Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Særpreget urvin fra Libanon

Denne uken tar vi for oss viner som kommer fra et jordsmonn som har overlevd lange og harde krigsår, nemlig Bekaa-dalen i Libanon. Her er det imidlertid blitt dyrket vin i flere årtusener, og nå er en moderne vinindustri i støpeskjeen. Men uten at særpreg
Aase E. Jacobsen
19 September 2002 - 01:01

Vinene fra Libanons Bekaa-dal er ikke billige. Men så tilhører de heller ikke de lavere kvalitetskategorier. Tvert i mot, dette er viner av verdensklasse. Så å si alle som en. Etter et kvart århundre med krig har vinbøndene de siste ti årene kunnet arbeide uten kule- og granatregn. Freden har trukket til seg investorer fra Europa, særlig Frankrike som Libanon har tett bånd til. Et av de nyeste prosjektene er Cave Kouroum de Kefraya som holder til i landsbyen med samme navn ved foten av Mount Barouk lengst sør i Bekaa på grensen mot Israel. Dette området er fortsatt preget av Midt-østens konflikter med mange militære og geriljastyrte kontrollposter.

Men franskmannen Yves Morard som etter flere suksessrike år hos blant annet landsbyens berømte vingård Kefraya, i 1996 bestemte seg for å forlate Libanon, returnerte allerede året etter for å hjelpe landsbyens vinbønder som ikke lenger fikk avsetning for druene sine. Sammen med Bassim Rahal som hadde 27 års erfaring fra Ch. Musar bak seg og etter hvert også er eier av Ch. Mauvanne i Provence, etablerte de Cave Kouroum de Kefraya. Med på laget har de sine respektive sønner, ønologen Ceril Morard og agronomen Hassan Rahal. Ambisjonene er store, for det nyåpnete hypermoderne anlegget har en kapasitet på sju millioner flasker.

Druene stammer fra til dels svært gamle vinstokker av hovedsakelig fransk opprinnelse som cinsault, carignan, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon og syrah. Som i Frankrike er tradisjonen i Libanon å blande forskjellige druer for oppnå en synergieffekt i form av større kompleksitet. Cave Kouroum de Kefrayas viner er virkelig sammensatte viner som du ikke blir fort ferdig med. Det første som slår deg er kraften og intensiteten. Bakgrunnen er dels gamle vinstokker men også det faktum at vinstokkenes røtter må trenge veldig dypt ned i jorden for å hente vann og næring. Bekaa-dalen har nemlig svært lite nedbør, og overhodet ikke noe i vekstperioden. 250 soldager er dessuten mer enn de fleste steder, men høyden over havet, godt over 1000 meter, sikrer at druene ikke blir kokte. 

Siden starten i 1998 har vinfremstillingsutstyret begrenset seg til stål- og sementtanker. Først fra denne årgangen tas eikefat i bruk, selvsagt av fransk herkomst. Vinene som er i salg i Norge i dag, er fra de første provisoriske årene. Og kanskje spesielt imponerende av den grunn. Hvitvinen og rosévinen holder imidlertid ikke samme høye kvalitet som de røde, men det er nok mer et spørsmål om tid. Cave Kouroum de Kefraya er vel verdt å følge med i årene fremover.

Petit Noir 1999 (40414) lages av cinsault og grenache og er den enkleste av de røde, men la deg ikke lure for dette er en virkelig kraftpakke. Duften er krydret med innslag av bitre bær. Anslaget er saftig, kraftig og krydret, en heftig og litt rustikk vin med en del syrer og mye bærfruktsødme, ettersmaken er veldig lang og sødmefylt med en nærmest hetvinsaktig finish. En flott og saftig vin som er utmerket til lam i smaksrik innpakning, også indisk.

Lysende fremtid
Rouge de Nuit 1998 (40415) har en lang liste av ingredienser. Hoveddruen er cinsault, med tillegg av cabernet sauvignon, carignan, syrah og mourvèdre. Aromabildet er derfor annereledes og mer sammensatt med rosiner og svisker, à la en ripassovin. Intenst bærpreg av modne mørke bær, særlig svarte kirsebær i duften. Stort rundt og sødmefylt anslag, nesten søtlig, men sødmen balanseres av syrer og tanniner, krydret finish. En særpreget vin som trenger kraftig krydret mat.

Husets toppvin, Brut de Cuve 1998 (40416), er en stor men krevende vin lages av druer fra de aller eldste vinstokkene med omtrent samme sammensetning som Rouge de Nuits. Duften er fortsatt ung, heftig og jordsmonnspreget med mye mørke bær, skyggekirsebær, rosiner og svisker. Sødmen i anslaget er påtakelig, smaken er enormt kraftig og konsentrert med masser av bærfrukt og stor intensitet gjennom hele smakskurven. Oppi all kraften er vinen til og med elegant. Her trengs rike og krydrete retter med saftig rødt kjøtt eller gjerne vilt.

Til tross for heten i Bekaa er det lange tradisjoner med så vel hvitvin som rosévin. Hvitvinen og til dels også rosévinen til Cave Kouroum de Kefraya ligger et stykke etter de røde, men det er nok mer et spørsmål om tid. Cave Kouroum de Kefraya er vel verdt å følge med i årene fremover.

Foto: Kurt Stäuble, www.eifachguet.ch

Kefraya på polet:

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her