Rødvin hindrer forkjølelse

Mange undersøkelser har vist at moderate mengder med alkohol kan redusere farene for hjerteproblemer. Nå har et samarbeid mellom amerikanske og spanske forskere kommet frem til at de som drikker vin har mindre risiko for å bli forkjølet enn de som er tota
Redaksjonen
10 Mai 2002 - 01:01

Forskerne har fulgt 4272 lærere av begge kjønn ved fem spanske universiteter i ett år. Samtlige, som alle er mellom 21 og 69 år, skrev dagbok om alle mulige former for det som kan ligne på forkjølelse som rennende nese, tett nese, sår hals, hodepine, hoste og ubehag i kroppen.

Resultatene viste at menn og kvinner som drakk mer enn 14 glass med vin i uken hadde 40 prosent mindre forkjølelse enn de som var totalavholdende. Rødvin viste seg også å være den drikken som førte til størst reduksjon. Andre typer av alkohol hadde ingen innvirkning, indikerer undersøkelsen. I gjennomsnitt hadde menn 1,1 forkjølelse pr år mens kvinner i gjennomsnitt hadde 1,7 forkjølelser pr år.

Resultatene var uendret etter at det totale alkoholforbruket og andre potensielle farer for å bli forkjølet som kontakt med barn, røykevaner, allergier og andre sykdommer var tatt i betraktning.

Den positive virkningen større blant de som bare drakk rødvin enn blant de som drakk både rød- og hvitvin. Det var få i undersøkelsen som drakk store mengder med alkohol. Det er ikke klart for forskerne hvorfor de som drikker vin har færre forkjølelser. Det er en mulighet for at de som drikker vin også fører en sunnere livsførsel, sier forskerne.

Forskerne er også opptatt av om at et stoff som heter flavonoider, en type antioksidanter som finnes i drueskallet, kan ha noe med den reduserte risikofaktoren å gjøre. Tidligere undersøkelser har konkludert med at flavonoider har evnen til å bekjempe virusangrep i nese- og halsregionen som er den viktigste årsaken til forkjølelse.

Disse resultatene kan forklare en økt resistens mot virusangrep blant de som drikker vin jevnlig, men den endelige konklusjonen for forholdet mellom vinforbruk og forkjølelse krever fremdeles å bli studert videre, lyder forskernes reservasjon.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her