Robust storebror

Ukens vin er en kraftig storebror til en av landets mestselgende hvitviner som tok hele Norge med storm sist sommer både i flaske og i boks.
Redaksjonen
04 April 2000 - 20:34

Ja, du gjetter kanskje riktig, at det er den hvite Tariquet vi sikter til. Og at den arbeidsomme eieren bak, Yves Grassa, har noe rødt på gang. Domaine de Caillaubert heter vingården han kjøpte for 11 år siden og som nå etter hvert er beplantet med 25 år gamle vinstokker, av typene tannat, cabernet franc og merlot.

Disse druene gir i denne leirholdig kalkjorden svært kraftige og robuste viner. I 1998-årgang (varenr. 31991, bestillingsutvalget, kr 99,90), som for øvrig var svært vellykket på de kanter, er den stoffrik, konsentrert med fint preg av mørke bær, noe animalskhet og med en del tanniner. Men likevel er den fin å drikke nå, primært til rødt kjøtt, grillet eller stekt. Men den er også en fin kandidat for mellomlang lagring, altså to-tre år.

En deilig vin med minimal fatpåvirkning. Gjæringen, i ståltanker, har skjedd ved relativt lav temperatur hvilket løfter frem et litt kjølig bærpreg og demper tanninuttrekket noe. Tiden i fat er seks måneder for tannatandelen og tre for de to øvrige. Forklaringen på at tannat gis mer tid i fat er dens tanninstruktur som behøver mer vaniljearomaer fra fatet å bryte seg mot.

Med bare velbrukte store fat på tradisjonelt vis, ville vinen bli nesten utilnærmelig de første årene. Dagens vinforbruker ønsker imidlertid ikke slike viner, og i hvert fall ikke her til lands hvor meste parten av vinen nytes uten mat. Domaine de Caillaubert er ingen kosevin i vanlig forstand, med mindre du liker mye "hår på brøstet".

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønn softis-suksess på brygga

Pascals lysgrønne softis-kiosk på Aker Brygge i Oslo er en stor suksess.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pasta med laks og reker på italiensk vis
Dagens rett

Pasta med laks og reker på italiensk vis

Denne pastaretten er mettende og smaksrik - takket være gode råvarer og en italiensk vri.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønn softis-suksess på brygga

Pascals lysgrønne softis-kiosk på Aker Brygge i Oslo er en stor suksess.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her