Rødvin hindrer forkjølelse

Mange undersøkelser har vist at moderate mengder med alkohol kan redusere farene for hjerteproblemer. Nå har et samarbeid mellom amerikanske og spanske forskere kommet frem til at de som drikker vin har mindre risiko for å bli forkjølet enn de som er tota
Redaksjonen
10 Mai 2002 - 01:01

Forskerne har fulgt 4272 lærere av begge kjønn ved fem spanske universiteter i ett år. Samtlige, som alle er mellom 21 og 69 år, skrev dagbok om alle mulige former for det som kan ligne på forkjølelse som rennende nese, tett nese, sår hals, hodepine, hoste og ubehag i kroppen.

Resultatene viste at menn og kvinner som drakk mer enn 14 glass med vin i uken hadde 40 prosent mindre forkjølelse enn de som var totalavholdende. Rødvin viste seg også å være den drikken som førte til størst reduksjon. Andre typer av alkohol hadde ingen innvirkning, indikerer undersøkelsen. I gjennomsnitt hadde menn 1,1 forkjølelse pr år mens kvinner i gjennomsnitt hadde 1,7 forkjølelser pr år.

Resultatene var uendret etter at det totale alkoholforbruket og andre potensielle farer for å bli forkjølet som kontakt med barn, røykevaner, allergier og andre sykdommer var tatt i betraktning.

Den positive virkningen større blant de som bare drakk rødvin enn blant de som drakk både rød- og hvitvin. Det var få i undersøkelsen som drakk store mengder med alkohol. Det er ikke klart for forskerne hvorfor de som drikker vin har færre forkjølelser. Det er en mulighet for at de som drikker vin også fører en sunnere livsførsel, sier forskerne.

Forskerne er også opptatt av om at et stoff som heter flavonoider, en type antioksidanter som finnes i drueskallet, kan ha noe med den reduserte risikofaktoren å gjøre. Tidligere undersøkelser har konkludert med at flavonoider har evnen til å bekjempe virusangrep i nese- og halsregionen som er den viktigste årsaken til forkjølelse.

Disse resultatene kan forklare en økt resistens mot virusangrep blant de som drikker vin jevnlig, men den endelige konklusjonen for forholdet mellom vinforbruk og forkjølelse krever fremdeles å bli studert videre, lyder forskernes reservasjon.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her