Rødvin hindrer forkjølelse

Mange undersøkelser har vist at moderate mengder med alkohol kan redusere farene for hjerteproblemer. Nå har et samarbeid mellom amerikanske og spanske forskere kommet frem til at de som drikker vin har mindre risiko for å bli forkjølet enn de som er tota
Redaksjonen
10 Mai 2002 - 01:01

Forskerne har fulgt 4272 lærere av begge kjønn ved fem spanske universiteter i ett år. Samtlige, som alle er mellom 21 og 69 år, skrev dagbok om alle mulige former for det som kan ligne på forkjølelse som rennende nese, tett nese, sår hals, hodepine, hoste og ubehag i kroppen.

Resultatene viste at menn og kvinner som drakk mer enn 14 glass med vin i uken hadde 40 prosent mindre forkjølelse enn de som var totalavholdende. Rødvin viste seg også å være den drikken som førte til størst reduksjon. Andre typer av alkohol hadde ingen innvirkning, indikerer undersøkelsen. I gjennomsnitt hadde menn 1,1 forkjølelse pr år mens kvinner i gjennomsnitt hadde 1,7 forkjølelser pr år.

Resultatene var uendret etter at det totale alkoholforbruket og andre potensielle farer for å bli forkjølet som kontakt med barn, røykevaner, allergier og andre sykdommer var tatt i betraktning.

Den positive virkningen større blant de som bare drakk rødvin enn blant de som drakk både rød- og hvitvin. Det var få i undersøkelsen som drakk store mengder med alkohol. Det er ikke klart for forskerne hvorfor de som drikker vin har færre forkjølelser. Det er en mulighet for at de som drikker vin også fører en sunnere livsførsel, sier forskerne.

Forskerne er også opptatt av om at et stoff som heter flavonoider, en type antioksidanter som finnes i drueskallet, kan ha noe med den reduserte risikofaktoren å gjøre. Tidligere undersøkelser har konkludert med at flavonoider har evnen til å bekjempe virusangrep i nese- og halsregionen som er den viktigste årsaken til forkjølelse.

Disse resultatene kan forklare en økt resistens mot virusangrep blant de som drikker vin jevnlig, men den endelige konklusjonen for forholdet mellom vinforbruk og forkjølelse krever fremdeles å bli studert videre, lyder forskernes reservasjon.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her