Røverkjøp på polet

Apéritifs smakere har funnet frem til en rekke gode rødvinskjøp, og det i alle prisklasser, som egner seg til høstens smaksrike kjøttretter. Her får du tips om de beste kjøpene og ikke minst hva du kan spise til.

Frankrike og Chile har de beste rødvinene blant septembernyhetene fra Vinmonopolet. Først og fremst en strålende Pic St. Loup som er Languedocs kanskje aller mest spennende landsby rent vinmessig. Domaine de l’Hortus er topprodusenten og Grande Cuvée er toppvinen. Her får du altså vin i toppklassen til 140 kroner. Når 97-utgaven er utsolgt, kommer forhåpentligvis 1998 som skal være enda bedre. Så løp og kjøp.
 
Chile leverer fortsatt gode viner til meget fornuftige priser. Særlig Viña la Rosas cabernet- og merlotblanding samt Cono Sur som følger opp vårens smaksbombe Isla Negra Merlot med en nesten like god cabernet med navn Tocornal. Et hakk opp i både kvalitet og pris er Prima de Martino Merlot.
 
Vi glemmer heller ikke en god zinfandel, Cartlidge & Browne, som har vært på markedet en stund. Ei heller en kraftpakke fra Cahors, Prince Probus Clos Triguedina. Hvitvinnyhetene på denne tiden er som vanlig få. En peker seg ut, nemlig Pouilly-Fumé Cuvée du Troncsec 1998 fra Joseph Mellot, som er kommet i ny og vellykket årgang.
 
Ellers vil vi trekke frem en god cream sherry fra Barbadillo. Den heter bare Eva! Skuffelsen var stor da Apéritifs smakere testet La Gitana Manzanilla. Denne normalt svært elegante manzanillaen som er perfekt til tapas og fiskeretter, virker altfor gammel og ufrisk. La oss håpe at det bare var en dårlig flaske.
 
Nyhetene som var i salg fra og med 4. september 1999 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. I motsetning til det som er fast praksis for Apéritifs egne gjennomføres smakingene hos Vinmonopolet aldri blindt.
 
Produktene vurderes etter kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en
 
Meget godt kjøp *****
Godt kjøp ****
Bra vin ***
Akseptabel vin **
Bør unngås *
 

Christer Berens og Remi Madsen er Apéritifs smakere når Vinmonopolet lanserer nyheter.
 

 

 

 

 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. september. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
RØDE
 
**** +
Domaine de l''Hortus Grande Cuvée Coteaux du Languedoc 1997

Domaine de l''Hortus Languedoc Frankrike
13168 (VSD) kr 140
Vinarius
Basis
Mørk rød. Flott, tett bærduft med eik, krydder og snev av jord. Smaken følger duften godt opp med stor rikdom og fin snert i finishen. En ypperlig matvin til lam og viltfugl. Kan med hell lagres 2-3 år.
 
****
Viña La Rosa Cabernet Sauvignon/Merlot 1998

Viña La Rosa Rapel Chile
13167 (VT) kr 76,80
Storm Trading
Basis
Kraftig ung farge. Aromaer av nyper og bær i duften. Fruktig og ganske fyldig med en markant syre og en del tanniner i finishen. En robust og god vin som godt kan lagres ett til to år. Serveres ved ca 18 grader. Passer til solid mat som kjøttgryter eller saftige biffer.
 
Tocornal Cabernet Sauvignon Reserve 1998

Viña Cono Sur Maipo Chile
13165 (EQ) kr 80,60
Norex
Basis
Mørk dyp farge. Kraftig bærpreg med innslag av røyk i duften. En robust og kraftig vin med god fruktighet og ganske mye tanniner hvilket gjør vinen litt kantete, men det vil forsvinne med en kort tids lagring. Den kan imidlertid godt drikkes nå. Serveres ved ca 18 grader til kraftige kjøttretter.
 
Prima de Martino Merlot Reserve 1997
De Martino Maipo Chile
30987 (VSD) kr 104,90
Best Buys
Basis
Mørk farge med tegn til utvikling. Dufter av lær, anis og litt plomme samt litt søte eikearomaer. Fruktig og litt stram, med et fint bærpreg. Ganske fyldig og smaksrik. En god vin som drikker godt nå men kan lagres ett til to år. Serveres ved ca 18 grader til en god biff eller lammecarré.
 
Cartlidge & Browne Zinfandel 1997
Cartlidge & Browne California USA
30838 (VSD) kr 124,90
Best Buys
Test
Ung klar rød farge. Nyper og bær i duften, fruktig myk smak med en viss syrlighet. En behagelig og ganske fyldig vin som bør dekanteres slik at aromaer og smak får utvikle seg. Kan lagres noen år men drikker bra nå. Serveres ved ca 18 grader og passer fint til biffretter og enklere vilt som elggryte eller elgsteik.
 
