Drikke
Så lenge kan du lagre øl

Så lenge kan du lagre øl

Hvor lenge øl er holdbart fra det tappes? Kan øl oppbevares og beholde kvaliteten lengre enn hva som er angitt på datostemplingen? Her finner du svaret.
Redaksjonen
07 November 2011 - 11:00

Bent Engen, i Norøl - Norske Ølvenners Landsforbund, gir her sitt syn på øl og holdbarhet samt litt bakgrunnsinformasjon om produksjon av øl:

Øl består i hovedsak av fire bestanddeler: Humle, malt, vann og gjær. Humlen står for bitterhet og aroma, malten for sødme og aroma. Gjærets primæroppgave er å omdanne malten/sukkeret til alkohol, samt sette smak og aroma - avhengig av hvilken gjær man benytter. Vannet bør ikke være for hardt, men bløtt - dvs minst mulig kalkinnhold. Dersom vannet er for hardt kan ofte ølet få en "vannete" smak. Enkelte øltyper benytter seg faktisk av hardt vann, men det er en annen historie.

Når ølet ført har kommet seg på flaske, er det forskjellige metoder for å tilføre kullsyre i ølet:

  1. Ettergjære (en ny gjæringsprosess) på flasken. Ofte benyttes her brunt sukker for å sette i gang gjæringsprosessen.

  2. Brusmetoden. Man tilfører kullsyre og korker plaskene. Denne metoden benyttes i hovedsak for Pilsner/lager. Fatøl tilføres kullsyre/luft (England) i det man tapper i glassene.

  3. Enkelte boksøl benytter type ved å ha en kullsyrepatron som åpnes i det man åpner boksen.

Selv om ølet er kommet på flaske og korket er det fortsatt liv i brygget. Det er fortsatt gjærsporer som fortsetter å omdanne malt til alkohol. Hastigheten på denne prosessen er avhengig av temperaturen, dets varmere dets raskere prosess. Denne prosessen avbrytes på to måter:

  1. enten at all malten er omdannet til alkohol, eller at

  2. alkoholstyrken (%) er blitt så høy at den dreper gjæren. På en eller annen måte liker ølet å "utvikle" seg i et moderat tempo i flaskene. Helst i en mørk og kald kjeller.

Øl liker seg minst like godt som vin i vinkjellere. Øl bør heller ikke stå i kjøleskapet mer enn noen timer før servering. Dersom øl står dagevis i kjøleskap vil ølet forringes markant på smak. Spesielt gjelder dette smaksrike øltyper.

Dersom gjæren tåler alkoholstyrken og all malten er omdannet til alkohol, vil prosessen stoppe. Ølet vil få en høyere alkoholstyrke, men bitterheten vil bli mer markant, helt til ølet (nærmest) er udrikkelig. Ølet er ikke "ødelagt" eller "giftig", men meget bittert. (Dette er det "ødelagte Pilsner-syndrom".)

Øl som er dødt, dvs uten gjæringsprosess, og har en relativ lav alkoholprosent (under 5-6%) vil få et "gammelt vann" preg i tillegg til sterk bitterhet. Enkelte øltyper benytter hvetemalt i tillegg til annen malt. Fordelen med hvetemalten er at gjæren ikke klarer å omdanne malten til alkohol, og vil derfor fortsatt holde på sødmen selv om alle prosessene er opphørt. Øl brygget med hvetemalt inneholder sjelden eller aldri mer enn 50 % hvetemalt. Når man setter holdbarhetsdato på et øl, særlig pilsnertypene, er dette for å garantere at man fortsatt har nok sødme i ølet til at det fortsatt smaker godt. Pilsner er primært en ferskvare, med relativt lavt maltinnhold, og kvaliteten vil derfor relativt raskt forringes ved lagring. EU har egne regler for holdbarhetsdato.

Ifølge noen venner av meg i den Belgiske ølkonsument-organisasjonen OBP (Objective Bier Provers) er det meget strenge regler for hvordan man skal beregne ølets holdbarhetsdatoen. Jeg har (også) sett enkelte Belgiske øl som opererer med en offisiell dato på et par år, og en uoffisiell - bryggeriets holdbarhetsdato - (på eget innpakningspapir) på 20 år. Dette krever selvfølgelig lagring kalt og mørkt (les vinkjeller).

Øl på flasker kan holde i årevis. En vanlig norsk juleøl tåler minst ett år etter holdbarhetsdato, dersom den er godt lagret. For mye lys er ikke bra, og direkte sollys er direkte skadelig. Det innvirker både på smak og holdbarhet. Dersom man benytter brune eller grønne flasker kan man redusere skadene av lyset, men som mine venner i OBP sier: "Ingen seriøs brygger putter øl på blanke flasker!". Al. boks er et dårlig alternativ for lagring av øl. Glassflasker er absolutt å anbefale. Boks har en tendens til å sette smak på ølet ved lagring, spesielt hvis den blir utsatt for (varierende) varme. Øl på plastflasker vil jeg helst ikke uttale meg om. Det finnes ingen kvalitative grunner til å fylle øl på plastflasker.

Meget maltrike øl med høy alkoholverdi, og som ettergjærer på flaske, kan uten problemer lagres i 10 år. Et øl som vi har i Vinmonopolets lister, Chimay Blue, tåler minst 5-10 års lagring etter at holdbarhetsdatoen er utgått. Jeg har fått anbefalt minst 5 års lagring. Lagringen vil også "modne" ølets smak og karakter. Generelt kan man si at lengre lagring går på bekostning av ølets sødme, og kullsyreinnholdet kan bli noe redusert. Dets lengre lagring, dets mindre malt - og mer alkohol. Alkoholsødme kan ikke kompensere for ølets maltsødme.

I TV-serien "Edle Dråper" om ØL, uttaler bryggeren i Hardanger bryggeri seg om lagring av øl: "Lyst øl kan lagres, men mørkt øl bør ikke lagres!" Denne uttalelsen må stå for hans egen regning. Øl som kan lagres har to vesentlige komponenter: Maltinnhold og alkoholstyrke. Lyst eller mørkt har ingen betydning, men dersom jeg skulle komme med en pekefinger regel ville jeg si: Mørkt øl kan vanligvis lagres, mens lyst øl bør ikke lagres. Dette fordi lyst øl vanligvis er lettere og inneholder som oftest mindre malt enn mørkt øl. Med få unntak: Øl under 6,5% egner seg dårlig til lagring, uavhengig av malttype.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er sommerens beste salater
Guide
Oppskrifter på salater

Dette er sommerens beste salater

På varme dager frister det med lettlagete sprø og forfriskende salater. Her finner du de beste oppskriftene og tipsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her