Sensommersødme til godpris

August er nærmere høysommer enn sensommer rent klimatisk. Derfor nyter vi denne uken hvitvin som tåler en støyt i den forstand at den fungerer like godt på egne som på røde viners enemerker og som til tross for sin status dessuten er usedvanlig behagelig
Aase E. Jacobsen
18 August 2004 - 09:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Tre Monti Albana di Romagna Vigna della Rocca 2005 (47232) fra Tre Monti har en ikke ubestridt status som en av Italias beste hvitviner gjennom merkelappen DOCG (denominazione di origine controllata e garantita). Striden gjelder ikke denne vinen alene men det faktum at hvitvin av druen albana fra Emilia-Romagna skulle inneha kvaliteter som går utenpå de fleste andre italienske hvitviner. Vel er dette fylket berømt for to av Italias største eksportsuksesser på den gastronomiske fronten, nemlig parmaskinke og parmesanost, uten at det har påvirket renomméet til de lokale vinene nevneverdig. I hvert fall ikke utenfor landegrensene.

Superanvendelig og prisgunstig
Det er så langt bare en håndfull hvitvinstyper som har oppnådd denne etter manges mening byråkratiske kvalitetsbetegnelsen, og Albana di Romagna var først ute i 1987. En beslutning som vakte både harme og vantro i den italienske vinleiren siden det etter sigende var svært langt mellom høydepunktene. Siden den gang har kvaliteten økt jevnt over. Et problem for oss konsumenter er at slike merkelapper har en tendens til å medføre økt pris, fortjent eller ufortjent, og ofte det siste.

Tre Montis utgave derimot forsvarer prisen med bravur. I en solrik årgang som 2003 blir fruktsødmen påtakelig men takket være gode syrer og druens karakteristiske sitrusbitterhet blir smaksopplevelsen harmonisk. Noe som kan minne om fat men som ikke er det siden denne vinen kun har sett innsiden av velbrukte store fat som ikke gir noe smak, ligger sammen med skalltanniner som et bakteppe for den overdådige frukten. En superanvendelig vin, kanskje spesielt til grillet lyst kjøtt og sjømat.

Smakskraftig og særpreget
Dens lillesøster, Gaia Albana di Romagna 2003 (47489), laget av druene som ble til overs da toppcuvéen ble komponert, er et rent tankprodukt og en demonstrasjon på den usminkete albana. En svært forførende vin til en kjempegunstig pris. Topp alene, godt avkjølt, eller til en skalldyrsalat, gjerne med litt krydret salsa til, eller hvorfor ikke til tapas'en?

Det er vanskelig å finne ord for hvor godt kjøp nyvinningen Gaia Equilibrio 2003 (47674) (nyhet i september 2004) er. Denne skiller seg mye fra de to øvrige selv om hoveddrue også her er albana fra Tre Monti. Men innblandingen av 40 prosent sauvignon blanc fra gårdens tre år gamle vinmarker setter til dels kraftig spor etter seg og bringer inn et tydelig røyk- og krydderpreg. Super til sjømat, lyst kjøtt og grønnsaker fra grillen. En smakskraftig og særpreget vin som går utenpå det meste i dette prisleiet.

Emilia-Romagna kan også by på røde viner. Og det er særlig den østre delen av fylket, Romagna hvor Tre Monti holder til, som er interessant. Som i nabofylket Toscana er det sangiovese som er druen. De siste tiårene har avfødt økt satsing på kvalitet, og vinene fra de gode produsentene kan måle seg med de mer kjente toscanske utgavene. Et ankepunkt så langt - her som i Toscana - har vært overdrevet bruk av nye fat. Tradisjonelt er det store velbrukte fat som er det foretrukne, men i iveren etter å tilfredstille markedets økende sug etter søtlig fatpreg har mange overdosert. Og det rammer spesielt de dyreste vinene som i tillegg til mye fat har høy alkohol og vel mye bærsødme. Resultatet er viner som er lett å bli forført av når de smakes alene men som sammen med mat blir nærmest ubehjelpelige.

Rustikk men god
For Tre Monti Petrignone Sangiovese di Romagna Riserva Superiore Petrignone (47073) er imidlertid dosen godt beregnet. Denne elegante, saftige og fyldige utgaven er en meget fleksibel kjøttvin som vil finne seg like godt til rette sammen med de mest raffinerte retter som mer rustikk mat.

Tre Montis rimeligste røde Tre Monti Sangiovese di Romagna 2005 (40935) derimot er laget helt uten bruk av tre, her er det kun ståltank og dermed et befriende rent uttrykk for sangiovese fra denne delen av Italia. Innsmigrende søtlig kirsebærpreg i så vel duft som smak, frisk med fin bitterhet, en tanke rustikk, men en super partner til enklere retter som antipasti, kylling, pasta eller smaksrik fisk.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her