Mat
Se her lager de mest mat

Se her lager de mest mat

Du trodde kanskje at franskmenn er de som bruker mest tid på kjøkkenet. Men der tar du feil.
Redaksjonen
22 April 2015 - 12:11

Frankrike, Tyskland, Brasil, Tyrkia og Sør-Korea ligger på bunnen i en oversikt over hvor mye tid ulike lands befolkninger bruker på matlaging.

Øverst på listen over de som oppholder seg mest foran komfyren troner India og Ukraina som i gjennomsnitt bruker 13 timer ukentlig på matlaging.

Matgleden er ujevnt fordelt

Men det er grunn til å mistenke mange av innbyggerne i disse to landene for å bruke mye tid til matlaging mer av nød enn av glede.

Men ren matglede er svært utbredt, for 50 prosent av verdens befolkning lager mat med en slik begrunnelse minst én gang i uka. Som vi skal se nedenfor er det imidlertid store forskjeller på hvor glade de ulike befolkningene er i å stå på kjøkkenet. 

Det er Tysklands største institutt for forbrukerundersøkelser, GfK, som står bak denne verdensomspennende undersøkelsen om matlaging. 27.000 personer over 15 år i 22 land har svart på spørsmål om kunnskap, erfaring og glede knyttet til matlaging.

Svenskene (og vi med?) er slappe kokker

Gjennomsnittlig bruker de som lager mat 6,5 timer hver uke på dette.

Og kvinner bruker fortsatt mer tid på kjøkkenet enn men, 7,5 timer mot 5 timer, selv om avstanden krymper.

Norge er ikke med, men om vi bruker Sverige som målestokk på skandinavenes forhold til matlaging, ligger gjennomsnittlig tidsforbruk på 5,8 timer som er sjette laveste av de 22 nasjonene.

Matgleden ligger betydelig under gjennomsnittet med bare 21 prosent som mener de virkelig liker å lage mat. Til sammenligning er det 43 prosent av italienerne som mener det samme.

Ingen sammenheng mellom matglede og kunnskap

Kunnskapen om mat er heller ikke mye å skryte av her nord, bare 21 prosent av svenskene mener at de kan mye om mat og matlaging. Mot 50 prosent i Sør-Afrika og 48 i India. Det er generelt de minst «automatiserte» samfunnene som oppgir høyest kunnskapsnivå om mat. Det illustreres ekstra godt ved at blant de «teknofile» sørkoreanerne er det bare 13 prosent matkyndige.

Selv om svenskene skårer like lavt på begge områder, viser undersøkelsen at det ikke er noen sammenheng mellom matkunnskap og matglede. Bortsett fra at i landene hvor man bruker mest tid på kjøkkenet, skåres det også høyt på både matkunnskap og matglede. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her