Lises vinnermeny bestod av en nydelig Kamskjellgalette med syltet fennikel og caviarsaus til forrett. Den fikk følge av Moët & Chandon Brut Imperial. Hovedretten var smaksrik og elegant bestående av Kalvenoisette panert med trøffelbrunois, steinsopp og kastanjekrem samt aprikoser. Champagnematch var Moët & Chandon Brut Imperial 1993. Kronen på verket var Krydderbrødsoufflé med karamell, sitronsaus, mandler og pistasjer fulgt av krydderiskrem. Perfekt match til Moët & Chandon Dry Imperial (halvtørr). Lise Finckenhagen hadde tøff konkurranse fra ni andre av landets mest lovende unge kokker, altså de under 25 år. Yngste deltaker, Jens Chr. Eide fra Det Blå Kjøkken, er bare 19 år. De ti kandidatene ble valgt ut blant 32 innsendte bidrag. Juryen hadde altså en vanskelig jobb å velge vinneren, for nivået på maten var svært høyt. Finalistene hadde dessuten vært nøye med å velge komposisjoner som passet godt sammen med champagne. Harmoni med champagne og smaken totalt sett er imidlertid viktigere enn kreativitet og utseende. Imponert over den yngre norske kjøkkengarde var ikke minst juryformannen J. Thuet, Moëts sjefskokk ved representasjonsslottet Ch. Trianon i Champagne. Premien til vinneren er en reise til Champagne hvor besøk hos Moët & Chandon selvsagt er en del av programmet, men også anledningen til å gjenskape menyen i Thuets kjøkken som til daglig har rundt 100 gjester fordelt på lunsj og middag. Initiativtakere til konkurransen Young chef of the Year er champagneprodusenten Moët & Chandon og dens norske importør Strøm. Tema er champagne, enten som ingrediens i eller som vinfølge til en treretters meny. Selve konkurransen følger de samme retningslinjer som andre nasjonale og internasjonale kokkekonkurranser. Deltakerne stod helt fritt i å velge råvarer og fikk et budsjett å kjøpe inn råvarer etter. Hver kandidat laget fire tallerkenporsjoner av hver av de tre rettene. De ti finalistene var: Tom V. Gausdal, Lipp, Jens Chr. Eide, Det Blå Kjøkken, Anders Braathen, Kastanjen, Rodrigo L. Belda, Julius Fritzner, Jon A. Stensønes, De Fem Stuer, Tom O. Solheim, Markveien Mat & Vinhus, Lise Finckenhagen, Bagatelle, Trine Holmen, Feinschmecker, Tor Lundsholt, Lofoten Fiskerestaurant, Jon Skogland, Baltazar. Samtlige er altså fra Oslo-restauranter. Juryen bestod av J. Thuet fra Moët & Chandon, Geir H. Eikeland, vininnkjøper, Strøm, Arnfinn Dale, faglærer ved Sogn Videregående Skole, Aase E. Jacobsen, redaktør i Apéritif og champagnepiken Wenche Foss som ikke trenger noen nærmere presentasjon. Arena for konkurransen var kjøkkenet på Sogn Videregående Skole som fungerte utmerket både for kandidater og publikum som for øvrig var plukket ut blant Apéritifs trofaste nettlesere. Finaleoppskriftene utgis som kokebok på et senere tidspunkt. I anledning konkurransen lanserer Strøm samtidig en ny champagne på det norske markedet: Moët & Chandon 1er Cru Brut, en champagne laget utelukkende av druer fra premier cru-vinmarker. En fruktig og frisk champagne med gode syrer, mousse og jordsmonnspreg. Pris kroner 270 (11492). Tekst Aase E. Jacobsen 22.11.98
Seier til Lise
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Superseriøs rock’n roll-rødvin
Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Knallkjøp til biffen
En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.
Les hele sakenSuperseriøs rock’n roll-rødvin
Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Men valpolicella var ikke død
Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Har du prøvd å lage lasagne av poteter?
La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.
Les hele saken