Drikke
Røverkjøp til vinkosen

Røverkjøp til vinkosen

Vinen med den gule etiketten eller boksen er blitt et symbol på god og prisgunstig vin fra Sør-Afrika. Nå også Fair Trade-merket.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den sørafrikanske vinen Goats do Roam finnes både i flaske og boks. Som så ofte framstår boksutgaven, Goats do Roam 2014 (55375)som noe bløtere enn flasken, Goats do Roam 2013 (10783). Men du kan trygt velge boksen om dette formatet frister mest.

Hjelp til selvhjelp

Begge deler passer perfekt inn i en stram økonomi samtidig som det føles godt når du vet at hver slurk hjelper andre. Vinen er nemlig nå Fair Trade-merket. Det innebærer at en andel av overskuddet går tilbake til vinmarksarbeiderne og deres familier. Til sammen 450 mennesker omfattes av Goats do Roams Fair Trade-prosjekt.

Dette er Fair Trade

Den store bløtheten og modne frukten er Goats do Roam sitt varemerke. Navnet er et ordspill på Côtes-du-Rhône siden druemiksen er til en viss grad felles. I aktuell årgang er det shiraz, cinsaut, mourèdre, grenache, carignan samt en liten andel petite sirah eller durif, som inngår.

Nest etter Mandela

Druene kommer fra Paarl, Stellenbosch, Darling, Swartland og Piekenierskloof. Både fra gamle buskbeskjærte vinstokker og fra vinmarker med mer moderne oppbindingsmetoder. Felles er at alle vinmarkene har et veldig skrint og mineralsk jordsmonn som får plantene til å jobbe hardt for å få nok næring.

Det sørafrikanske jordsmonnet er perfekt for vinstokker

Mannen bak disse – og mange andre sørafrikanske viner er Charles Back. Han er nærmest en levende legende – høyst levende og svært energisk får vi nesten si. I 2006 ble han kåret til vinindustriens mest innflytelsesrike sørafrikaner - etter Nelson Mandela vel å merke. Det siste viser for øvrig hvilken standing Mandela hadde i Sør-Afrika, for så vidt jeg vet var ikke han involvert i vindustrien.

 

Eksportsuksess

Siden Charles overtok Fairview-vingården etter sin far i 1995 har han gjort stor suksess med sine ulike varemerker på eksportmarkedet.

Først og fremst Goats do Roam, men også Spice Route Winery i Swartland, i den vestre delen av Kapplandet og selvsagt farsgården Fairview i Paarl.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her