Prince Probus Clos Triguedina 1996
Baldes et Fils Cahors Frankrike
11772 (VT) kr 199,30
Vinoco
Test
Tett og mørk rød. Intens duft av mørke bær og eik. Kraftig, fruktig smak, rustikk stil. Tanninene er fremtredende men her er likevel nok frukt til å møte dem. En fyldig vin som helst bør ligge 2-3 år. Drikk i dag til vilt eller kraftige kjøttretter med rik saus.
 
**** ÷
Ch. de Ségure Fitou 1997
Les Producteurs du Mont Tauch Languedoc Frankrike
11748 (VSD) kr 99,90
Strøm
Test
Mørk rød. Mørke og røde bær samt krydder i duften. Smaken er i god harmoni med duften. Fin finish med eik og pepper. En meget anvendelig matvin til alt innen kjøttretter. Drikker godt nå.
 
Sebastiani Zinfandel 1997
Sebastiani Sonoma USA
13166 (VT) kr 122,70
Tempolabor
Basis
Klar ung farge. Krydderpreget duft, med fin stramhet og ganske bærpreget smak. En god vin som er noe bløtere enn Cartlidge & Browns Zinfandel og passer derfor til best til litt enklere kjøttretter. Serveres ved ca 18 grader og trenger ingen lagring.
 
Ch. du Grand Barrail Premieres Côtes de Blaye 1997
Denis Lafon Bordeaux Frankrike
11759 (VT) kr 129,10
Jami
Test
Mørk rød. Røde og mørke bær, samt jord og eik i duften. Fruktig og harmonisk smak, god fylde og lengde. Balansert eikepreg. Tåler 2-4 år i kjelleren. Drikk til alt innen vilt.
 
Ginestet Pauillac 1997
Ginestet Bordeaux Frankrike
13169 (VSD) kr 160,70
Prizelius
Basis
Mørk rød. Elegant, fruktig nese med preg av eik. Saftig stil, balansert med fin ettersmak. Passer til det meste av kjøttretter, en fleksibel vin med andre ord. Er god å drikke nå, men kan godt lagres ett år eller to.
 
Ch. les Hauts de Pez Saint-Estèphe 1995
Ch. Tour de Pez Bordeaux Frankrike
13161 (EQ) kr 150
Norex
Basis
Mørk rød med lys kant. Røde og mørke bær/solbær, eik og animalske aromaer i duften. Flott fruktkarakter, middels fylde, elegant stil. Tåler å ligge ett til tre år. Drikk til kjøttretter som vilt med god saus.
 
*** +
Disciples Côtes-du-Rhône 1998
Caveau des Disciples Rhône Frankrike
13804 (VSD) kr 76
Vinarius
Basis
Klar, ung rød. Friskt bærpreg med noe krydder. Saftig og balansert smak med god friskhet. God bare å drikke men passer også til lettere kjøttretter (lyst kjøtt). Kan ligge men vinner ikke noe særlig. En god billigvin.
 
Lichine Merlot VdP du Gard 1997
Alexis Lichine Languedoc Frankrike
11698 (VSD) kr 96
Brand Partners
Test
Klar rød farge med lys kant. Ren og fruktig duft av røde bær. Fruktig smak med balanserte tanniner. Enkel og noe glattpolert vin som er best nå til enkle retter.
 
Marqués de Mudela Reserva 1994
Bodegas Fuendoro Rioja Spania
13158 (VSD) kr 115
Prizelius
Basis
Mørk rød med brun kant. Svak duft med innslag av eik, vanilje, jord og jordbærsyltetøy. Lett og elegant fruktighet med markant syre, middels fylde. Fatpreget finish. Drikk til rødt kjøtt som lam. Kan godt ligge ett til to år.
 
Bordeaux Réserve Spéciale 1996
Barons de Rothschild Bordeaux Frankrike
34827 (VT) kr 122
Arcus Produkter
Test
Rød med mursteinsrød kant. Snill duft med preg av bringebær, solbær og animalskhet. Enkel og ren smak med noe fremtredende tanniner, men vinen er likevel ikke hard. Kan ligge 1-3 år. Drikk til saftige kjøttretter som entrecôte.
 
Saint-Joseph Domaine de la Roche Pointue 1997
Vins et Vignobles Rhône Frankrike
13803 (VT) kr 130
Prizelius
Basis
Tett, mørk farge. Røde og mørke bær, krydder, jord og vegetalsk preg i duften. Stor og saftig smak, ung men allerede bløt og fdrikkeklar. Vil likevel utvikles og bli mykere i finishen med ett til to års lagring. Passer til smaksrike kjøttretter.
 
