
 
Santa Ines Sauvignon Blanc 1997
Viña Santa Ines Maipo
2867 (VT) kr 87,40
Strag
Basis
Lys gyllen. Avdempet fruktpreg i nesen. Friskt anslag, god syrlighet, ren smak, gir imidlertid litt lite. Men en helt grei vin til enkle sjømatretter. Verd prisen.
 
Viña La Rosa Chardonnay 1997
Viña La Rosa Rapel
13611 (VT) kr 87,30
Storm Trading
Basis
Dyp strågul. God duft av tropisk frukt og fat. Bra anslag, god friskhet og noe skarp eikepreget finish. Trenger mat som grillet/stekt fisk. Verd prisen.
 
Casillero del Diablo Chardonnay 1997
Concha y Toro Aconcagua
30159 (ASG) kr 96,00
Engelstad
Basis
Strågul. Fet duft med tropisk frukt, fat og toast. Det samme i smaken. Altfor mye fat. Knapt verd prisen.
 
Montes Alpha Chardonnay 1998
Montes Curicó
30257 (VSD) kr 161,50
VinCompagniet
Bestilling
Strågul. Veldig kraftig fatpreg både i duft og smak. Den blir derfor nesten søtlig i smaken. For den som liker spesielt kraftig eikede viner. Knapt verd prisen.
 
**
La Moneda Sauvignon Blanc 1996
6672 (VT) kr 80,60
Arcus Produkter
Bestilling
Svært lys farge. Veldig svak duft med innslag av gummi. Nøytral og flat i smaken. Kjedelig.
 
San Andrés Semillon 1998
Santa Helena Curicó
13146 (VT) kr 85,35
Eurowine
Bestilling
Lys grønngul farge. Sterkt innslag av grønn paprika i duften med undertoner av sitrus. Det samme i smaken som er litt lett med fine syrer. Den spesielle smaken forstyrrer imidlertid opplevelsen.
Errazuriz Sauvignon Blanc 1998
 
Viña Errazuriz
13144 (VSD) kr 95,40
VinCompagniet
Bestilling
Lys gul. Enkel og nøytral duft i retning grønne aromaer. Flatt anslag, ensporet og syrlig i smaken.
 
Les også:
Apéritifs store test av rød chilensk vin
Apéritifs Polliste Chile røde
Apéritifs Polliste Chile hvite
Viña Santa Carolina
Santa Rita - suksess i 120

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen