Ukens kake

Manna/mannik - ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Semulegryn og kefir gjør formkaken ekstra saftig

Semulegryn og kefir gjør formkaken ekstra saftig

Denne suksessformelen brukes for mange ukrainske oppskrifter.
03 Mars 2022 - 12:00

Ikke så merkelig all den tid Ukraina er en av verdens viktigste hveteprodusenter, faktisk den fjerde største i 2021. Det sies at fargene på flagget symboliserer de endeløse gule  hveteåkrene mot den blå himmelen. En hel verden holder nå pusten for hvordan den kommende hvetesesongen blir. Ukraina og Russland dekker sammen en firedel av hele verdens hvetebehov. Et svimlende høyt tall. 

Det er en mager trøst at ikke vi oppe i nord blir direkte berørt, siden vi får vårt korn fra Tyskland og USA, men at hvetemelet blir mer luksus med betydelig prisøkning på grunn av invasjonen, er bankers.

Har du en pakke semulegryn i skapet, er det nå du skal bruke den. Det kan hende det blir lenge til neste gang. 

Semulegryn er den innerste og hardeste delen av hvetekjernen som ikke males like lett som resten. Navnet semule kommer av semolina som bestyr semi-malt - altså ikke helt malt. Derfor brukes de for det meste i grøter og puddinger. Og sjelden i gjærbakst, i hvert fall ikke alene siden det ikke har den samme bakeevnen som hvetemel. Derfor er det da også 50/50 semule og hvetemel i denne oppskriften.

Se våre andre oppskrifter med semule

Ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Fremgangsmåte

  1. Bland de tørre ingrediensene.
  2. Pisk eggene og rør inn vekselsvis med kefiren.
  3. Tilsett smeltet smør og rør godt. La stå og svelle i 30 minutter.
  4. Ha i hakkete valnøtter og rosiner.
  5. Hell i en smurt springform drysset med semulegryn og stek i 45 minutter ved 180 grader.
  6. Bruk trepinne for å sjekke om den er gjennomstekt.

Server med rømme og syltetøy.

Se våre andre oppskrifter med semule

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her