Rosa lekkerbisken

En lekker rosévin laget av en av verdens mest ettertraktete rødvinsdruer konkurrerer ut selv de dyreste hvitvinene i matveien.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Roséviner blir trolig sommerens hit, i hvert fall hvis vi skal bruke økningen i utvalget som en pekepinn. At kvaliteten er jevnt over høy, at noen skiller seg ut og er bedre til mat enn andre, kan du lese mer om i denne testen:

Generelt kan vi si at roséviner laget av syrerike røde druer gir de beste resultatene. Druer som er kjent for å gi noen av verdens beste rødviner. Pinot noir som er synonymt med det røde Burgund, er en av de mest elegante rødvinsdruene. Og når den brukes som basis for en rosé, må resultatet bli bra. I hvert fall så lenge produsenten er ambisiøs.

Og Boffa Gran Buchet 2004 (47492) viser dette med all tydelighet. Fargen er nydelig rødrosa. Duften er delikat og relativt dempet med toner av bringebær, jordbær og rips. Smaksanslaget er fortryllende fruktig. Så vel friskheten som bærfylden er stor, og ettersmaken er lang og deilig med innslag av appelsinbitterhet. En svært allsidig rosé som fungerer bedre enn selv de aller kraftigste hvitviner og kan brukes til både sjømat og kjøtt. Samtidig tåler den en god del smakskraft og krydder. Prøv den gjerne til grillet villaks med hoisin, tzatziki, asparges og nypoteter  som du finner oppskriften på når du klikker på navnet.

Men denne roséen kommer ikke fra Burgund. Ikke Frankrike en gang, men fra Piemonte og en produsent som er best kjent for sitt håndlag med barbera-druen, nemlig Alfiero Boffa.

Selv om pinot noir, eller pinot nero som den heter på italiensk, er lite typisk for så vel Italia som Piemonte, har den en viss utbredelse. Druen regnes av mange som den aller vanskeligste å få til. Den er ikke glad i mye fuktighet siden den på grunn av tynt skall er utsatt for råte. Samtidig både blomstrer og modner den tidligere enn andre druer. For at aromautviklingen skal skje i riktig tempo, trenger den et passe varmt klima. Høye temperaturer gjør at frukten gjerne blir syltetøypreget og alkoholpotensialet for høyt. Dermed settes elegansen som er selve kjennetegnet på pinot noir, på spill. Dessuten er et kalkholdig jordsmonn å foretrekke siden fraværet av tanniner gjør en god syrestruktur helt essensiell.

Det er derfor en grunn til at pinot noir gir best resultater i Burgund, Champagne og til dels Loire. I de østligste åssidene i Piemonte, nærmere bestemt i området som betegnes Monferrato (mellom Allessandria og Asti), har tradisjonelt druen grignolino hatt et godt feste i vinmarkene. Siden markedet for denne fargemessig rosélignende men relativt tanninrike vinen, har vært for nedadgående, har barbera og andre druer overtatt mer og mer. Klimaet i de høyereliggende delene er relativt kjølig, og dermed velegnet for hvite druer som chardonnay, spesielt i kombinasjon med det kalkholdige jordsmonnet. Og dermed også for pinot nero.

Siden Boffas varemerke er barbera fra enkeltvinmarker (vigne uniche) innen DOC barbera d'asti, valgte han i 1995 å rive opp barberavinmarken han hadde anskaffet i Monferrato. Denne parsellen ville aldri kunne gir barbera etter hans hjerte siden eksponeringen er nordvest og barbera er en svært varmekjær drue. Valget falt på pinot nero som i de første årene ble brukt til musserende vin. I 2003 fikk Boffa den geniale idéen å lage rosé etter saignéemetoden som er den aller beste for denne type vin. Dermed var Gran Buchet født.

Forskjellen i kraft til Boffas barbera'er er naturlig nok stor. Hans barberastil kan kalles seriøs eikemodnet. Vinene kjennetegnes av stor konsentrasjon og godt lagringspotensial. Boffa Vigna Muntrivé Barbera d'Asti 2004 (45089) er en flott representant. Den nydelige frukten samt syre- og tanninstrukturen og det relativt tydelige fatpreget gjør at denne vinen gjerne kan legges til side noe år. Hvis du nyter den nå, må du finne frem ganske rike kjøttretter, gjerne grillet rødt kjøtt, men også vilt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen