Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Sicilias nye stjerne

Rødvinen Cerasuolo di Vittoria er Sicilias eneste vin med DOCG på etiketten.
Aase E. Jacobsen
29 Mars 2006 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Selv om det er først fra 2005-årgangen at Cerasuolo di Vittoria offisielt utropes til Sicilias første vin som tilfredsstiller DOCG-kvalitet, gjør Planetas 2004-utgave (Planeta Cerasuolo di Vittoria 2007 (47668)) ikke skam på kategorien. Tvert i mot. Denne intenst parfymerte og jordsmonnspregete vinen med innslag av eksotisk krydder, nydelig saftighet og delikate tanniner er en drøm til kraftige fiskeretter, gjerne med torsk, lyst kjøtt med en del fedme i tilberedningen, pasta og god pizza. En svært særpreget og innsmigrende vin som er deilig nå og de neste to årene.

Planetas Cerasuolo di Vittorias styrke er at den kommer fra vinmarker som er designet til å gi kvalitet. Og deres 2005-utgave blir foreløpig den eneste vinen som tilfredsstiller DOCG-kravene til drueblanding og utbytte. Så sent som i 1998 satte den energiske Planeta-familien første spadetak i Vittoria i Sicilias sørøstlige hjørne. 2001 var første årgang. Etter det er den bare blitt bedre og bedre. Og med 2004-versjonen stråler den.

Resepten bak vinen er en blanding av nero d'avola, Sicilias beste røde drue, og frappato, en høyst lokal variant hvis oppgave er å bidra med sjarm og aroma. Særlig i retning blomster og kirsebær. I denne delen av Sicilia blir nemlig nero d'avola svært kraftig og dyp i så vel farge som aroma. Navnet avslører egentlig dens opprinnelse og karakter: Den mørke fra Avola - en landsby noe lenger øst som skal være druens arnested.

Cerasuolo di Vittoria er vel så mye et produkt av jordsmonnet av rød sandjord over tuff som er herdet vulkansk aske. Dette forholdet forklarer vinens intense jordsmonnskarakter. Selv om vulkanen Etna troner i horisonten, er Vittoria stort sett flatland og bare 60 m.o.h. Klimaet byr imidlertid på stor variasjon mellom dag- og nattemperatur, og dermed oppnås god balanse mellom sukker og syre i druene og til slutt en elegant vin med god syre.

Mens cerasuolo i Abruzzo er identisk med rosé, er det altså ikke tilfellet her. Men cerasuolo betyr kirsebæraktig og indikerer derfor en vin som er intenst rød. Den relativt lette fargen oppnås ved hjelp av en kort uttrekkstid, kun en drøy uke. Vinen lages i sin helhet i ståltanker og har derfor sin ungdommelig og friske stil som viktigste særtrekk.

Derfor skiller Cerasuolo di Vittoria seg betraktelig fra mange av sine medviner i det italienske DOCG-systemet. Mens Cerasuolo di Vittoria er en vin som stråler i sin ungdom, er eksempelvis Barolo og Chianti Classico viner som trenger tid på å komme ut. Lovverket åpner imidlertid for en Cerasuolo di Vittoria Classico som først kan lanseres etter 18 måneder. Foreløpig koser vi oss med den vanlige.

Planeta-familien som har etablert seg i Sicilias stjernesjikt siden starten for tjue år siden, er nå representert med i alt 263 hektar fordelt på fem adresser på øyas sørside. Størrelsen og den internasjonale appellen til tross klarer Planeta å ivareta de lokale druenes særpreg samtidig som importerte druer får ekstra valør. Et navn som er trygt å vende tilbake til både for røde og hvite viner.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter, blant annet andre viner fra produsenten Planeta.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her