Ch. Robert Pomerol 1997
Frances Leymarie Bordeaux Frankrike
13160 (VT) kr 174,60
Prizelius
Basis
Dyp rød. Fruktig nese med jord, røde og mørke bær. Saftig, bløt smak, litt vegetalsk preg, middels fylde. Passer til rødt kjøtt eller gryteretter. Drikkes i løpet av de to nærmeste årene.
 
Marqués de Vitoria Gran Reserva 1992
Bodegas Marqués de Vitoria Spania/DOC Rioja
11740 (VSD) kr 177
Brand Partners
Test
Mørk rød med brun kant. Innsmigrende duft med god fatkarakter. Lett animalsk, fyldig med harmonisk frukt- og tanninpreg. Lett animalsk finish. Prøv den gjerne til vilt. Best å drikke nå.
 
***
Duarte Malbec 1996
Marques de Griñon Mendoza Argentina
13155 (VT) kr 81,40
Wiig
Basis
Klar rød farge. Dufter av krydder og paprika, behagelig smak med fin fruktighet. Den mangler kanske litt konsentrasjon med tanke på tidligere årganger, men vinen er god. Bør ikke lagres. Serveres ved ca 18 grader. Passer best til ikke altfor kraftige kjøttretter.
 
Santa Ana Syrah 1997
Bodegas Santa Ana Mendoza Argentina
11731 (VT) kr 93
Storm
Test
Klar rød farge med innslag av krydder i duften. Bærpreget smak med litt pepperkarakter i finishen. En god vin som ikke trenger lagring. Serveres ved ca 18 grader til robuste matretter som kjøttgryter.
 
Ch. La Joya Cabernet Sauvignon 1997
Bisquertt Colchagua Chile
11762 (VT) kr 99
Jami
Test
Ung rødblå farge. Innslag av lær og litt bær i duften. Smaken er litt syrlig (rips), godt med tanniner i ettersmaken. En allright vin som kan lagres ett til to år. Serveres ved ca 18 grader til biff eller lam.
 
Luigi Bosca Malbec 1993
Bodega Luigi Bosca Mendoza Argentina
34578 (VT) kr 122,90
Arcus Produkter
Test
Blårød ung farge. Pepper- og bærpreget duft, godt bærpreg i smaken med mye syrer og tanniner. En solid vin som ville fått høyere skår om den hadde vært litt rimeligere. Kan godt lagres ett til to år. Serveres ved ca 18 grader til kraftige kjøttretter.
 
Ch. Graulet Premieres Côtes de Blaye 1997
S.C.E.A. du Ch. Graulet Bordeaux Frankrike
11758 (VT) kr 129,10
Jami
Test
Klar mørk rød. God fruktig nese og smak med innslag av eik. Bra balanse mellom frukt og tanniner, god fylde. Kan lagres 1-2 år. Drikk til retter med velhengt oksekjøtt eller lam med god saus.
 
Blewitt Springs Shiraz 1998
Hillsview Vineyards McLaren Vale-Langhorne Creek Australia
13713 (VT) kr 130
Drøbacchus
Basis
Ungblå farge. Stort innslag av modne bær i duften, kraftig og fyldig smak med mye bær og syrer i ettersmaken. Vil antakelig utvikle seg med etter et par år og bli en mykere vin. Serveres ved ca 18 grader til kraftige kjøttretter.
 
Delheim Cabernet Sauvignon 1997
Delheim Wines Stellenbosch Sør-Afrika
13801 (VT) kr 130,10
Nordic W&S
Basis
Mørk lilla farge. Mye eikekarakter i duften men også en del fruktpreg, massivt fruktattakk med mye syre og litt stramme tanniner. Bør lagres ett til to år. Serveres ved ca 18 grader gjerne til en god biff.
 
Valserrano Reserva 1995
Bodegas de la Marquesa Rioja Spania
13171 (VSD) kr 148,60
Scan Vin
Basis
Dyp rød. Duft av røde og mørke bær, vanilje og støv. Fin, fruktig smak, nesten leskende fruktig i stilen, balansert med gode tanniner i avslutningen. Server til gryteretter eller retter med svin eller lam med kremsauser. Kan ligge men vinner ikke så mye. Burde kostet noe mindre men verd prisen!
 
Domaine de Cristia Châteauneuf-du-Pape 1997
Domaine de Cristia Rhône Frankrike
30554 (VSD) kr 173
Brand Partners
Test
Ren, rød farge. Varm bærduft, god fruktighet, middels fylde, balansert smak. Best nå på grunn av den fine saftigheten. Drikk til gryter eller retter med fugl.
 
*** ÷
Rosso Conero 1997
Fazi-Battaglia Marche Italia
13716 (VSD) kr 100
Vinarius
Basis
En robust og litt endimensjonal vin.
 
