Saftig spansk til godpris

En lun sensommerkveld fortjener en saftig og velsmakende rødvin. Denne uken kommer den fra Spania. Og den er like god om du velger å nyte den alene eller til grillmaten.
Aase E. Jacobsen
27 August 2003 - 10:02

Señorio de Ortuzar 2006 (41862) er en såkalt joven - ung vin - fra Navarra. Betegnelsen brukes for å fortelle at dette er en vin som skal nytes mens den er ung, saftig og fruktig. Og det er Señorio de Ortuzar 2001 til de grader. Til tross for at den allerede nærmer seg to år.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Som i naboregionen Rioja er tempranillo en viktig drue i Navarra selv om garnacha dekker et større areal. I Señorio de Ortuzar 2001 har tempranillo fått følge av 40 prosent garnacha som bidrar med bløt og søt frukt og dermed runder av tempranillos ofte skarpe syrer. Duften er ungdommelig og intens med innslag av kirsebær, bjørnebær og bringebær. Smaken er saftig med fin fedme, gode syrer og noe sjokolade og kaffe i finishen. En svært saftig og tiltalende vin som er deilig å nyte som den er, ikke for varm, men kjølt ned til ca 16 grader. Smaker svært godt til grillet lyst kjøtt eller ostebordet.

Produsenten er anonymisert gjennom distribusjonsselskapet Bodegas Lalaguna. Selv om Navarra kan skilte med en rekke meget ambisiøse produsenter, domineres fortsatt området av kooperativer og store enheter og en overvekt av rosévin i produksjonsstatistikken. En slik struktur sørger for at statusen ikke kan nå opp til eksempelvis Riojas. Fordelen for forbrukerne er at prisen holder seg gunstige. Men her som i så mange andre undertrykte regioner i Spania er mye på gang, i den forstand at kvaliteten er i rask fremgang. 

Mens Señorio de Ortuzar representerer de enklere vinene fra Navarra, tilhører følgende viner toppsjiktet, ikke bare i Navarra, men også i Spania, selvsagt til en høyere pris, men likevel gode kjøp: Guelbenzu Evo 1998 (32424), samt ikke å forglemme Chivite Colección 125 Reserva 2004 (34582) og Chivite Colección 125 Gran Reserva 1996 (6408).

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her