Drikke
Røverkjøp til vinkosen

Røverkjøp til vinkosen

Vinen med den gule etiketten eller boksen er blitt et symbol på god og prisgunstig vin fra Sør-Afrika. Nå også Fair Trade-merket.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den sørafrikanske vinen Goats do Roam finnes både i flaske og boks. Som så ofte framstår boksutgaven, Goats do Roam 2014 (55375)som noe bløtere enn flasken, Goats do Roam 2013 (10783). Men du kan trygt velge boksen om dette formatet frister mest.

Hjelp til selvhjelp

Begge deler passer perfekt inn i en stram økonomi samtidig som det føles godt når du vet at hver slurk hjelper andre. Vinen er nemlig nå Fair Trade-merket. Det innebærer at en andel av overskuddet går tilbake til vinmarksarbeiderne og deres familier. Til sammen 450 mennesker omfattes av Goats do Roams Fair Trade-prosjekt.

Dette er Fair Trade

Den store bløtheten og modne frukten er Goats do Roam sitt varemerke. Navnet er et ordspill på Côtes-du-Rhône siden druemiksen er til en viss grad felles. I aktuell årgang er det shiraz, cinsaut, mourèdre, grenache, carignan samt en liten andel petite sirah eller durif, som inngår.

Nest etter Mandela

Druene kommer fra Paarl, Stellenbosch, Darling, Swartland og Piekenierskloof. Både fra gamle buskbeskjærte vinstokker og fra vinmarker med mer moderne oppbindingsmetoder. Felles er at alle vinmarkene har et veldig skrint og mineralsk jordsmonn som får plantene til å jobbe hardt for å få nok næring.

Det sørafrikanske jordsmonnet er perfekt for vinstokker

Mannen bak disse – og mange andre sørafrikanske viner er Charles Back. Han er nærmest en levende legende – høyst levende og svært energisk får vi nesten si. I 2006 ble han kåret til vinindustriens mest innflytelsesrike sørafrikaner - etter Nelson Mandela vel å merke. Det siste viser for øvrig hvilken standing Mandela hadde i Sør-Afrika, for så vidt jeg vet var ikke han involvert i vindustrien.

 

Eksportsuksess

Siden Charles overtok Fairview-vingården etter sin far i 1995 har han gjort stor suksess med sine ulike varemerker på eksportmarkedet.

Først og fremst Goats do Roam, men også Spice Route Winery i Swartland, i den vestre delen av Kapplandet og selvsagt farsgården Fairview i Paarl.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret
Dagens rett

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret

For mange hører skinke til på julemenyen, både den klassiske og den røykte. Den siste er i sentrum for denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her