Bordeaux d''Estournel 1998
Prats Freres Bordeaux Frankrike
34823 (VT) kr 108
Nordic W&S
Test
Ung rødfiolett farge. Tydelig cabernetpreg i nesen. Meget fruktig smak med bra syre- og tanninpreg, middels fylde. Enkel men god. Men noe for høy pris. Tåler å ligge 1-2 år. Server til lette kjøttretter.
 
Jamiesons Run 1996
Mildara Wines Coonawarra Australia
13712 (VSD) kr 114,70
VinCompagniet
Basis
God duft men litt slapp i smaken
**
Bodegones del Sur Cabernet Sauvignon 1997
Establecimiento Juanicó Uruguay
13153 (VT) kr 77,30
Eurowine
Basis
En litt spinkel vin som samtidig verker for gammel.
 
Santa Maddalena 1998
Peter Zemmer Trentino-Alto Adige Italia
13715 (VT) kr 89,90
Strag
Basis
 
Il Cavaliere di Bertiolo Merlot 1998
Cantina di Bertiolo Friuli-Venezia Giulia Italia
13714 (VT) kr 94,90
Granqvist
Basis
Valpolicella Classico Superiore Le Bine 1996
Campagnola Veneto Italia
3464 (VT) kr 99,40
Arcus Produkter
Test
Fetzer Pinot Noir 1997
Fetzer Vineyards California USA/
13156 (VT) kr 125,90
Tempolabor
Basis
Concannon Cabernet Sauvignon 1996
Concannon Vineyard Central Coast USA
7969 (VT) kr 131,30
Eurowine
Test
Chianti Classico Riserva Il Grigio 1996
San Felice Toscana Italia
31300 (VSD) kr 156,-
Brand Partners
Test
 
HVITE
****
Pouilly-Fumé Cuvée du Troncsec 1998

Joseph Mellot Loire Frankrike
7061 (VSD) kr 133
Brand Partners
Test
Lys strågul farge. Assosiasjoner til stikkelsbær og grønn frukt i både duft og smak. Ren og frisk smak med god syre og en fruktsyrlig ettersmak. En god og lettdrikkelig middels fyldig vin som viser mer frukt- enn terroirpreg, hvilket gjør den lett tilgjengelig for mange. Trenger ingen lagring og bør serveres godt avkjølt. Passer til kokt fisk, gjerne laks. Går også fint til kalde forretter.
 
*** +
Saint Aubin 1997
Marie-Louise Parisot Burgund Frankrike
13802 (VT) kr 159,40
Strag
Basis
Gylden farge med smørpreg og mineraler. Ganske fyldig smak med litt markant syre i ettersmaken. En god burgunder til prisen. Trenger ingen lagring, serveringstemperatur 9-10 grader. Passer til kraftige fiskeretter.
 
***
Crémant d''Alsace Brut
Dopff & Irion Alsace Frankrike
11744 (ASG) kr 119
Engelstad
Test
En del eple- og pærepreg i duft og smak. En ganske lett vin som har en ren og frisk ettersmak.
 
Hunawihr Pinot Blanc Réserve 1997
Cave Vinicole a Hunawihr Alsace Frankrike
11746 (VSD) kr 94
Strøm
Test
En lett og noe daff pinot blanc som har mistet sin friske fruktighet. Den kunne med fordel vært noe yngre.
 
Sancerre Comte de la Perrière 1998
P. Archambault Loire Frankrike
11771 (VT) kr 153,60
Vinoco
Test
Klart sauvignonpreg i duft og smak, men den mangler litt friskhet og er også for dyr
Riva Ranch Reserve Chardonnay 1997
Wente Vineyards Arroyo Seco USA
7960 (VT) kr 156,10
Eurowine
Test
En feit og kraftig amerikaner!
 
*
Crémant de Bordeaux Brut
Brouette Petit-Fils Bordeaux Frankrike
11761 (VT) kr 113
Jami
Test
Syrlig og enkel vin.
 
Hetvin
 
****
Eva Cream
Barbadillo Jerez Spania
13159 (VSD) kr 199,-
Vinarius
Basis
Flott duft med fine smaksnyanser og tiltalende ettersmak. Nytes til middels kraftige desserter eller muggoster. Kan uten problemer drikkes uten matfølge.
 
** +
 
Manzanilla La Gitana
Hidalgo Jerez Spania
30878 (VSD) kr 168,50
VinCompagniet
Test
Vanligvis er dette en meget bra manzanilla, men testflasken virker mistenkelig gammel. Her mangler den rene, delikate friskheten! Dette må importøren finne ut av.
 
Porto Messias 10 Anos
Vinhos Messias Douro Portugal
37586 (VT) kr 221,40
Storm & Sønner
Test
Uelegant duft og smak. Den mangler den fine tawnykarakteren.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen